Artikkeli: Tampere

15.11.2023 klo 17:35

Tampereen budjetti pehmentää hallituksen hyvinvointileikkauksia

Tampereen kaupunginvaltuusto kokouksessaan Tampere-talossa
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä osallistui aktiivisesti keskusteluun Tampereen ensi vuoden talousarviosta. Budjetissa on paljon hyviä tamperelaisten hyvinvointia ja toimeentuloa parantavia toimia. Huolenaiheitakin on, kuten joukkoliikenteen lippujen hinnankorotukset..

Tampereen kaupunginvaltuuston maanantaina hyväksymässä vuoden 2024 talousarviossa on monia tamperelaisten hyvinvointia parantavia uudistuksia ja lisäyksiä. Vasemmistoliiton valtuutetut totesivat puheissaan uudistusten ja lisäysten olevan erityisen tarpeen juuri nyt, kun Orpon hallituksen leikkaukset sosiaaliturvaan ja asumistukeen kiristävät monien toimeentuloa.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä sai talousarvioneuvottelun viime metreillä korotettua köyhyysohjelman rahoitusta 150 000 eurolla. Ulla-Leena Alppi muistutti, että lisärahoitus köyhyysohjelmaan oli välttämätöntä, jotta vasemmistoliiton valtuustoryhmä saattoi hyväksyä budjetin.

– Vasemmistoryhmälle vaikuttamisen punainen lanka on nyt, kuten ennenkin asukkaiden hyvinvointi ja hyvinvointierojen kaventaminen. Kaikkien on voitava kokea osallisuutta, ketään ei saa syrjäyttää, tiivisti Ulla-Leena Alppi vasemmiston linjaa.

Mikko Aaltonen puhuu seisfen,
Mikko Aaltonen totesi köyhyysohjelman vakiintumisen olevan erinomaista ja vasemmistoliiton sitkeän toiminnan tulosta.

Mikko Aaltonen painotti puheessaan vasemmiston tekemää pitkäjänteistä työtä köyhyyden vähentämiseksi. Köyhyystyöryhmä perustettiin Aaltosen apulaispormestarikaudelle kahdeksan vuotta sitten. Vuodeksi 2024 köyhyyden vähentämiseen varattiin budjetissa 630 000 euroa. Budjettiluonnoksen summaa korotettiin talousarvioneuvotteluissa 150 000 eurolla vasemmistoliiton aloitteesta.

– On hienoa nähdä, että köyhyystyöryhmän työ on Tampereella vakiintunut ja jatkuu edelleen, totesi Aaltonen ja muistutti, että myös työ asunnottomuuden vähentämiseksi Tampereella jatkuu.

Jouni Sirén vertasi puheessaan Tampereen linjaa valtakunnan hallituksen kyyniseen kurjistuslinjaan ja totesi sen olevan lähes mullistava, sillä mitään palveluja ei huononneta. Myös Milka Hanhela totesi, että talous- ja työllisyystilanteen heiketessä kaupungin hyvinvointipanostusten merkitys korostuu ja muistutti Orpon hallituksen leikkausten vaikutuksista.

– Suomen hallituksen leikkaukset sosiaaliturvaan valitettavasti tulevat lisäämään lapsiperheköyhyyttä siten, että Tampereen tasolla arviolta useampia satoja lapsia putoaa pienituloisuusrajan alle, esimerkitti Milka Hanhela sosiaaliturvaleikkausten vaikutuksia.

Kulttuurilla lisää hyvinvointia, rakentamisella työttömyyttä vähemmäksi

Vasemmistoliiton valtuutetut nostivat puheissaan esiin talousarvion hyviä kulttuuri-ja liikuntahankkeita, kuten Nekalan koulun korjaamisen kulttuuritilaksi, uimahallien edulliset kausirannekkeet, ikäihmisten maksuttoman

Ulla-Leena Alppi puhuu seisten
Ulla-Leena Alppi totesi vapaan taidekentän toiminnan tukemisen olevan riittämätöntä

uintimahdollisuuden, kulttuurikasvatusohjelma Taidekaaren laajentamisen 3–4-vuotiaisiin, vähävaraisille suunnatun Kaikukortin vakiinnuttamisen, maahanmuuttajien kotouttamisen vahvistamisen, lupauksen Vuoreksen kirjaston valmistelusta vuoden 2025 budjettiin sekä uudet nuorisotilat keskustaan ja Vuorekseen.

Ulla-Leena Alppi muistutti, että kulttuurin saralla budjetista on myös huolenaiheita.

– Vapaan taidekentän toimijoiden tuki niin avustusten kuin tilaratkaisujen osalta on riittämätöntä. Kun maan hallitus leikkaa kulttuurista, tulisi kaupungin vahvistaa omaa tukeaan. Tässä meillä on edelleen työtä edessä, Alppi totesi.

Tampereen ensi vuoden toimintamenot ovat 1,1 miljardia euroa, josta investointien osuus on 231,3 miljoonaa euroa. Luvussa ei ole Tampereen Veden yhtiöittämisen kuluvaa 58,2 miljoonan investointia. Kaupungin kokonaisinvestointimenoista 62 prosenttia kohdistuu talonrakennushankkeisiin ja yhdyskuntarakentamiseen. Ensi vuonna sekä korjataan että rakennetaan useita kouluja, päiväkoteja sekä kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden rakennuksia.

Jouni Sirén nosti esiin talousarvion investoinneista rakentamisen ja tavoitteen 716 kohtuuhintaisen asunnon rakentamisesta. Sirén toivoi, että asunnot rakennetaan, vaikka valtakunnan hallitus on leikkaamassa kohtuuhintaiselle asuntorakentamiselle myönnettävää tukea.

Jouni Sirén puhuu seisten,
Jouni Sirén korosti julkisen rakentamisen tärkeyttä taloustaantuman aikana, sillä se ylläpitää työllisyyttä.

– Kun rakennusala on lähes pysähdyksissa, on julkisen sektorin vastuullista toimintaa pitää alan työllisyyttä yllä omilla toimillaan, totesi Sirén.

Joukkoliikenteen lippujen hinnat nousevat

Joukkoliikenteen lippujen hinnat nousevat ensi vuonna neljä prosenttia. Vasemmistoliiton valtuutetut nostivat puheissaan esiin joukkoliikenteen lippujen hinnankorotusten vaikutukset sekä pienituloisten mahdollisuuksiin liikkua että Tampereen hiilineutraalisuustavoitteisiin. Vasemmistoliiton valtuutetut korostivat puheissaan hintojen korotusten kohdistamista niin, ettei pienituloisten paljon käyttämien lipputyyppien hintoja korotettaisi ainakaan täysimääräisesti.

– Huonoa talousarviossa joukkoliikenteen lipunhintojen korotus. Sitä saattaa vielä pahentaa valtakunnan hallituksen päätös korottaa joukkoliikenteen arvonlisäveroa. Taitaa olla melkein historiallista, että valtakunnan hallitus jarruttaa kuntien pyrkimystä lisätä joukkoliikenteen käyttöä ja vähentää ilmastolle haitallisia päästöä, kommentoi Jouni Sirén.

 Milka Hanhela korosti puheessaan joukkoliikenteen palvelutason kehittämistä, jotta yhä useammat valitsevat bussin tai ratikan henkilöauton sijaan. Olennaista on, että joukkoliikenne toimii sujuvasti ja luotettavasti.

–  Eniten palautetta tulee tällä hetkellä sellaisilta tamperelaisilta, joiden joukkoliikenneyhteydet on heikentyneet linjastouudistusten myötä. Valitettavasti jopa runkolinjoilla vuoroja on jäänyt välistä tai bussit on ollut niin merkittävästi myöhässä, ettei niihin voi aina luottaa aikatauluja vaativissa menoissa, kuvasi Milka Hanhela joukkoliikenteen ongelmia.

Mitja Tapio ja Milka Hanhela istuvat valtuustopulpeteissa.
Mitja Tapio ja Milka Hanhela olivat valmiina pitkään kokoukseen. Aamuyhdeksältä alkanut kokous päättyikin jo ennen viittä iltapäivällä. Syynä tavallista tiiviimpään, talouarviosta päättävään kokoukseen oli budjettisopu, minkä vuoksi äänestyksiin ei aikaa tarvittu.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *