Merkintöjä, Näkökulma, Tampere

JOUNI SIRÉN

18.5.2023 klo 11:30

Talouskuria suuremmat parkkiruudut

Näkymä Kurilankadulle.
Kurilankadun muutamat parkkipaikat ovat saaneet myyttiset mittasuhteet. Jouni Sirén kysyykin kolumnissaan, kuinka paljon viranhaltiojoiden työaikaa on kulunut muutaman parkkipaikan säätämiseen. (Kuva: Cai Melakoski)

Jouni SirénTiistain yhdyskuntalautakunnassa ei vaihteeksi ollut esillä isoja rakennushankkeita. Niinpä kokouksen teemaksi muodostuivat perinteiseen tapaan parkkipaikat, muun muassa myyttisen maineen saaneella Kurilankadulla. Kalevan kaupunkiniitystä päästiin äänestämään. Äänestys päättyi hyvin.

Aloitetaan kuitenkin ensi vuoden näkymistä. Meille esiteltiin raportti Vuoden 2024 toiminnan ja talouden suunnittelun lähtökohdat, joka on esitelty myös kaupunginhallitukselle.

Raportin ehkä kiinnostavin kohta oli otsikon Missä pitää onnistua 2024 alla. Siinä todetaan: ”asemakaavoitettujen puistojen ja virkistysalueiden kokonaislaajuuden säilyminen sekä laadun kehittäminen varmistetaan, viheralueiden määrän lisäämistä edistetään” ja ”katu-, kortteli- ja puistopuiden määrä varmistetaan”.

Hienoja tavoitteita. Herää vain kysymys, miten näihin tavoitteisiin sopii esimerkiksi Heinäpuiston tai Tartonpuiston muuttaminen rakennusliikkeiden tonttimaaksi. Onneksi vielä on mahdollista yrittää vaikuttaa päättäjiin.

Elämää suurempi Kurilankatu

Puiden kanssa päästiin vääntämään heti seuraavassa kohdassa eli Kurilankadun asemakaavassa. Kurilankatu on lyhyt mukulakivipäällysteinen museokatu Koulukadun ja Papinkadun välissä Pyynikillä. Sen toisella puolella musiikkiopisto ja tuleva Eteläpuiston päiväkoti, ja toiselle puolelle vanhan kulkutautisairaalan viereen on tulossa asuinkortteli parkkiluolineen.

Kadun asemakaava hyväksyttiin yhdyskuntalautakunnassa aiemmin tänä vuonna, vaikka kokoomus vastusti sitä. Kaupunginhallituksessa kokoomus sitten vaati sen uuteen käsittelyyn. Asemakaavaehdotuksen mukaan kadulle tehtäisiin esteettömät jalkakäytävät ja toisen reunaan tulisi puurivistö. Tämä ei sopinut kokoomukselle, koska kadulta olisi poistunut osa parkkipaikoista.

Nyt viranhaltijat ovat yrittäneet etsiä tilaa kaupunginhallituksen vaatimille lisäparkkipaikoille. Niitä saataisiin viisi kappaletta lisää, jos puurivistä luovuttaisiin ja jalkakäytäviä kavennettaisiin. Ehdotus ei saanut kannatusta kokouksessa.

Viranhaltijoita ei käy kateeksi. 11,9 metrin levyiselle kadulle pitää yrittää mahduttaa parkkipaikat, puut ja jalkakäytävät. 

Saa nähdä, millainen kadusta lopulta tulee. Joka tapauksessa se saanut jo nyt myyttiset mittasuhteet. Olisi kiintoisaa tietää, miten paljon viranhaltijoiden työaikaa on jo tuhrautunut kokoomuksen hellimien parkkipaikkojen säätämiseen yhdellä sadan metrin pituisella kadulla. Ilmeisesti tässä tapauksessa raha ei ole ongelma.

Kaupunkiketo Kalevaan

Helmikuussa kaupunginvaltuustossa jätettiin valtuustoaloite, jossa esitetään kaupunkikedon tai -niityn perustamista Kalevaan. Tarkoituksena oli luonnon moninaisuuden lisääminen. Aloitteen allekirjoitti 35 valtuutettua kaikista puolueista. 

Tiistain kokouksessa kuultiin viranhaltijoiden vastaus aloitteeseen. Sen mukaan mitään niittyä ei tulisi, vaan korkeintaan muutama niittymäinen pläntti jonnekin. 

Vastauksen nuiva asenne oli sikäli yllättävä, että aloitteen takana oli kaupunginvaltuuston enemmistö. 

Vastaus päätettiin palauttaa valmisteluun sillä evästyksellä, että Kalevasta etsitään sopiva paikka kaupunkiniitylle. Tästä piti kuitenkin äänestää. Tulos oli 7-5. Perussuomalaiset ja suurin osa kokoomuslaisista vastusti kaupunkiniityn perustamista.

Itse näkisin kaupunkiniityn kernaasti vaikka Sampolan edessä. Kukkiva niitty on parempaa silmänruokaa kuin lyhyeksi parturoitu nurmikko.

Kiinan muuri ei saa melusuojaa

Esityslistalla oli myös aloite Kalevankankaan hautausmaan parkkipaikkojen säilyttämiseksi. Aloite liittyy Kalevantien uudistushankkeeseen, jota myös seurakunnat kannattaa. Siinä osa parkkipaikoista poistuisi, kun kadun varteen tehtäisiin pyöräväylä. Seurakuntien mukaan parkkipaikkoja on nykyisellään liikaakin paitsi muutamana päivänä vuodessa, kuten jouluna ja pyhäinpäivänä. Noina päivinä taas mikään määrä parkkiruutuja ei riittäisi.

Parkkipaikoista ei tarvitse kantaa huolta, sillä uudistushanke on säästösyistä lykätty hamaan tulevaisuuteen. Se tosin tarkoittaa myös sitä, että Karjalanpuistoon eli niin sanotun Kiinan muurin talon kohdalle kaavailtu melueste jää toteutumatta.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton 1. varavaltuutettu ja rakentamisesta ja kaupunkisuunnittelusta vastaavan yhdyskuntalautakunnan jäsen Tampereelta. Tällä palstalla hän kertoo kuulumisia lautakunnan kokouksista.

III

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon

 

 

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *