Näkökulma, Tampere

SINIKKA TORKKOLA

30.10.2023 klo 12:00

Energiakriisi ja inflaatio vähentänevät Tampereen tytäryhtiöiltä saamia tuloja

Jätteitä putoamassa jätteen polttouuniin.
Poltettavaa sekajätettä tulee Tammervoiman hyötyjätelaitokselle aiempaa vähemmän, sillä jätteiden kierrätys on parantunut. Sekajätteen määrän ja lämpöarvon lasku ovat vähentäeneet Pirkanmaan Jätehuollon energiamyyntituloja ja laskeneet yhtiön kannattavuutta. (Kuva: Sinikka Torkkola)

Konsernijaostolle esitetyt Tampereen kaupungin tytäryhtiöiden tammi-elokuun talouden toteutumat näyttävät, että konserniyhtiöistä useimmat saavuttanevat niille asetetut taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet. Kansainvälisen tilanteen vuoksi ennuste on kuitenkin tavanomaista epävarmempi.

Ukrainan sodasta johtuva energiakriisi on vaikuttanut muun muassa Tampereen Energian tulokseen, jonka ennustetaan olevan edellisvuotta yli 24 miljoonaa euroa pienempi. Kaupungin tytäryhtiöiden kuluja ovat lisänneet myös inflaatio ja korkotason nousu. Näyttääkin siltä, että kaupungin tytäryhtiöiltä saamat tulot pienenevät.

Konsernijaostossa seurataan tiiviisti kaupungin tytäryhtiöitä ja niiden konserneja. Seurannan piirissä ovat Tampereen Energia, Pirkanmaan Jätehuolto, Finnpark, Tampere-talo, Tampereen Vuokra-asunnot, Särkänniemi, Tullinkulman Työterveys, Tampereen Tilapalvelut, Pirkanmaan Voimia, Tampereen Infra, Tampereen Raitiotie ja Tampereen Palvelukiinteistöt. Yhtiöiden toiminnasta ja taloudesta kertova katsaus on julkaistu jaoston pöytäkirjan liitteenä.

Koska olen myös Pirkanmaan hyvinvointialueen konserni- ja toimitilajaoston jäsen, olen esteellinen osallistumaan Tampereen kaupungin ja hyvinvointialueen yhdessä omistamien yhtiöiden asioiden käsittelyyn. Näitä yhtiöitä ovat Tullinkulman Työterveys ja Pirkanmaan Voimia.

Jätteitä poltetaan entistä vähemmän

Yhtiöiden talouskatsaus osoitti myös, että toisinaan uutiset voivat olla samanaikaisesti sekä hyviä että huonoja. Jätteiden kierrätys Pirkanmaalla ja koko Suomessa on parantunut, mikä on yksi olennainen keino ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Talouden näkökulmasta kierrätyksen parantuminen vaikuttaa lyhyellä aikavälillä negatiivisesti, sillä kierrätyksen lisääntyminen on laskenut sekajätteen poltosta saadun energian myyntituloja. Lokakuun ennusteen mukaan Pirkanmaan Jätehuollon tilikauden tulos tulee olemaan 2,6 miljoonaa euroa tappiollinen. Tappiollisen talousennusteen syynä on myös Koukkujärven biomyllyn kaasutuotteiden myynnin aloituksen viivästyminen. Pirkanmaan Jätehuolto esittääkin alueelliselle jätehuoltolautakunnalle maksujen korotuksia.

Konsernijaoston saamassa Pirkanmaan Jätehuollon tilannekatsauksessa kävi ilmi, että huolimatta lyhytaikaisista negatiivisista talousvaikutuksista, yhtiö ei jarruttele jätteiden kierrätystä vaan edistää sitä kaikin mahdollisin tavoin. Olenkin vakuuttunut, ettei yhtiön iskulause ”olemme innostunut kiertotalouden edelläkävijä”, ole pelkkää sananhelinää vaan yhtiön ympäristövaikutusten arviointi ja ympäristökuormituksen vähentäminen on olennainen osa yhtiön toimintaa.

Ympäristövaikutukset olivat vahvasti esillä myös jaoston saamassa Tampereen Seudun Keskuspuhdistamon tilannekatsauksessa. Sulkavuoren jätevedenpuhdistamo vähentää Tampereen alueelta aiheutuvaa vesistöjen jätevesikuormaa kolmanneksella.

Jaoston saamat raportit yhtiöiden toiminnasta ovat luottamuksellisia. Näissä merkinnöissä kirjoitan vain niistä asioista, joista yhtiöt ovat tiedottaneet julkisesti verkkosivuillaan,

Jaosto otti myönteisen kannan Tampereen Virastotalon 61,5 miljoonan euron investoinnin takaukselle. Päätöksen takauksen antamisesta tekee kaupungin valtuusto. Lisäksi jaosto päätti useiden yhtiöiden hallitusten jäsenten täydentämisestä.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen varavaltuutettu, kaupunginhallituksen varajäsen ja kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsen.

III

Merkintöjä konsernijaostosta -sarjassa raportoidaan Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaoston päätöksistä.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *