Artikkeli: Tampere

29.2.2024 klo 15:55

Ilkka Järvelä ei jää politiikasta eläkkeelle

Kuntapolitiikan konkarin ja lähes koko ikänsä Tampereella viihtyneen Ilkka Järvelän, 80, päivät ovat täynnä ohjelmaa. ”Mä vaan meen ja teen”, hän toteaa, kun kysytään, minkälaisista askareista päivät koostuvat. (Kuva: Anna Weckström)

Ilkka Järvelä on ollut eläkkeellä jo noin parikymmentä vuotta, mutta vapaa-aika ei ole muodostunut ongelmaksi. Tänä vuonna 80 vuotta täyttänyt Järvelä naurahtaa, kun häneltä kysytään harrastuksista, sillä ei niille juuri aikaa jää, kun päivät kuluvat tuttuja kuskatessa, perheen kanssa ja luottamustehtäviä sekä muita askareita hoitaessa.  

– Mitä sitä suotta kotona on. Ohjelmaa riittää. Mutta käynhän minä pelaamassa korttipeliä Amurin Krouvissa, tietovisassa ja bingossa ja laulan myös karaokea, Järvelälle tulee mieleen.

Järvelällä on ollut pitkä ura kuntapolitiikassa ja hän pitää työtä hyvin tärkeänä. Ensimmäistä kertaa hän lähti ehdolle vuonna 1996 ja pääsi varavaltuutetuksi. Poliittinen ura ei ole sen jälkeen katkennut, vaan Järvelä on ollut joka kuntavaaleissa vasemmistoliiton listalla ehdolla ja toiminut välillä valtuutettuna ja välillä varavaltuutettuna. Kokemusta on myös monista lautakunnista. Sosiaali- ja terveyslautakunnassa hän kertoo istuneensa peräti 16 vuotta. Tällä hetkellä Järvelä vaikuttaa kadunnimitoimikunnassa.

– Kuntapolitiikka vaatii yhteistyökykyä. On tärkeää pystyä keskustelemaan eri puolueiden edustajien kanssa, että yhteiskunta pyörii, hän pohtii.

Vuosiltaan kuntapolitiikassa tulee Järvelälle mieleen sekä yksi onnistuminen että yksi pettymys. Onnistumisena hän mainitsee jättämänsä valtuustoaloitteen, jossa esitettiin, että lapset pääsisivät uimahalliin uimaan useammin. Asia oli ajankohtainen, sillä lasten uintimahdollisuuksia oli vähennetty. Aloite saikin runsaasti kannatusta ja meni läpi. Pettymyksenä Järvelä mainitsee Tampereen ratikan, jota vastaan hän äänesti, kun asiasta päätettiin.

– Ratikka kaihertaa, mutta olen nyt jo hyväksynyt sen. En käytä ratikkaa, sillä kuljen autolla.

Vielä riittää intoa

Järvelän aktiivisuus järjestökentällä ei varmasti ole jäänyt moneltakaan vasemmistoaktiivilta huomaamatta. Kahvia on tullut kaadettua Keskustorilla melko monta litraa ja lehtiä jaettua muutamia pinoja. Vasemmistoliiton lisäksi Järvelä on ollut tiiviisti mukana ammattiyhdistysliikkeen ja Eläkeläiset ry:n toiminnassa.

Lähes koko ikänsä Tampereella asuneelle Järvelälle Tampereen asioiden hoitaminen on edelleen hyvin lähellä sydäntä. Järvelä teki yli neljänkymmenen vuoden mittaisen työuransa sähköasentajana Tampereen kaupungilla ja asettui Amuriin 46 vuotta sitten synnyttyään Sääksmäellä ja asuttuaan Nekalassa ja Petsamossa osan elämästään. Kuntapolitiikkaa Järvelä ei ole vielä halukas jättämään, vaan intoa riittää kyllä.

– Jos pyydetään ehdolle, niin kyllä minä lähden, hän toteaa.

Seurakuntavaaleissa ja aluevaaleissakin Järvelä on ehtinyt olla ehdolla ja seurakunnassa hän on myös mukana pyörittämässä ryhmätapaamisia.

Vaikka monenlaiset tehtävät ja harrastukset pitävät Järvelän kiireisenä, riittää aikaa kuitenkin myös perheenjäsenille. Leskeksi jäänyt Järvelä on iloinen, kun saa kertoa kolmesta tyttärestään, jotka hänen mukaansa pitävät hänestä hyvää huolta. Tarkistavat esimerkiksi soittamalla, että saunapäivänä Järvelä on myös tullut pois saunasta. Järvelä kertoo tyytyväisesti hymyillen olevansa vaari kahdeksalle ja isovaari neljälle. Siinä riittääkin meininkiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *