Näkökulma, Pirkanmaa

PIRKANMAAN VASEMMISTON ALUEVALTUUSTORYHMÄ

2.10.2023 klo 08:16

Äänestäjien oikeus saada tietoa päätöksenteosta ei toteudu Pirhassa

Pirkanmaan vasemmiston aluevaltuustoryhmä ottaa kantaa Pirhan yksipuoliseen tiedotukseen. Äänestäjillä on oikeus tietää, miten poliitikot toimivat eri äänestyksissä. Kuvassa valtuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela ja valtuutettu Mikko Aaltonen. (Kuva: Anna Weckström)

Pirkanmaan hyvinvointialue eli Pirha on tuottanut pirkanmaalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut viimeisen yhdeksän kuukauden ajan. Tietoisuus siitä, mikä hyvinvointialue oikeastaan on ja kuinka se toimii, on kuitenkin vielä heikkoa. Myös väärinkäsityksiä Pirhan päätöksenteosta on liikkeellä.

Tiedotusvälineiden uutisointi Pirhan toiminnasta on nojannut kahteen asiaan: yhtäältä Pirhan itse tuottamiin tiedotteisiin, toisaalta uudistuksiin ulkoapäin kohdistettuun kritiikkiin. Tämä luo mielikuvaa siitä, että Pirhan johtoporras olisi ensinnäkin kaikesta yksimielinen, ja toiseksi sulkenut korvansa asukkaiden huolilta.

Kumpikaan mielikuva ei pidä täysin paikkaansa. Aluehallituksessa ja -valtuustossa on ollut erimielisyyksiä ja myös käyty asioista äänestyksiä, kuten demokratiaan kuuluu. Pirhan tiedotteissa ei kuitenkaan raportoida äänestyksistä lainkaan.

Niinpä kansalaisille jää epäselväksi, mitä poliitikot Pirhan johdossa oikeastaan tekevät. Moni uskoo, että valtuutetut pyrkivät vain puolustamaan oman kotikuntansa palveluita muun Pirkanmaan kustannuksella. Tähän asti äänestykset ovat kuitenkin jakautuneet puoluerajojen, eivät kotikunnan mukaan. Me vasemmistoliiton edustajat olemme säännönmukaisesti kannattaneet alueellisten vaikutusten vahvempaa huomiointia Pirhan suunnitelmissa.

Oma ongelmansa on, että Pirhan tiedotusta ei ole tehty tavallisille ihmisille ymmärrettäväksi. Tiedotteet ja suunnitelmat vilisevät hallinnon ja hyvinvointi- ja terveysalan jargonia, eikä monilla ole mitään mahdollisuutta perehtyä suunnitelmiin tai kommentoida niitä. Näistä syistä valmistelemme parhaillaan aloitetta Pirhan viestinnän saavutettavuudesta.

Tieto siitä, mitä vallan kulisseissa tapahtuu ja kuinka eri puolueiden edustajat äänestyksissä käyttäytyvät, on äänestäjän kuluttajansuojan ja demokratian tae. Nyt yksipuolinen tiedotus aiheuttaa huolta, väärinkäsityksiä ja kyynistymistä asukkaissa, jotka ovat aiheestakin kriittisiä Pirhan suunnitelmia kohtaan.

Kirjoittajat ovat Pirkanmaan vasemmiston aluevaltuustoryhmän jäseniä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *