Artikkeli: Kulttuuri

26.8.2023 klo 10:05

Teot ja toiveet kohtaavat Työväenkirjallisuuden päivässä

Työväenkirjallisuuden päivä järjestetään tapahtuman järjestäjän, Työväenmuseo Werstaan tiloissa Väinö Linnan -aukion laidassa Tampereen Finlaysonilla. (Kuva: Työväenmuseo Werstaan tapahtumajuliste, taustakuva Cai Melakoski)

Puolensataa kirjailijaa, tutkijaa, poliitikkoa ja muuta yhteiskunnallista keskustelijaa esiintyy neljännessätoista työväenkirjallisuuden päivässä Werstaalla syyskuun ensimmäisenä lauantaina. Päivän aikana yhteiskunnallisesti kiinnostavaa ja kantaaottavaa kirjallisuutta käsitellään 26 tilaisuudessa, samanaikaisesti kolmessa tilassa Työväenmuseo Werstaan Bertel-salissa, auditoriossa ja työväentalo-salissa. 

Lisäksi Mestari-salissa on päivän perinteinen ja odotettu osa: näyttely ja kirjamyynti. Mukana on 27 kustantajaa, yhdistystä ja julkaisua.

Kirjallisuuspäivällä on joka vuosi oma teemansa, tänä vuonna se on teot ja toiveet. Kansanedustaja Minja Koskela johdattelee avauspuheessaan osanottajat päivän teemaan. Ennen viime huhtikuussa alkanutta kansanedustajan tehtävää Koskela tuli tunnetuksi tutkijana, muusikkona ja tietokirjailijana.

Tapahtuman pääohjelmassa on tänä vuonna avauspuheen lisäksi seuraavat istunnot:

Natalia Kallio, Jarmo Teinilä, Kashmeera Lokuge ja Anu Kolmonen keskustelevat Seppo Puttosen johdolla kirjallisuuden ja yhteiskuntaluokan suhteesta. Tapio Bergholm pitää juhlaesitelmän presidentti Mauno Koivistosta, jonka syntymästä tulee marraskuussa 2023 kuluneeksi 100 vuotta. Anna Rajavuori ja Asta Leppä keskustelevat eriarvoisuudesta nyky-Suomessa. 

Perinteinen tähtihaastateltavana on tänä vuonna Kari Hotakainen, haastattelijana Milla Peltonen. Lopuksi pohditaan Mikko Pelttarin johdolla ihmisen ja luonnon suhdetta ympäristökatastrofin aikakautena. Keskustelemassa Elisa Aaltola, Ville-Juhani Sutinen, Riikka Kaihovaara ja Olli Sinivaara.

Pääohjelman lisäksi tapahtumassa on runsas kustantajien ja yhteiskunnallisten toimijoiden ohjelmaa. 

Voidaanko Pohjoismaita kutsua sosialistisiksi yhteiskunniksi?

Kansan Sivistysliiton ja Vasemmistofoorumin järjestämässä istunnossa Pohjoismainen sosialismi on tulevaisuutta tanskalainen kirjailija ja kansanedustaja Pelle Dragsted ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson keskustelevat Dragstedin tänä vuonna suomeksikin julkaistusta kirjasta Pohjoismainen sosialismi (Vastapaino 2023). 

Työväenkirjallisuuden päivä on pääsymaksuton tapahtuma. Katso päivän koko ohjelma kirjoituksen lopun linkistä.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *