Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

16.3.2023 klo 15:30

Vasemmistoliitto vastaa huoliin sosiaali- ja terveyspalveluista

Psykiatrinen sairaanhoitaja Mirka Löf, lähihoitaja ja pääluottamusmies Aki Leppänen, sosionomi Satu Kosola, sairaanhoitaja Leena Saarela, sosionomi Minna Minkkinen, sosiaalityöntekijä Teija Hautanen ja sairaanhoitaja Toni Ilmaniemi järjestivät sotesoppa-tapahtuman Tesomalla. Mukana olivat myös ehdokkaat Katja Kotalampi (edessä vas.) ja Anne Nyman (oik.).

Pirkanmaan vasemmiston listoilla eduskuntavaaleissa ehdolla olevat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset tarjosivat hernesoppaa ja keskusteluja sosiaali- ja terveysalan ajankohtaisista aiheista Tesoman Westerillä. Ehdokkaita lähestyttiin monenlaisten aiheiden ja murheiden kanssa. Erityisesti eläkeläisten toimeentulo, sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaisuus sekä huumeiden käyttöhuoneet ovat olleet kansalaisilla mielessä.

Vasemmistoliitto ehdottaa eduskuntavaaliohjelmassaan ratkaisuja sosiaali- ja terveyspalvelujen työvoimapulaan sekä hyvinvointialueiden rahoituksen turvaamiseen. Esimerkiksi riittävien koulutusmäärien varmistaminen, työolojen ja -ehtojen tarkastelu ja parempi palkkaus sekä ihmisoikeuksia kunnioittavat ja inhimilliset palvelut puolueen asialla.

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä on Pirkanmaan vasemmistolla ehdolla eduskuntaan yhteensä seitsemän. Sosionomeja Minna Minkkistä sekä Satu Kosolaa jututtivat eläkeläiset, joilla oli sydämillään erityisesti huoli eläkkeiden riittävyydestä sekä pelko elinkustannusten noususta. 

Kosola toivoo ratkaisuja eläkeläisten haasteisiin palveluiden saavutettavuuden kanssa. Monelle on haastavaa asioida Kelan kanssa, jos asiointi edellyttää tietokonetta ja pankkitunnuksia. Minkkinen nostaa ajankohtaisina aiheina sosiaali- ja terveysalan kriisin ratkaisemisen sekä lastensuojelun ja mielenterveys- ja päihdeongelmat. 

– Sote-kriisi on hengenvaarallinen meille kaikille ja me korjaamme sen. Se voidaan rahoittaa miljonääriverolla. Olen myös puhunut siitä, miten tärkeää on korjata päihde- ja mielenterveyspalveluita niin, että ihmiset saavat palveluita. Ja kaikki tämä kulminoituu työntekijöihin. Heitä ei ole tai on liian vähän. Jos me emme tätä kriisiä ratkaise, ei meillä ole kohta yhden ainoaa sote-palvelua. Olen myös tuonut esiin lastensuojelun markkinoitumisen eettisen ja taloudellisen kestämättömyyden, Minkkinen korostaa.

– Tärkeintä on nyt turvata hyvinvointialueiden rahoitus ja vaatia myös kuntia hoitamaan osansa ennaltaehkäisevässä työssä. Matalan kynnyksen, helposti saavutettavia palveluita tulisi olla enemmän. Vanhusneuvola tai ikäihmisten ohjaamo voisi olla hyvä konsepti. Siellä palveluohjaajat auttaisivat ihmisiä heidän etuuksiinsa ja palveluihinsa liittyvissä asioissa, Kosola pohtii.

Vilho Ponkiniemi ja Minna Minkkinen tarjoilivat keittoa Tesomalla. Kasvishernekeitto sai osakseen vuolaita kiitoksia.

Pääluottamusmies ja lähihoitaja Aki Leppänen kuuli huolia hyvinvointialueen toiminnasta ja rahoituksesta sekä henkilöstön hyvinvoinnista ja riittävyydestä. Ihmiset ovat huolissaan, miltä tulevaisuus näyttää, jos palveluita ei saada pyörimään kunnolla. Uhka leikkauksista toistuu myös huolenaiheena ihmisten puheissa.

Huolena on, miten palveluita voidaan järjestää, jos ei ole henkilökuntaa. Terveydenhuollon ammattitaitoinen henkilöstö, joka joutuu nyt joustamaan todella paljon, sai kyllä myös kiitosta. Olen sitä mieltä, että palvelut turvataan riittävällä henkilöstöllä, eikä meillä ole varaa menettää yhtäkään ammattilaista. Palkkauksen, työehtojen ja -olojen tulee olla sellaiset, että alan veto- ja pitovoima korjaantuu. Myös koulutuksen tulee vastata laadultaan alan vaatimuksia, Leppänen kertoo.

Hoitajapula ja hyvinvointialueen resurssit puhuttivat myös sairaanhoitaja Leena Saarelan jutulle hakeutuneita ihmisiä. Saarela painottaa, kuinka tärkeää on saada hyvinvointialueen rahoitus kuntoon ja hoitajapula sekä vanhuspalveluiden kriisi tilanne ratkaistua. Hoitoalan kriisiin hänellä on mielessä selviä ratkaisuja.

– Työn kuormittavuutta on vähennettävä, perhe-elämän vapaa-ajan ja työn yhteensovittaminen pitää mahdollistaa, Saarela toteaa.

Sosiaalityöntekijä Teija Hautanen on sitä mieltä, että hyvinvointialueiden toimintaa joko nousee tai kaatuu sen myötä, miten saadaan kokenut henkilökunta pidettyä ja uutta henkilöstöä palkattua. Asiallisen palkkauksen ja parempien työolojen lisäksi hyvä johtaminen on hänen mukaansa avainasemassa. Sote-sopalla Hautanen sai kuulla pohdintaa muiden aiheiden lisäksi kuntouttavan työtoiminnan kulukorvauksista sekä huumeiden käyttöhuoneista.

Näen, että käyttöhuoneiden kautta voidaan saada ihmisiä sosiaali- ja terveydenhuollon piiriin, vaikka surullista onkin, että moni joutuu siihen pisteeseen ja tehokasta päihdehoitoa on usein vaikea saada. Kuntouttavan työtoiminnan kulukorvaus tulisi nostaa ajan tasalle. Pari miestä jutteli siitä, että moni tekee ihan normaalia työtä ilmaiseksi kuntouttavan työtoiminnan kautta, ja tämä voi kestää vuosia, Hautanen kuvailee käymiään keskusteluja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *