Artikkeli: Akaa, Pirkanmaa

19.1.2024 klo 16:45

Li Andersson otettiin vastaan runsaslukuisesti Akaassa

Yleisöä kahvilassa Andersonia kuulemassa.
Akaan nuorisovaalissa Li Anderssonin kannatus oli 15 prosenttia. Anderssonin tapaajia olikin akaalaisessa kahvilassa ovelle asti.

Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Li Andersson vieraili Akaassa torstaina Viialan leipomon kahvilassa Toijalassa. Tilaisuudessa oli väkeä tilan täydeltä, noin 40–50 kuulijaa. Keskipäivän tilaisuuteen osallistui akaalaisia ja ympäryskuntien asukkaita laajasti eri ikäluokista. Myös ryhmä Toijalan yhteiskoulun oppilaita osallistui tilaisuuteen. Toijalaan Andersson saapui junalla.

Li Anderssonin kannatus Akaan nuorisovaalissa on 15 prosenttia. Toijalan yhteiskoulun opiskelijoista monet tulivat kahvilaan myös tapaamaan Li Anderssonia. Osa nuorista oli päässyt toimimaan nuorisovaalissa vaalivirkailijoina. He kertoivat, että valitettavasti monet nuoret äänestivät vaalissa ”läpällä”. 

Anderssonilta kysyttiin nuorten vaalien tuloksesta. Hän vastasi, ettei nuorisovaalin tulosta kannata pitää marginaalisena. Hän arvioi Tiktokin vaikutuksen näkyvän nuorten vaalin tuloksessa.

Toijalan yhteiskoulun oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja, yhdeksäsluokkalainen Ella Vesterinen yhteiskuvassa Li Anderssonin kanssa.

Suomalaisten nuorten asemaan ja elämään koskevaan kysymykseen Andersson vastaa suomalaisten nuorten hyötyvän tasa-arvoisesta koulutuksesta. Julkisessa koulussa, jo peruskoulusta lähtien ollaan tekemisissä eri taustoista tulevien, erilaisten ihmisten kanssa. Lasten ja nuorten tasa-arvoinen koulutus luo nuorille mahdollisuuksia, edellytyksiä toimia ja tuo nuorten tarpeita ja kykyjä esille. Andersson painottaa, että nuoret ovat tulevaisuuden lisäksi myös nykyisyyttä. He ovat yhteiskuntamme täysivaltaisia jäseniä ja kyvykkäitä luomaan ratkaisuja, jotka kestävät aikaa niin konfliktien, rauhan kuin turvallisuudenkin osalta. Nuorilla on kykyä toimia myös ilmastokriisin ja mielenterveysongelmien ratkaisemiseksi.

Adesson. Lana ja Lanan maalaama muotokuva-
Li Andersson sai lahjaksi Toijalan yhteiskoulun kahdeksasluokkalaisen Aukusti Lanan maalaaman muotokuvan.

Kysymykseen, minkä ajanjakson elämästään Li Andersson määrittelee omaksi nuoruudekseen, hän vastaa nuoruuttaan olleen yläaste, lukio ja muutamat vuodet vielä lukion jälkeen. Parasta hänen nuoruudessaan olivat ystävät ja kaverit, joiden kanssa on saanut viettää aikaa ja kasvaa. Haastavinta taas oli aika juuri ennen täysi-ikäisyyttä.

Li Andersson on Suomen historian neljänneksi nuorin presidenttiehdokas 36-vuotiaana. Nuorin on vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki 35-vuotiaana, Risto Ryti toiseksi nuorimpana niin ikään 35-vuotiaana, kolmantena Lauri Relander 36-vuotiaana. Andersson arvioi, että ikä ei korreloi suoraan poliittisen kokemuksen kanssa. Andersson on aloittanut politiikassa hyvin nuorena ja on jo tällä hetkellä kokenut poliitikko. 

Pekka Wulli puhumassa
Pekka Wulli Valkeakoskelta piti kiitospuheen Li Anderssonille.

Kiitos maksuttomasta toisesta asteesta

Valkeakoskelainen Pekka Wulli esitti kiitoksensa Li Anderssonille maksuttomasta toisesta asteesta. Hän oli menettänyt vaimonsa onnettomuudessa ja joutunut itse useiksi päiviksi koomaan ja kuukausiksi sairaalaan, jolloin lapset oli otettu lastenkotiin. Yksi hänen lapsistaan oli tuohon aikaan lukiossa. Wulli kiitteli vuolaasti sitä, ettei hänen tuossa hetkessä tarvinnut miettiä, mistä nyt rahat koulukirjoihin ja opiskeluun. Wulli sai keskittyä toipumiseensa.

Jarmo Wulli antoi Li Anderssonille kiitoksena hänen työstään sairaalassa kirjoittamansa kirjan Punaista ja makeaa. Tarinoita baaritiskiltä ja sen takaa. Kirja on julkaistu joulukuussa 2023.

Ei ydinaseita eikä Natojoukkoja Suomeen

Suomen seuraava presidentti aloittaa työnsä Suomessa, joka on puolustusliitto Naton jäsen. Se tulee muuttamaan presidentin työnkuvaa paljon. Anderssonin kanta ydinaseisiin on yhteneväinen pohjoismaisen linjan kanssa. 

– Nykyinen lainsäädäntö kieltää ydinaseet Suomen maaperällä ja näin tulisi olla jatkossakin. Olen yllättynyt muiden ehdokkaiden kannoista ydinaseisiin liittyen. Mikäli ydinaseet Suomen maaperällä sallittaisiin, heikentäisi se Suomen uskottavuutta ydinaseriisunnassa, Andersson toteaa. 

Ydinaseriisunnan tulisi edelleen olla Suomen tavoitteissa, Andersson painottaa. Pysyvälle Nato-tukikohdalle tai pysyville Natojoukoille Suomessa ei ole tarvetta. Nämä ja mahdolliset ydinaseet vain lisäisivät jännitteitä Suomen ja Venäjän välillä. Andersson näkee, että Suomen kansallisen puolustuskyvyn tulisi olla jatkossakin riittävän vahva ja uskottava.

–  Naton jäsenmaissa harjoitetaan yhtä montaa ulkopolitiikkaa kuin Natossa on jäseniä. Suomi voi edelleen päättää omasta ulkopoliittisesta linjastaan ja arvopohjastaan. Suomen tulee noudattaa kansainvälisen oikeuden periaatteita ja toimia rauhan rakentajana ja välittäjänä maailmalla ja Suomessa. Suomen vahvaa perinnettä rauhan työssä on jatkettava, Andersson linjaa.

Rauha Ukrainaan ja Gazaan

Li Andersson vaatii pysyvää tulitaukoa Gazaan koko Lähi-Idän tilanteen rauhoittamiseksi. Hamasin terrori-iskut hän tuomitsee. Tilanne on äärimmäisen vaikea. Gazassa nähdään nälkää: 90 prosenttia kaksivuotiaista kärsii vakavasta ruokapulasta. Andersson vaatiikin, että Gazaan on saatava pysyvä tulitauko koko Lähi-Idän rauhoittamiseksi.

– Tuen Ukrainalle on jatkuttava. Ukrainan saamalla tuella on vaikutusta siihen, millainen neuvotteluvalta Ukrainalla tulee rauhanneuvotteluissa olemaan. Sota ja rauha ovat palanneet poliittiseen puheeseen, painottaa Andersson päättää.

Kahvilan asiakkaita
Yleisöä huoletti muun muassa Venäjän hybridioperaatio itärajalla, lisääntynyt väkivalta yhteiskunnassa kuin myös taktisten äänien valuminen muille ehdokkaille.

llmastokriisin vaikutukset näkyvät jo nyt hyvinvoinnissa ja tasa-arvon heikkenemisessä. Presidenttinä Andersson korostaisi Suomen roolia maailmanlaajuisessa ilmastotyössä. Suomi yksin ei voi ilmastokriisiä ratkaista, mutta ulkopolitiikalla ja suurvaltoihin vetoamalla Suomella on mahdollisuudet vaikuttaa ilmastokriisin ratkaisemiseksi, Andersson sanoo. 

Jokainen on arvokas

–  Sisäisellä turvallisuudella on valtava merkitys myös ulkoisesti. Jokaisen on tunnettava Suomessa olonsa turvalliseksi ja arvokkaaksi. Nykyisen oikeistohallituksen toimet eivät hänen mukaansa edistä sisäistä turvallisuutta; ne eriarvoistavat ja jakavat yhteiskuntaa ja ajavat yhä enemmän suomalaisia toimeentulotuelle. Petteri Orpon hallituksen leikkaukset tulevat olemaan satojen eurojen suuruisia vuositasolla heikossa asemassa olevalle suomalaiselle. Toimet tulevat lisäämään lapsiperheköyhyyttä, linjaaa Andersson.

Andersson näkee, että Orpon hallituksen toimet ovat pohjoismaisen sovittelevan ja työnantaja- ja työntekijäosapuolten tarpeita huomioivan mallin vastaisia.

 –  Ammattiyhdistysliikkeiden toiminnan mahdollisuuksia ja työntekijän asemaa ollaan heikentämässä. Eriarvoisuus tulee syventymään ja yhteiskunnan eri ryhmien väliset jännitteet tulevat kasvamaan, Andersson varoittaa. Suomen tulee huolehtia ihmisten luottamuksesta toisiaan kohtaan. Heikoimmassa asemassa olevat tarvitsevat tukea arkeensa. Juuri nyt maailman epävarmuudessa ja kriisien ympäröimänä jokaisen on tunnettava olevansa arvokas, Andersson päättää linjapuheensa.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *