Näkökulma, Pirkanmaa

REIJO KAHELIN

11.12.2023 klo 10:05

Mitä sanat kertovat Pirhasta

Varavaltuutettu Reijo Kahelin ei ole vakuuttunut siitä, että Pirha ottaa riittävän hyvin huomioon asiakkaansa ja henkilöstönsä. (Kuva: Anna Weckström)

Istuin nelisen tuntia Pirkanmaan aluevaltuuston kokouksessa. Toiset istuivat lähes kuusi tuntia.

Kokouksessa käsitellyt asiat sisälsivät paljon sanoja. Ja paljon sanoja kuultiin myös kokouksessa. Eivät ne ehkä parhaimmillaan olleet kovinkaan nokkelia ja hauskuuttavia. 

Kirjailin omaan muistivihkooni myös sanoja. En niitä julkisesti kuuluttanut. Mieleni tekee niitä kuitenkin toisillekin kertoa. Siksi tämä juttu. 

Minulle on vähän sivusta seuraajana tullut se käsitys, että Pirkanmaan hyvinvointialuetta on tässä alkuvaiheessa rakennettu hallinnon ja rakenteiden pohjalta. Ne taitavat olla hyvässä kunnossa. Ainakin johtavien viranhaltijoiden näkökulmasta. Onkohan käynyt niin, että asiakkaat ja työtä suorittava henkilöstö ovat jääneet sivuosaan? Jotenkin minulla on se käsitys, että joillakin muilla hyvinvointialueilla palveluiden tarvitsijat otettiin ensi sijaisesti huomioon. Lienenkö oikeassa?

Ei ole lainkaan miellyttävää sanoa, että rakenteita ja hallintoa luotaessa päätösten vaikutusten arviointia ei ole ainakaan riittävästi tehty. Jos lainkaan. Ei sitä eikä selkeitä tavoitteita ole juurikaan mukana nyt aluevaltuustossa hyväksytyssä talousarviossakaan.

Vaikuttavuutta ei juuri arvioitu palvelurakenneselvitystä tai ikäihmisten ohjelmaa tehtäessä ja läpi runnoessa. Ehkä se arvattiin, että maakunnan asukkaat eivät tykkää. Mutta tuliko edes mieleen, että henkilöstökään ei ehkä nurisematta ota toimipisteiden lopettamista vastaan? Tuliko vaikkapa Ruoveden sairaanhoitajien irtisanoutuminen ja kaiketi kokonaan alalta pois siirtyminen vain yllätyksenä? Ja tämä tilanteessa, jossa henkilöstöpula on tosiasia.

Ikävältä tuntuu kirjoittaa nekin sanat, että tavoite vähentää vuokratyövoiman ja ostopalvelujen käyttöä siirtämällä tehtäviä omaksi tuotannoksi vaikuttaa niin kovin ristiriitaiselta. Nyt hyväksytyssä talousarviossa taisi olla 19 uutta virkaa. Niistäkin osaa perusteltiin sillä, että voidaan vastata lakien ja säädösten mukaiseen henkilöstömitoitukseen.

Miten on mahdollista vähentää kallista vuokratyövoimaa, jos oman henkilöstön määrää ei lisätä? Näin maakunnan asukkaana tuntuisi oikealta ratkaisulta lisätä määrärahoja henkilöstön palkkaukseen. Lähteä ihan oikeasti kamppailemaan koulutetun työvoiman saamiseksi Pirhan palvelukseen. Vai onko tavoitteena entistä enemmän siirtää toimintoja ja asiakkaita yksityisille palveluntuottajille? Meidän kustannuksellamme.

No, eivät nämäkään sanat kovin nokkelia olleet. Mutta tulipahan kirjoitettua. Muutoin olisi saattanut käydä niin, että olisin surkutellut itseäni asioiden pohtimisesta vain itse tykönäni. Ainakaan pitkän päälle se ei henkisesti kanna. Vaikka näidenkin sanojen sijaan olisi ollut parempi kiitellä. Jos nimittäin olisi siihen ollut enemmän syytä kuin toisenlaiseen sanavalintaan.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton varavaltuutettu aluevaltuustossa ja Pirkanmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan jäsen sekä valtuutettu Oriveden kaupunginvaltuustossa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *