Artikkeli: Orivesi

22.6.2023 klo 07:30

Hörtsänän arboretum Orivedellä huokuu vehreyttä ja historiaa

Orivedellä sijaitsee puutarhoista ja luonnon rauhasta kiinnostuneen matkailijan helmi, nimittäin historiallinen Hörtsänän arboretum.

Oriveden Onnistaipaleen kylässä sijaitsee vanha puutarha, jonka kasvillisuus ja historia kiehtovat niin silmää kuin mieltäkin. Innokas kasviharrastaja Hugo Hörtsänä perusti arboretumin vuonna 1909, ja alkoi istuttaa sinne puita ja kasveja maailmalta. Puutarhasta tuli jo suorastaan kuuluisa, kunnes se jäi vuosikymmeniksi lähes oman onnensa nojaan.

Nyt kunnostetussa lehtomaisessa 5,5 hehtaarin kokoisessa puutarhassa pääsee jälleen ihailemaan muun muassa lajikirjavaa metsäpuutarhaa sekä kivikkopuutarhaa.

Arboretumissa on aikoinaan ollut merkittävä kattaus eri liljalajeja. Lajimäärä on vähentynyt huippuvuosilta, mutta ihailtavaa riittää edelleen.

Suomen Luonnonsuojeluliittoa perustamassa ollut aikansa kulttuurivaikuttaja Hugo Hörtsänä istutti puutarhaansa valtavan määrän erilaisia perennoja, ja kukkaloisto alkoi niittää paikalle mainetta. Runsaslajinen puisto kiinnosti ihmisiä ympäri maata.

– Hugo Hörtsänä halusi nähdä, mitkä lajit selviytyvät Suomen oloissa. Tänne istutettiin paljon taimia, joita tuotiin ulkomailta ja esimerkiksi Mustilan puutarhalta. Nyt arboretumissa kasvaa paljon yli satavuotiasta ja nuorempaa puustoa.  Arboretum on hyvässä kunnossa tällä hetkellä, mutta Hugo Hörtsänän poismenon jälkeen 1950-luvulla se jäi huonolle hoidolle, kertoo arboretumin perustajan lapsenlapsi Juhani Hörtsänä, joka omistaa arboretumin yhdessä vaimonsa Anne-Maria Hörtsänän kanssa.

Arboretumiin on tuotu eri puulajeja ulkomailta, muun muassa Saksasta. Hugo Hörtsänä halusi selvittää, mitkä lajit menestyvät Suomen olosuhteissa.
Marjakuusi pärjää hyvin Suomen leveysasteilla.

Vuonna 2015 palkattiin puutarhuri Esa Kallio hoitamaan ja kunnostamaan villiintynyttä arboretumia, joka oli vuosikymmenten ajaksi vaipunut lähestulkoon unholaan, kun hoito oli jäänyt satunnaiseksi ja kasvillisuus vallannut polkuja. Arboretum sai luonnonsuojelualueen statuksen 1990-luvun alussa ja nyt sille on haettu yksityisen luonnonsuojelualueen statusta.

Ahkeran kunnostustyön seurauksena arboretum on jälleen hyvässä kunnossa ja voimissaan. Vuonna 2017 se valittiin Suomen sadan parhaan puiston listalle. Arboretumille on myös perustettu oma kannatusyhdistyksensä. Kunnostukseen tarvitaan edelleen tukea ja talkoolaiset ovat myös kaivattu apu. Paikka on avoin vierailijoille ja siellä voidaan järjestää myös ryhmille opastusta.

– Nyt on kukinta ollut kauneimmillaan. Helle sai kukat kukkimaan, tosin kuivuus on alkanut vaivata. Syreenien tuoksu on huumaava. Erityisiä lintulajeja arboretumissa viihtyy myös. Kuulin kultarinnan laulun juuri vähän aikaa sitten, Juhani Hörtsänä kuvailee puiston tunnelmaa.

Pölyttäjätkin viihtyvät puutarhassa.
Tarkkasilmäinen kulkija saattaa löytää arboretumista myös pienen kivikappelin.

Hörtsänän arboretum tarjoaa tunnelmaa kaikkina vuodenaikoina. Loppusyksyn raskas sää tekee paikasta jopa mystisen oloisen. Varhain keväällä näsiä ilahduttaa värikkäällä kukinnollaan.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *