Kulttuuri, Näkökulma

SINIKKA TORKKOLA

6.8.2023 klo 10:10

Uhrien nimet lisätään Kalevankankaan muistomerkin yhteyteen

Suomessa on yhä edelleen, 105 vuotta sisällissodan päättymisen jälkeen lukuisia nimettömiä joukkohautoja. Kalevankankaan joukkohauta on yksi suurimmasta. (Kuva: Markku Uusiniemi)
Sinikka Torkkola

Kalevankankaan punaisten uhrien häpeärangaistus on vihdoinkin päättymässä. Nimettömän joukkohaudan uhrit saavat nimensä muistomerkin yhteyteen lisättävään nimitauluun. Yhteensä uhrien nimiä on yli kaksi ja puoli tuhatta.

Museokeskus Vapriikin tutkija Antti Hannunen on selvittänyt uhrien nimiä. Lähteinään hän on käyttänyt muun muassa Suomen sotasurmat 1914–1922-projektin tuottamaa lähdetietokantaa, Sotasurmasampoa, Tampereen ruumiskanslian kirjanpitoa sekä lehtien kuolinilmoituksia. Selvitystyötä on tukenut Tampereen kaupuki, Työväenmuseo Werstas ja Emil Aaltosen säätiö. Uhrien nimiluettelo on jo julkaistu Vapriikin sivuilla. Nimilista ei liene täydellinen ja Vapriikki onkin pyytänyt kommentoimaan listaa.

Vuosien varrella nimien lisäämistä on ehdotettu useitakin kertoja. Vuonna 2013 tein yhdessä vasemmistoliiton valtuustoryhmän kanssa aloitteen nimien lisäämisestä. Ajatuksena oli, että nimilista olisi valmis 2018, jolloin tuli kuluneeksi sata vuotta sisällissodasta. Aloite ei kuitenkaan edennyt eikä rahaa hankkeelle myönnetty. Kielteistä suhtautumista nimien lisäämiseen perusteltiin myös uhrien kattavan nimiluettelon puuttumisella ja nimitaulujen lisäämisen vaikutuksella muistomerkin taiteelliseen arvoon. Vuonna 2020, jolloin Tampereen kaupunki haki Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, aloite uusittiin. Aloitteen uusimisen pontimena oli, ettei Euroopan kulttuuripääkaupungissa voi olla tuhansien ihmisten nimetöntä joukkohautaa.

Nyt hanke on edennyt. Tampereen kaupungin apulaispormestari Pekka Salmen johtama työryhmä, jossa on jäsenininä Tampereen kaupungin, seurakunnan ja eri työväenjärjestöjen edustajia. Tampereen vasemmistossa työryhmässä ovat mukana Jouni Sirén ja Sinikka Torkkola. Parhaillaan Tampereen taidemuseon asiantuntijat etsivät sopivaa maisema-arkkitehtiä, joka voisi nimitaulut suunnitella.

Tampereen kaupunki tukee hanketta 60 000 eurolla, mikä vastaa noin puolta nimitaulujen kustannuksista. Lomien jälkeen onkin alkamassa keräys, jolla pyydetään yhteistyökumppaneilta tukea. Myös kansalaiskeräyksen aloittamisesta on keskusteltu.

 Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsen.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *