Merkintöjä, Näkökulma, Tampere

JOUNI SIRÉN

31.12.2022 klo 09:39

Vuosi päättyy hyvin uutisin: Tahmelan torppa suojellaan

Hirvikadun ja Selininkadun kulmatontin talot säilyvät, mutta ympäristö muuttuu, sillä tontille rakennetaan kaksi uudistaloa. (Kuva: Cai Melakoski.)

Jouni SirénPispalan vanhin asuinrakennus säilyy. Yhdyskuntalautakunnan ylimääräisessä kokouksessa joulun alla hyväksyttiin vihdoin Hirvikatu viiden asemakaava. Tontilla on kaksi kulttuurihistoriallisesti arvokasta taloa: 1870-luvulla rakennettu niin sanottu Tahmelan torppa ja 1910-luvulla rakennettu pienempi talo. Talot suojellaan. Kaava määrää myös, että vanhat talot pitää kunnostaa.

Molemmat talot ovat Museoviraston luokittelun mukaan ensimmäisen arvoluokan kulttuurihistoriallisia kohteita, mutta silti vielä jokin aika sitten ne haluttiin purkaa uusien rivitalojen tieltä. Nyt järki on voittanut.

Tontille tulee myös kaksi uutta asuintaloa. Niiden rakentamisen ehtona on vanhojen talojen kunnostaminen. Uudet talot pitää rakentaa puusta, mikä on tietysti Pispalassa oikea ratkaisu.

Tosin arkkitehtuuriltaan ne edustavat modernia, lähes mitäänsanomatonta tyyliä.
Toisaalta Pispalan uudisrakennusten arkkitehtuuri on tiukkaan säädeltyä. Rakentamistapaohjeen mukaan sen pitää olla ”nykyarkkitehtuuria”; historiallisen tyylin jäljittely ei ole sallittua.

Tältä osin olen kaavoitusarkkitehtien kanssa vähän eri mieltä. Historiallisessa ympäristössä uudisrakennuksiin voisi hyvin hakea inspiraatiota historiasta. Nyt on kuitenkin mentävä voimassa olevien määräysten mukaan.

Viime tammikuussa hyväksyttiin tontille poikkeamislupa, jonka sisältö oli sama kuin tässä kaavassa. Poikkeamisluvasta kuitenkin valitettiin hallinto-oikeuteen. Nyt sitten tehtiin asemakaava.

Pitkän väännön tulos on, että kappale kaunista Pispalaa säilyy.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton 1. varavaltuutettu ja rakentamisesta ja kaupunkisuunnittelusta vastaavan yhdyskuntalautakunnan jäsen Tampereelta. Tällä palstalla hän kertoo kuulumisia lautakunnan kokouksista.

III

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *