Artikkeli: Pääkirjoitus

23.6.2023 klo 07:30

Vasemmistolaisen vinkkejä juhannukseen 2023

Moni haluaa juhannuksena kerätä näyttäviä kukkia koristeeksi tai vaikkapa kierähtää kukkapellossa. Seurauksena saattaa olla ikävä yllätys, eli punkki, johon kannattaa varautua. (Kuva: Anna Weckström)

Miltä näyttää juhannus vuonna 2023? Helteet ovat hellineet sekä piinanneet ja tuore hallitusohjelma repii monen sielua sekä koettelee ihmissuhteita. Ruuan hinta on noussut ja kasvavina huolina monien huolien joukossa kolkuttelevat ilmastokriisi ja luontokato. Onko mahdollista viettää kuitenkin onnistunut ja seesteinen juhannus, joka ei myöskään rasita liikaa lompakkoa?

Koska polttoaineen hinta on uuden hallituksen ansiosta lähdössä laskusuuntaan, ei ole autolliselle välttämätöntä pysyä juhannusta kotona. Pieni kesäretki tai mökkireissu voi olla mahdollinen, joskin huomioitavaa on, että yksityisautoilulla on edelleen yhteyksiä ilmastokriisiin, vaikka hallituksen toimet antaisivat ymmärtää muuta. Moni pirkanmaalainen luontokohde on myös julkisella liikenteellä suhteellisen saavutettavaa. Huikeita juhannuskohteita voi löytää myös erinäisiltä terasseilta, joita löytää vaihtelevilla maisemilla ympäri Pirkanmaata. On hyvä muistuttaa itseään myös siitä, että kotonakin voi olla ihan kivaa.

Juhannuskokkoon saa tänä vuonna oivallista sytykettä esimerkiksi Vahva ja välittävä Suomi -nimellä paiskatusta hallitusohjelmasta, jonka voi käydä tulostamassa itselleen Valtioneuvoston verkkosivuilta. Mikäli tulostaminen ei houkuta tai ole mahdollista, sytykettä saattaa löytää myös vaikka viime päivien sanomalehdistä.

Juhannuksena monella on tapana ihailla ja poimia kukkasia tai muuten pyöriä kukkapellossa. Kukkakimppuja luonnosta haikailevan kannattaa olla maltillinen, jotta pölyttäjille jää myös pölytettävää. Kukkapellossa kierivän tai pusikossa kyykkäävän tulisi myös ottaa huomioon, että punkkien nyppiminen eri kehon osista seuraavana päivänä ei ole miellyttävää, saati sitten helppoa. Pidä lähelläsi näppäräsorminen ystävä, jolla riittää rohkeutta ja reipasta mieltä auttaa tarvittaessa. 

Edullinen keskiolut on tasaisen hyvä juomavaihtoehto oluen ystävälle. Useampi media on tehnyt makutestejä huokeimmista keppanoista, jos kaipaa vinkkejä. On hyvä pitää mielessä, että kolmannen oluen jälkeen ei liene viisasta käydä enää poliittisia keskusteluja, mikäli haluaa viettää sopuisan illan. Kaikille politiikka ei ole yhtä kiinnostavaa eikä herätä yhtä vahvoja tunteita, ja ystäväpiireistä voi monella löytyä yllättäviäkin mielipide-eroja, joita ei ole järkevää ryhtyä ruotimaan pienessäkään pöhnässä. Mielipiteitäsi ei myöskään ehkä arvosteta lähikuppilassa tai nakkikioskilla yhtä paljon kuin ajattelet. 

Kannattaa myös huomioida, että oluillekin on alkoholittomia versioita. Myös alkoholittomien oluiden valintaan saa apua median asiantuntevista makutesteistä. On myös mahdollista juoda muuta kuin olutta. 

Monelle vasemmistolaiselle ruokaan liittyy monenlaisia arvovalintoja. Hienoa on, jos oma arvomaailma ja ruuan hinta vielä kohtaavat. Tämä saattaa ajoittain tuntua haastavalta, kun kaiken maailman vegenakit ovat hinnaltaan moninkertaisia lihaversioihin verrattuna. Pätevä kokki saa toki ihmeitä loihdittua vaikkapa palkokasveista, ravintohiivahiutaleista ja herniksestä, mutta suurpiirteisempi ruuanlaittaja saattaa kaivata helpompaa vaihtoehtoa. Peruna on hyvä tulokulma. Oluen kuin oluen kanssa nimittäin maistuvat niin perunalastut, perunasalaatit, ranskanperunat, perunamuusi tai jopa perunapasta. Tarpeen vaatiessa peruna soveltuu myös oman juhannuskiljun raaka-aineeksi. Ei voi mennä pieleen. 

Kirjoittaja on Vasen Kaista -verkkolehden toimitussihteeri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *