Näkökulma

MINNA MINKKINEN

7.6.2023 klo 10:18

Pride – jotta ihmiset pysyisivät hengissä

Minna Minkkinen muistuttaa, että yhdenvertaisuuden eteen on edelleen paljon tehtävää. (Kuva: Anna Weckström)
Minna Minkkinen

Kesäkuu on kansainvälinen pride-kuukausi, eli tässä kuussa marssitaan ja juhlitaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia. Ympäri maailman, niissä maissa siis, joissa Pride-tapahtumia uskaltaa ja saa järjestää, on kulkueita, keskustelutilaisuuksia, juhlia, työpajoja ja ihan mitä me kulloinkin keksimme. Yhteistä on, että tavoitteena on lisätä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisoikeuksia, turvallisuutta ja hyvinvointia. 

Homoseksuaaliset teot olivat Suomessa rikoksia vielä 1971. Homoseksuaalisuus on rikollista 68 maassa. Kaksi vuotta ennen syntymääni homoseksuaalisuus poistettiin tautiluokituksesta. Suomessa ollaan siis vielä yhdenvertaisuuden alkumetreillä ja maailmalla meillä on valtavasti tekemistä. Matkalla me olemme menettäneet valtavasti ihmisiä väkivallalle ja vihalle. On sydäntä särkevää menettää ihmisiä vihalle. 

Tamperelaiseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yökerhon asiakkaisiin on kohdistunut muutaman kerran terroria viime kuukausien aikana. On heitelty kananmunia ja on uhattu tappaa. Syön hatullisen paskaa, jos tässä on kyse jostain muusta kuin vihasta vähemmistöjä kohtaan. Tälle vihalle on vuosisatojen kasvualusta, jolle on nyt annettu uutta bensaa liekkeihin sallimalla väkivaltainen ja ihmisryhmiä (ketä tahansa) marginalisoiva puhe. Ei tämä ole syntynyt tyhjiössä. Se on osa isompaa kokonaisuutta, johon kuuluu sekä homovitseille nauraminen että drag-taiteilijoiden syyttäminen maailman pahuudesta. Jos mietit, että eikö tässä enää millekään saa nauraa, niin keksipä vaikka itse heterovitsejä ja mene niitä torille kertomaan. 

Tampere ei ole turvallinen kaikille. Meillä valtuustossa pelotellaan katujengeillä. No nyt ne ovat iskeneet ja ne saavat bensansa äärioikeistosta. Manse Pride alkaa Tampereella ensi viikolla. Odotan ylimmältä päätöksentekoportaalta tekoja turvallisemman Tampereen puolesta. Vähintä, mitä voitte tehdä, on tulla marssimaan kanssamme. Toimikaa nyt, eikä sitten, kun on liian myöhäistä.

Toiseus on hengenvaarallista. 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kolmas varapuheenjohtaja, Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuutettu.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *