Artikkeli: Tampere

21.2.2023 klo 07:44

Tampereen nuorisolle perustetaan kohtaamispaikka Koskikeskukseen

Nuoria pelaamassa
Nuorisokahvila Uniikki toimi Tampereen keskustassa nuorten suosiman hengailupaikkana kymmenisen vuotta. Kahvila toimi ensivuotensa niin kutsutussa matkailutalossa Tammerkosken rannalla. Matkailutalon myynnin jälkeen vuodesta 2014 vuoteen 2019 toiminta jatkui Sorinkadulla vuokratiloissa. (Kuva: Niina Laitinen)

Tampereen keskustassa ei ole ollut vuoden 2019 jälkeen nuorille omaa kohtaamispaikkaa. Nyt sellainen saadaan, kun kaupunginvaltuusto päätti varata rahat Koskikeskukseen perustettavalle nuorisotilalle. Syyskuun alussa avattavalle tilalle varattiin lisäbudjetissa rahaa 115 000 euroa.

Useat valtutetut kannattivat puheenvuoroissaan päätöstä keskustan nuorisotilan rahoituksesta. Vasemmistoliiton valtuutettu Ulla-Leena Alppi muistutti puheenvuorossaan nuorten omasta aktiivisuudesta.

Nyt tehtävä päätös on hyvä, mutta toivon pidettävän mielessä, että tarvetta nuorten kokoontumisten turvallisiksi paikoiksi on myös keskustan ulkopuolella. Ei ole liikaa vaadittu, että nuorilla olisi tasavertaisesti eri puolilla kaupunkia omat kokoontumistilansa. Muistetaan tämä tulevien budjettien valmistelussa, totesi Ulla-Leena Alppi

 Tamperee kuuluu kaikille, myös nuorille

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän tuore puheenjohtaja Noora Tapio kiitteli puheenvuorossaan päätösesitystä, mutta harmitteli nuorisotilan perustamisen syistä käytyä keskustelua. 

Pidän kuitenkin erittäin harmillisena sitä, että julkisuudessa keskeiseksi ratkaistavaksi ongelmaksi on kehystetty nuorten häiriökäyttäytyminen. Tosiasia on, että osalle ihmisistä jo nuorten olemassaolo ja aivan tavanomainen ajanvietto näyttäytyy häiriöinä. Tampere kuitenkin kuuluu kaikille kaupunkilaisille. Tiettyjen ikäryhmien – tai muidenkaan väestöryhmien – leimaaminen ei ole oikein eikä tarpeellista.

Näitä ongelmia on ratkottava ennaltaehkäisemällä ja asettamalla keskiöön nuorten omat tarpeet – juuri, kuten nuorisotyöhön kuuluukin. Ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan kohtaamista ja tavoitteellista työskentelyä, jotka mahdollistuvat riittävästi resursoiduilla palveluilla.

Tapio muistutti puheenvuorossaan myös Tampereen piintyneestä tavasta varata muita suuria kaupunkeja vähemmän rahaa nuorisotyöhön.

Nuorisokahvilalta myytiin tilat alta kymmenen vuotta sitten

Tampereen keskustan nuorisotilojen puute on puhuttanut tamperelaisia vuosikymmeniä. Hetkellisesti tilan puute on saatu ratkaistuksi. Viimeksi keskustassa nuorten kohtaamispaikkana on toiminut nuorisokahvila Uniikki, jonka toiminnan kaupunki osti Ahjolan Setlementiltä.

Alkuvuosinaan nuorisokahvila toimi kaupungin omistamassa niin kutsutussa matkailutalossa Koskikeskuksen kupeessa. Osana talouden tasapainottamisen ohjelmaa kaupunki päätti joulukuussa 2013 myydä matkailutalon ravintolayhtiö Restamaxille.

Julkisen keskustelun ja nuorten oman aktiivisuuden ansiosta Uniikki jatkoi toimintaansa vuokratiloissa Sorinkadulla. Tilojen vuokrasopimus päättyi 2019. Samoihin aikoihin päättyi myös kaupungin ja Ahjolan Setlementin välinen ostopalvelusopimus ja nuorisokahvilan toiminta päättyi.

Uniikin vastaavana nuorisotyöntekijänä toiminut Niina Laitinen iloitsee nuorisotilan perustamisesta keskustaan. Sille on tosiaan tarvetta. Hän muistuttaa, miten koko Uniikin olemassaolon ajan keskusteltiin nuorisokahvilan tarpeellisuudesta. Monitoimitalo 13 avaamisen jälkeen esitettiin myös ajatus, ettei kahvilalle enää olisi tarvetta.

Monitoimitalo 13 on kuitenkin tarkoitettu harrastamiseen. Uniikki oli hengailupaikka, turvallinen, päihteetön kohtaamispaikka, joka oli auki myöhään, yhteentoista, perjantaisin ja lauantaisin. Uniikissa kävi myös paljon maahanmuuttajataustaisia nuoria, kuvailee Niina Laitinen toimintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *