Artikkeli: Maailma

17.5.2023 klo 15:00

Sosiaalifoorumi ja Mahdollisuuksien tori helatorstaina Finlaysonilla

Ihmisjoukko torilla
Mahdollisuuksien tori toteutuu Väinö Linnan aukiolla ja sosiaalifoorumi aukion laidalla Työväenmuseo Werstaalla. (Kuva: Cai Melakoski)

Oikeudenmukaisempaan, demokraattisempaan ja tasa-arvoisempaan maailmaan uskovat kansalaiset kohtaavat jälleen Finlaysonilla. Tampereen Sosiaalifoorumi järjestetään helatorstaina Työväenmuseo Werstaan tiloissa Finlaysonilla samaan aikaan Väinö Linnan aukiolla järjestettävän Mahdollisuuksien torin kanssa kello 11–16.

Sosiaalifoorumissa yhteiskunnalliset järjestöt, liikkeet, verkostot ja kansalaiset punnitsevat yhteiskunnan ja ympäristön tulevaisuutta yhteensä 15 keskustelutilaisuudessa.

Jo useita kertoja mukana olleet vasemmistokristityt tarjoavat keskustelutilaisuuden Maailma muuttuu, muuttuuko kirkko?

– Sosiaalifoorumissa Tampereen vasemmistokristityillä on ollut mahdollisuus tuoda eri tavoin esille sellaista radikaalia teologiaa ja raamatuntulkintaa, joka paljolti puuttuu kirkkojen ja uskonnollisten yhteisöjen julistuksesta. Tavoitteenamme on ollut etsiä suomalaista versiota latinalaisamerikkalaisesta vapautuksen teologiasta, jossa köyhien, sorrettujen ja vähäosaisten kokemus on kristillisen uskon keskiössä. Eteneminen tässä on kieltämättä ollut hidasta, mutta tavoitekin on haastava, kertoo vasemmistokristittyjen Ilkka Hirvi.

– Helatorstaina meillä on kello 15 alkavassa tilaisuudessa vieraana Sari Roman-LagerspetzPanu Pihkala ja Jouko Mäki-Lohiluoma. Voi ennakoida, että vaalimaamme radikaalin kristinuskon kehittelyä saamme kuulla ainakin feministisen teologian ja ympäristöteologian näkökulmista.

Pirkanmaan Rauhanpuolustajat järjestävät kaksi tilaisuutta. Tulevaisuuden työväki -keskustelutilaisuudessa luodaan nykyaikaista luokka-analyysia ja pohditaan, miltä työväenluokan taistelu näyttää tulevaisuudessa. Paneelikeskusteluun osallistuvat: työmarkkinajärjestön asiantuntija Liban Sheikh ja ravintola-alan työntekijä Toni Heikkilä. Keskustelua ohjaa aktivisti Daria Tarkhova.

Rauhanpuolustajien Mitä kuuluu Rojavaan? -tilaisuudessa kurdiaktivisti Gashaw Bibani ja Rojavan naisten itsepuolustusjoukkojen vapaaehtoinen Avesta kertovat, miltä Syyrian kurdien itsehallintoalueen tulevaisuus näyttää Turkin hyökkäyksen varjossa. 

Koko ohjelmaan löytyy linkki kirjoituksen lopussa.

Kansanedustajat Anna Kontula ja Oras Tynkkynen Mahdollisuuksien torilla

Samanaikaisesti sosiaalifoorumin kanssa järjestetään Tampereen Mahdollisuuksien tori. Ympäri Suomea järjestettävät Mahdollisuuksien torit esittelevät paikallisia toimijoita, jotka haluavat edistää globaalia tasa-arvoa. Tampereen tapahtumassa on tällä kertaa mukana yli 25 järjestöä ja toimijaa. Tarjolla on myös ruokaa ja käsitöitä eri puolilta maailmaa.

Mahdollisuuksien torin esiintymislavalla on monenlaisia musiikkiesityksiä ja muuta ohjelmaa. Lavalla järjestetään myös keskustelutilaisuus otsikolla Globaalivastuun etusivu uusiksi?. Keskustelussa kehityksen muutokset ja pysyvyys uudella vaalikaudella Fingon vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoglu haastattelee Anna Kontulaa (vas.) ja Oras Tynkkystä. 

Sosiaalifoorumi on järjestetty Tampereella jo vuodesta 2002. Maailman sosiaalifoorumi -liike syntyi vuonna 2001 yhdistämään kansalaisliikkeitä rakentamaan vaihtoehtoja maapalloistumisen kielteisille seurauksille.

Ensimmäiset Mahdollisuuden torit järjestettiin Suomessa jo 1980-luvulla. Nykyään eri puolilla maata järjestettäviä toreja koordinoi suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo ry.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *