Näkökulma, Tampere

NOORA TAPIO

26.1.2023 klo 12:15

Vanhojen rakennusten säilyttäminen ei yksin riitä

Kulkutautisairaala on oiva esimerkki kaupunkilaisten omaehtoisesta, yhteisöllisyyttä rakentavasta aktiivisuudesta ja luovuudesta. (Kuva: Cai Melakoski)

Vanhojen rakennusten säilyttämisestä on käyty Tampereella monta poliittista kamppailua. Yksi niistä tuli iloiseen päätepisteeseensä tässä kuussa: Tammelassa sijaitseva tavara-asema avattiin konsertti- ja tapahtumatalo Tavara-asemana. Se ei olisi ollut mahdollista ilman kaupunkilaisten sinnikästä vaikuttamistyötä, jonka ansiosta kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus saatiin pelastettua purku-uhan alta. Vastaavia kamppailuita tässä kaupungissa on käyty tukuittain.

Vanhojen, purku-uhan alaisuudessa olevien rakennusten säilyttäminen näyttää noudattelevan tyypillisesti samanlaisena toistuvaa kaavaa. Kaupunkilaisten ahkeran kampanjoinnin myötä arvokkaana pidetty rakennus säästyy purku-uhalta, mutta vain yhdellä ehdolla: rakennuksen tulevan käytön on oltava taloudellisesti tuottavaa. Tämän myötä rakennuksia hyödynnetään tyypillisimmin kaupalliseen käyttöön tai asuinrakentamiseen.

Kyse on paitsi nykyisten ja tulevien kaupunkilaisten oikeudesta tämän kaupungin historiaan, myös kouriintuntuvammista seikoista: useissa tutkimuksissa on havaittu, että tällaisilla kehitysprojekteilla on tapana johtaa muun muassa asumisen hinnan nousuun lähialueilla. Ei ole oikeudenmukaista, että kaupunkimme tarinaa kertova rakennusperintö valjastetaan liki aina käyttöön tavalla, joka hyödyttää vain osaa kaupunkilaisista, mutta samalla aiheuttaa osalle haittaa.

Tamperelaisilla kyllä riittäisi innokkuutta myös muunlaisiin ratkaisuihin. Tulitikkutehtaan ja kulkutautisairaalan alueet sekä Morkku ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, miten kaupunkilaisten omaehtoinen aktiivisuus kykenee tuottamaan sellaisia yhteisöllisyyden ja luovuuden muotoja, joihin ei yksikään kaupungin yhteisöllisyyshanke yletä.

Ei riitä, että vanhojen, kulttuurihistoriallisten rakennusten säilyttäminen toteutetaan seiniä säilyttämällä. Kaikessa kaupunkiympäristön kehittämistyössä on vaalittava myös oikeudenmukaisuutta ja yhteisöllisyyttä – ja niiden vaaliminen edellyttää myös taloudellista panostusta. Vain siten rakennamme ympäristöä ja kulttuuria, jossa Tampere ja tämän kaupungin historia kuuluvat kaikille.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *