Artikkeli: Merkintöjä, Pirkanmaa

1.3.2024 klo 08:14

Pirha ja kunnat neuvottelevat vuokratilojen jatkosta

Talvinen rakennus.
Tipotien sosiaali- ja terveysasema on yksi Pirhan kunnilta vuokraamista tiloista, joiden jatkovuokrauksesta käydään parhaillaan neuvotteluja. (Kuva: Cai Melakoski)

Konserniyhtiöiden tulokset ja toimitilat olivat Pirkanmaan hyvinvointialueen, Pirhan konserni- ja toimitilajaoston helmikuun kokouksen keskeisimmät asiat.

Pirhan viime marraskuussa hyväksytyn toimitilaohjelman mukaan tiloista vähennetään viidennes. Kuten jo marraskuussa kirjoitin, näin mittavat vähennykset eivät kuitenkaan ole mahdollisia ilman palveluiden merkittäviä vähennyksiä. Palveluverkoista käytiin loppuvuodesta tiukka poliittinen kamppailu, joka valitettavasti hävittiin. Aluehallituksen enemmistön päätöksellä palveluverkkoja supistetaan ja korvataan liikkuvilla palveluilla.

Palveluverkkopäätökset merkitsevät, että Pirha tulee luopumaan osasta kunnilta vuokraamistaan tiloista. Parhaillaan ovat käynnissä kuntakohtaiset neuvottelut vuokrasopimusten jatkamiseta tai irtisanomisesta.    

Tytäryhtiöillä vakaa talous            

Pirkanmaan hyvinvointialueen konserniin kuuluu neljä tytäryhtiötä: Coxa, Keiturin Sote, Tays Sydänkeskus ja Tays Kehitysyhtiö. Konserniin luetaan kuuluvaksi yhtiöt, joista Pirha omista yli puolet. Coxasta Pirha omistaa 66,6 prosenttia, Keiturin Sotesta 100 prosenettia, Tays Sydänkeskuksesta 82,8 prosenttia ja Tays Kehitysyhtiöstä 59,4 prosenttia.

Pirhan tytäryhtiöt ovat toimineet suunnitelmien mukaisesti. Yhtiöiden talous on pysynyt vakaana ja tytäryhtiöille asetetut tavoitteet ovat viime vuonna toteutuneet pääosin. Kokouksessa käsitellyt yhtiöiden talousraportit sisältävät liikesalaisuuksia eivätkä siksi ole julkisia.

Jäsenyys jaostossa päättyi

Pirhan konserni- ja toimitilajaoston alle tunnin kestänyt kokous oli vuoden ensimmäinen kokous. Minun osaltani se oli viimeinen kokous. Pyysin eroa jaostosta, koska olen viime kesästä lähtien ollut myös Tampereen kaupunginhallituksen varajäsen ja konsernijaoston jäsen, minkä vuoksi olen ollut jäävi kummassakin toimielimessä käsiteltäessä kaupungin ja hyvinvointialueen yhteisiä yhtiöitä sekä Tamperetta kaupunkina koskevia päätöksiä. Merkittävimpiä näistä päätöksistä ovat olleet palveluverkkoja koskevat päätökset. Ollessani jäävi varajäseni Milka Hanhela on osallistunut kyseisten asioiden päätöksentekoon.

Uutta jäsentä Pirhan konserni- ja toimitilajaostoon ei ole vielä valittu. Valinnat tekevät vasemmistoliiton Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuustoryhmä ja piirihallitus.

Luottamustehtävät Pirhassa eivätkä nämä merkinnät kaistalla kuitenkaan pääty. Jatkan varavaltuutettuna ja maaliskuun alussa aloitan monipalveluvaliokunnan jäsenenä.

 Kirjoittaja on Pirkanmaan hyvinvointialueen konserni- ja toimitilajaoston jäsen ja vasemmistoliiton valtuustoryhmän ensimmäinen varavaltuutettu.

III

Merkintöjä konserni- ja toimitilajostosta -sarjassa raportoidaan Pirkanmaan hyvinvointialueen hallituksen konserni- ja toimitilajaoston päätöksistä

 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *