Artikkeli: Kulttuuri

11.4.2023 klo 07:37

Tarvitaan tattarin kunnianpalautus

Tattarijauhoista saa tehtyä esimerkiksi blinejä. (Kuva: Risto Saarinen)

Tattari, eli viljatatar, on kasvi, joka on täynnä potentiaalia. Se sopii moniin erikoisruokavalioihin, edistää luonnon monimuotoisuutta, selviää karussakin maaperässä ja on lisäksi maukas ja ravitseva, moneen ruokaan soveltuva kasvi. Kuitenkaan sen käyttö tai viljely ei nykypäivänä Suomessa ole yhtä yleistä kuin voisi kuvitella.

Tattari on tullut Suomeen kauan sitten idästä. Siksi onkin erikoista, että minä tutustuin siihen vasta muutamia vuosia sitten lännessä, tarkemmin ottaen Ranskan Aix-en-Provencessa vuonna 2014, jossa olin vaihto-opiskelijana.

Opiskelija-asuntolan yhteiskeittiössä kokatessani huomasin, että ranskalaisopiskelijat söivät usein todella tummia, isoja lettuja, joita he ottivat samantyylisestä paketista, johon meillä pakataan tortillalettuja. Eräänä päivänä, kun näin taas samaisia lettuja lämpiämässä pannulla, rohkaistuin kysymään, mitä ne olivat. No galetteja tietysti! Sain maistaa, ja maku oli kerrassaan erikoinen.

Etsin netistä tietoa näistä galeteista ja pian sain selville, että ne ovat suosittuja erityisesti Ranskan Bretagnessa, ja että ne tehdään tattari-nimisen viljelykasvin jauhoista. Ihastuin tattarin ainutlaatuiseen makuun niin, että aloin ostaa niitä myös hiutaleina. Niitä oli kiva ripotella aamulla jogurtin päälle tai kiehauttaa niistä illalla nopeasti puuroa.

Tattari on monin tavoin erinomainen kasvi. Se kasvaa melko karussakin maaperässä eikä vaadi paljoa lannoitusta. Lisäksi tattari on erinomainen viljelykasvi pölyttäjäkadon torjuntaan, sillä se kukkii. Terveellistäkin tattari on, sillä se sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja. Se on siis erinomainen kasviproteiinin lähde. Lisäksi tattari sopii keliaakikoille, sillä se on itsessään gluteeniton. Kannattaa kuitenkin tarkistaa tattaria ostaessa, että se on varmasti käsitelty gluteenittomasti. 

Tattari on ollut Suomessa suosittu, mutta toisen maailmansodan jälkeen luultavasti paljolti vehnän helpomman saatavuuden ja alhaisempien hintojen takia tattari jäi joksikin aikaa unohduksiin. Minä en 1990-luvulla lapsuudessani ollut koskaan edes kuullut tattarista.

Tattarin tuhti maku saattaa yllättää ensikertalaisen. Kannattaa antaa sille tilaisuus, sillä kun tattariin ihastuu, on ihastus yleensä loppuelämän kestävää. Tattarijauhot eivät valitettavasti sovi yksistään leivän tekoon, sillä niistä puuttuu leivän tarvitsema sitko. Lettutaikinaan ne sen sijaan sopivat. Tattarijauhoja käytetään erityisesti blinien valmistuksessa. Myös ranskalaisten galettien ohje on hyvin yksinkertainen:

 

250 grammaa tattarijauhoja

0,5 litraa vettä

1 rkl merisuolaa

 

  1. Sekoita ainekset ja vatkaa hyvin. Anna taikinan levätä muutama tunti.
  2. Paista rasvassa suurella paistinpannulla (halkaisija n. 25 cm). Käännä varovasti, sillä lettu menee herkästi rikki.
  3. Täytä lettu haluamillasi aineksilla, kun se on vielä pannulla. Ranskassa galetit täytetään tavallisesti juustolla, kinkulla ja kananmunalla, mutta täytteeksi sopii erinomaisesti myös vaikkapa tomaatti tai sienet. Kääri lopuksi letun reunat neljästä kohdasta kohti keskustaa niin, että lopputulos on neliön muotoinen.

 

Kirjoittaja on Valkeakosken vasemmiston puheenjohtaja, kokki sekä opettaja.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *