Artikkeli: Kangasala

17.5.2023 klo 08:00

Kangasalan valtuustoryhmät hajosivat – silti sopu kaupunginhallituksesta

Kangasalan viimeistä kyläkoulua on puolustettu mielenosoituksin. Valtuusto päätti enemmistön äänin lakkauttaa koulun viime kokouksessaan.

Kangasalan valtuusto pääsi maanantaina 15.5. sopuun luottamushenkilöpaikkojen jaosta kokoomuksen ja demarien valtuustoryhmien hajoamisesta huolimatta. Kokoomus menetti yhden kaupunginhallituspaikan keskustalle. Kaupungin viimeinen kyläkoulu lakkautettiin mielenosoituksista ja vetoomuksista välittämättä.

Kaksi uutta villiä valtuustoryhmää Kangasalla ovat herättäneet maakunnallista huomiota. Viime talvena repesi demariryhmä, kun Mikko Lehtonen ja varavaltuutettu Marko Järvenpää perustivat sitoutumattoman ryhmän. Syynä oli tyytymättömyys Kangasalaa hallitsevan kokoomuksen, demareiden ja kristillisdemokraattien leikkauspolitiikkaan. Parin valtuustokauden aikana lakkautettiin neljä kyläkoulua sekä terveysasema ja kirjasto. Kovimmat iskut ovat osuneet Sahalahdelle ja Kuhmalahdelle.

Kangasalla on kaksi sitoutumatonta ryhmää. Rehti Kangasalaan kuuluvat Riku-Sippo Uotila ja kaupunginhallituksesta syrjäytetty Jussi Haavisto.

Kokoomuksen ryhmä hajosi heti eduskuntavaalien jälkeen, kun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jussi Haavisto yllättäen erotettiin kaikista luottamustehtävistä. Yhdessä Riku-Sippo Uotilan kanssa he perustivat Rehti Kangasala -ryhmän. Haaviston erottamisen syyksi ilmoitettiin sopimaton käytös kaupunginhallituksen kokouksissa. Jotain oli pääteltävissä eduskuntavaaleissa, kun kokoomus asetti oudosti kaksi ehdokasta Kangasalta. Toimitusjohtaja Haaviston lisäksi oli naisehdokas luokanopettaja Saana Vahvelainen.

Kokoomuksen ja SDP:n ryhmien pienenemisen takia Kangasalan keskusta nosti metelin ja katsoi, että sen nelihenkiselle valtuustoryhmälle kuuluisi paikka kaupunginhallituksesta. Vuoden 2021 kuntavaalien jälkeen kokoomus sai kolme paikkaa kaupunginhallituksesta, vaikka viimeinen paikka olisi vertauslukujen perusteella voitu antaa keskustalle. Kokoomus vastusti esitystä ensin jyrkästi, mutta perääntyi ryhmien välisissä neuvotteluissa. Niinpä maanantaina luottamushenkilöpaikkojen välitarkistuksessa kaupunginhallitukseen nousi keskustan Simo Arra varajäsenenään sitoutumattomien Mikko Lehtonen. Kokoomus menetti yhden paikan. Jussi Haaviston tilalle kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi nousi Saana Vahvelainen.

Muutos ei sanottavasti vaikuta Kangasalan kuntapolitiikkaan, sillä kokoomuksella, demareilla ja kristillisdemokraateilla on edelleen enemmistö kaupunginhallituksessa ja valtuustossa. Mutta naisasia- ja Me Too –liikkeet vaikuttavat myös kuntapolitiikassa.

Viimeinen kyläkoulu kiinni

Valtuuston äänestys koski Raikun koulun lakkauttamista. Valtuutettuja vastassa oli äänekäs mielenosoitus koulun puolesta, kuten on ollut useimpien koulujen lakkautuksissa. Viides ja viimeinen kyläkoulu 10 vuoden aikana lakkautettiin äänin 30–20. 

Vasemmiston ryhmä äänesti koulun puolesta vedoten alueelliseen tasa-arvoon sekä 2000-luvulla ilmenneeseen pieneen paluumuuttoon maalle, jonka muun muassa etätyö mahdollistaa.

 Muuttoliikkeen kannalta kriittisin ryhmä on 25–44-vuotiaat nuoret aikuiset. Heidän valintansa ratkaisevat alueiden kehityksen suunnan. Kasvavien kaupunkiseutujen ulkopuolella olevilla kunnilla on nyt otollinen hetki, momentum, jota ei missään nimessä kannata jättää hyödyntämättä, siteerattiin vasemmiston puheenvuorossa muuttoliiketutkija Timo Aroa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *