Artikkeli: Pirkanmaa

14.2.2024 klo 16:30

Alaikäisten päihdehoidon puutteet esille

Aluevaltuutettu Kukka Kunnari selvitti viranhaltijoilta alaikäisten päihdehoidon tilannetta aluevaltuuston kyselytunnilla maanantaina. (Kuva: Anna Weckström)

Aluevaltuutettu Kukka Kunnari tenttasi viranhaltijoita alaikäisten päihdehoidon tilanteesta ja hoidon puutteista aluevaltuuston kokousta edeltävällä kyselytunnilla. Pirkanmaan hyvinvointialueella alaikäisten päihdehoidossa on ollut ongelmia palveluntarjonnassa ja sen tasossa. Kunnari kysyi, onko Pirkanmaalla alueita, joissa alaikäiset eivät saa tarvitsemaansa päihdehoitoa sekä millaista päihdehoitoa Pirkanmaan hyvinvointialue ostaa tai tuottaa itse alaikäisille.

– Tietooni on tullut, että osassa Pirkanmaan pienempiä kuntia ei käytännössä saa lainkaan alaikäisten päihdehoitoa, Kunnari taustoitti kysymystään.

Kunnarin mukaan monipalveluvaliokunnalle on kerrottu, että joissakin pienissä kunnissa, joissa palvelu on tuotettu ostopalveluna ennen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta, on palvelu nyt lakannut kokonaan. Hän kysyi myös, millä tavalla tarvittava hoito taataan alaikäisille Pirkanmaalla.

Palvelulinjajohtaja Titta Pelttari myönsi, että alaikäisten päihdehoitoa tulee kehittää ja palveluntarjonnan riittämättömyydestä on tullut Pirhalle yhteydenottoja. Hän myös totesi, että henkilökunnalle tarjotaan koulutusta ja tarkoituksena olisi saada käyntiin hanke, joka mahdollistaisi uusien toimintatapojen pohtimisen yhdessä alaikäisten päihteidenkäyttäjien kanssa.

Päihdehoidon ammattilaisia on joissain kaupungeissa, ja oppilashuollossa tarjotaan alkuhoitoa ja keskusteluapua. Vastauksessa ilmeni, että matalan kynnyksen avun lisäksi on mahdollisuus ohjata alaikäisiä katkaisuhoitoon. Pelttari totesi myös, että mikäli sijaishuoltoon sijoittaminen johtuu päihdekäytöstä, sijoitettavalle lapselle haetaan sijoituspaikka, jossa on päihdeongelman hoitomahdollisuus joko laitokseen omien työntekijöiden toimesta tai hoitoon ohjaus varmistetaan muilla keinoin

Kunnari esitti vielä lisäkysymyksen palveluntasosta. Hän tiedusteli, oliko alaikäisille päihteidenkäyttäjille välitason palvelua. Pelttari tunnisti, että palveluntarjonnassa on tällä hetkellä katvealue matalan kynnyksen ja katkaisuhoidon välillä, mutta ongelmaan pyritään vastaamaan tulevaisuudessa.

– Tämä on meidän kehittämiskohde, että alaikäisille olisi tarjolla erikoistunutta päihdehoitoa, Pelttari kertoi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *