Artikkeli: Suomi

7.8.2023 klo 12:30

Syyskuun suurmielenosoitus vaatii rasisteja ja fasisteja ulos hallituksesta

Tampereella vastustettiin hallitusta heinäkuussa. Helsingin tuleva suurmielenosoitus kokoontuu sunnuntaina 3.9. klo 14.00 Kaisaniemen puistossa ja jatkuu kulkueena kohti Töölön tapahtumapuistoa. (Kuva: Anna Weckström)

Lukuisat kansalaisaktivistit valmistelevat rauhanomaista Me emme vaikene -suurmielenosoitusta, joka osoittaa syyskuun alussa työskentelynsä aloittavalle hallitukselle, että ihmisoikeuksia loukkaava, demokratiaa horjuttava sekä Suomessa asuvien näkyviin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten turvallisuuden tunnetta heikentävä rasismi ei kuulu Suomeen eikä Suomen hallitukseen.

Mielenosoitus järjestetään syyskuun alussa Helsingissä. Järjestäjinä toimivat huolestuneet kansalaiset Me emme vaikene -työryhmässä.

Järjestäjät kertovat tapahtuman tiedotteessa olevansa huolissaan useiden kansanedustajien, ministereiden ja eduskunnan puhemiehen julkilausutusta rasismista sekä selkeistä kytköksistä eurooppalaiseen äärioikeistoon. Huolta aiheuttaa lisäksi rasistisen ja väkivaltaan yllyttävän puheen normalisoiminen sekä hallituspuolueiden jäsenten viimeaikaiset pyrkimykset rajoittaa lehdistönvapautta.

– Avoin rasismi ja fasismi valtionjohdon tasolla on kauhistus, jota en uskonut näkeväni omana elinaikanani. Lausunnot rasismista irtisanoutumisesta ovat sanahelinää. Nyt vaaditaan tekoja, ei puheita, toteaa yrittäjä Tino Singh, yksi suurmielenosoituksen järjestäjistä.

Suurmielenosoituksen järjestäjät toteavat tiedotteessa, että nykyinen, avoimen rasistinen hallitus ei ansaitse Suomen kansalaisten luottamusta. Mielenosoituksen järjestäjät peräänkuuluttavat hallitusta, joka kunnioittaa Suomen perustuslakia, takaa kaikille ihmisille yhdenvertaisen ja syrjimättömän kohtelun sekä noudattaa Suomen allekirjoittamia kansainvälisiä sopimuksia, jotka kieltävät rasismin ja syrjinnän kaikissa muodoissaan. Suomeen halutaan hallitus, joka ylläpitää elinvoimaista, monimuotoista ja kansainvälistä Suomea ja vahvistaa demokraattisen hyvinvointivaltion perintöä.

– Rasismin ja antirasismin välillä ei ole mukavaa nojatuolia, johon voi istua miettimään omaa suhtautumistaan. Jos rasistisiin tekoihin ei puututa, se on sama asia kuin tukisi rasisteja. Rasismi on väärin, eikä se muuksi muutu, huomauttaa antirasismin asiantuntija Paco Diop, joka on mukana suurmielenosoituksen järjestämisessä.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *