Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

26.1.2023 klo 06:00

Minna Minkkinen: Vahva kokemus työelämästä tarjoaa ikkunoita inhimilliseen politiikkaan

Minna Minkkinen nojaamassa kaiteeseen ulkona veden äärellä.
Kansanedustajaehdokas ja vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Minna Minkkinen lähti politiikkaan nuorena. Hän haluaa viedä eduskuntaan sen, mitä on vuosien myötä sosiaali- ja terveysalan töissä sekä reilun vuosikymmenen aikana politiikassa oppinut. (Kuva: Jaakko Laurila)

– Poliittinen heräämiseni tapahtui, kun olin juuri valmistunut lähihoitajaksi ja pääsin töihin psykogeriatriselle osastolle Tampereella. Silloin jo resurssipula vaivasi pahasti ja tilanne järkytti minua syvästi, kansanedustajaehdokas Minna Minkkinen kuvailee tietään politiikkaan.

Tuon heräämisen jälkeen Minkkinen suuntasi Hämeenlinnaan, jossa aloitti sosionomiopinnot ja asettui kuntavaaleissa ehdolle vasemmistoliiton listalla. Varavaltuutetun paikka aukeni, mutta muutto Tampereelle katkaisi alkaneen uran Hämeenlinnan kuntapolitiikassa. Tampereella Minkkisen poliittinen aktiivisuus kuitenkin jatkui, ja hän pääsi kaupunginvaltuustoon vuonna 2013. 

Nyt onkin käynnissä jo Minkkisen kolmas kausi kaupunginvaltuutettuna Tampereella ja toinen kausi vasemmistoliiton varapuheenjohtajana. Aluevaltuustoon Minkkinen valittiin viime vuonna.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on kiinnostanut Minkkistä jo varhaisesta teini-iästä asti. Hän muistaa, kuinka ystävien vanhempien yhteiskunnalliset aikakauslehdet kiinnostivat ja innostivat ryhtymään kasvissyöjäksi. 

– Silloin sain jonkinlaisen oivalluksen epäoikeudenmukaisuudesta. Myin sitten WWF:n pandatarroja pyrkimyksenä vaikuttaa. En tosin ole varma, ostiko niitä kukaan muu kuin omat vanhempani, Minkkinen naurahtaa.

Ammattitaito ja -tieto mukana päätöksenteossa

Eduskuntavaaleissa Minkkinen on ollut kerran aiemmin ehdolla vuonna 2011. Sen jälkeen hän teki tietoisen päätöksen keskittyä kuntapolitiikkaan ja työhönsä. 

– Nyt olen ehdolla, koska haluan jatkaa vaikuttamistyötä seuraavalla tasolla. Olen sitä mieltä, että eduskunnassa on pakko olla ihmisiä, jotka ovat tehneet ruohonjuuritason työtä ja ymmärtävät, miten päätökset todella vaikuttavat ihmisten arkeen. Esimerkiksi monen vuoden kokemus vuorotyöstä ja sen haasteista on välttämätön, kun tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat työntekijöihin, Minkkinen toteaa. 

Minkkisellä on vahva kokemus sosiaali- ja terveysalalta. Hän on tällä hetkellä töissä lastensuojelussa, ja sitä on edeltänyt pitkä ura päihdepalveluissa. Myös lähihoitajan työstä on kokemusta.

– Uskon, että omasta kokemuksestani on paljon hyötyä esimerkiksi lastensuojelulain uudistamisessa, joka toivon mukaan tulee seuraavalla hallituskaudella. Siihen minulla on ensikäden tietoa. Lisäksi päihdelainsäädännön muutos on vääjäämättä edessä. 

Minkkinen suree nykyistä päihdepolitiikkaa ja nuorten huumekuolemia. Hän pitää surullisena myös sitä, että pääministeri ei ole suhtautunut julkisuudessa riittävän suurella vakavuudella tilanteeseen, vaikka Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut tutkimukset nuorten huumekuolemista. 

Ymmärrys yhteiskunnassa haavoittuvassa asemassa olevien arjesta on Minkkisen mielestä välttämätöntä päätöksenteossa. Kriiseiltä välttymistä hän ei pidä tulevaisuudessakaan todennäköisenä, minkä takia on tärkeää, että eduskunnassa on syvällistä ymmärrystä, miten kriisit vaikuttavat heikossa asemassa oleviin.

– Heikossa asemassa olevien ääni ei kuulu ja eriarvoistuminen pahenee. Työni kautta olen nähnyt selvästi, miten päätöksenteko vaikuttaa esimerkiksi sosiaalityöntekijöihin, sosiaalityön asiakkaisiin ja asiakkaiden läheisiin. Niiden ihmisten vuoksi olen politiikassa, Minkkinen kiteyttää.

”Puolue on minulle toinen koti”

Minkkisen suhde vasemmistoliittoon on hyvin lämmin. Hän kuvailee puoluetta kuin toisena kotina ja kertoo kasvaneensa ja aikuistuneensa puolueessa. Hän liittyi Hämeenlinnaan muutettuaan Vasemmistonuoriin, ja on sen jälkeen ollut aktiivisesti puoluetoiminnassa mukana. 

– Lähdin aikoinaan ehdolle puolueen varapuheenjohtajaksi, koska halusin antaa itsestäni enemmän. Siinä roolissa olen myös oppinut todella paljon. Hallitustyöskentely on tällä hallituskaudella tullut tutuksi niin hyvässä kuin pahassa, sillä varapuheenjohtajana olen osa ministeriryhmää. 

Vasemmistoliiton merkityksestä Minkkiselle kertoo myös, että hän löysi puolisonsa puolueverkostojen kautta. Minkkiset ovat nykyisin pienen lapsen vanhempia, ja perheeseen kuuluu myös rescue-kissat, Holma ja Tuisku. Pariskuntaa on aina yhdistänyt vahva kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin. 

– Meitä yhdistää lisäksi rakkaus teatteriin. Puolisoni Mari harrastaa teatteria aktiivisesti. Minä olen kuitenkin meistä se konservatiivisempi teatterin kuluttaja, kun taas Maria kiinnostaa kokeellisemmat taide-elämykset, Minkkinen paljastaa. 

Teatterilla on tärkeä tehtävä toimia yhteiskunnan peilinä ja herättää ajatuksia. Toisaalta Minkkinen haluaa myös korostaa, että teatteri on viihdyttävää ja toisinaan on hyvä, että jokin on vain viihdettä.

– On jotenkin inhottavaa ajatella, että kaiken pitäisi olla jotenkin kehittävää ja hyödyllistä ja tuottavaa. Joskus taide voi olla vain taidetta.

Minna Minkkinen 

Lastensuojelun työntekijä

Ikä: 38

Asuinpaikka: Tampere

Vaaliteemat: Sosiaalipolitiikka, ilmastopolitiikka ja ihmisoikeuspolitiikka

Verkkosivut

Some: Instagram, Facebook, Twitter 

 

 

 

|||

Tutustu myös muihin vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaisiin. Pirkanmaan vasemmistoliitto asettaa vaaleihin täydet 20 ehdokasta. Alla on nimeen liitettynä linkki jokaisen ehdokkaan esittelyyn Vasen Kaista -verkkolehdessä.

Katariina Aakus | Mikko Aaltonen | Teija Hautanen | Selmi Holopainen | Toni Ilmaniemi | Anna Kontula | Satu Kosola | Katja Kotalampi | Aki Leppänen | Mari Lind | Lauri Lindén | Mirka Löf | Minna Minkkinen | Aapo Niemi | Anne Nyman | Virva-Mari RaskLeena Saarela | Liban SheikhSohvi Sirkesalo | Esko Turunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *