Artikkeli: Pirkanmaa

20.9.2023 klo 07:51

Vasemmistoliiton esitys palvelujen käyttäjien näkökulmasta hävisi äänestyksen täpärästi

Aluehallituksen jäsenet Jouni Sirén ja Milka Hanhela eivät olleet tyytyväisiä muun muassa palveluntarpeen selvityksiin. Heidän mielestään luottamushenkilöille ei ole annettu kaikkea tarvittavaa tietoa. (Kuva: Anna Weckström)

Aluehallitus päätti viime kokouksessaan lähettää lausuntokierrokselle vammaisten asumispalvelujen ja ikäihmisten palvelujen kehittämisohjelmaluonnokset. Lisäksi aluehallitus hyväksyi lausuntoja lakiluonnoksiin. Kaikissa edellä mainituissa päätöspykälissä käytiin tiukkoja äänestyksiä päätösten sisällöistä.

Vasemmistoliiton edustajat tekivät kokouksessa useita esityksiä päätöspykäliin. Esitykset hävisivät äänestykset täpärästi 6–7.

Vasemmistoliiton edustajat Milka Hanhela ja Jouni Sirén esittivät, että ikäihmisten palveluohjelman valmistelussa huomioitaisiin se, miten moni ikäihminen ei nykyisin pääse tarvitsemiinsa palveluihin. Lisäksi ponnessa toivottiin uudistuksen sukupuolivaikutusten arviointia.

Vammaisten asumispalvelujen selvitykseen vasemmistoliiton edustajat tekivät ponsiesityksen, joka sisälsi pyynnön huomioida uudistuksessa ja kilpailutuksissa muun muassa vammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeuden sekä pysyvyyden ja turvallisuuden tunteen. Ponsiesityksellä pyrittiin siihen, että asumispalveluiden kilpailuttaminen ei johtaisi vammaisten henkilöiden kohdalla pakkoon muuttaa toiseen asuntoon, jos palveluntuottaja vaihtuu kilpailutuksen myötä.

Aluehallitus otti kokouksessaan myös kantaa lakiluonnokseen hoitotakuusta sekä vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksesta.

Sirén esitti, että aluehallitus ei kannattaisi luopumista siirtymisestä seitsemän vuorokauden hoitotakuuseen perusterveydenhoidossa. Asiasta äänestettiin, ja Sirénin esitys hävisi 6–7. Täpärästi hyväksytyssä kannanotossa Pirkanmaan hyvinvointialue päätyi kannattamaan 14 päivän hoitotakuuta.

Lisäksi vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksen lykkäämistä koskevaan lakilausuntoon tehtiin muutosesitys SDP:n ryhmästä. Vasemmistoliiton edustajat kannattivat tätä muutosesitystä, mutta myös se hävisi äänin 6–7.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *