Artikkeli: Tampere

20.2.2024 klo 11:50

Vasemmistoliiton aloitteilla edistetään turvallisuutta ja hyvinvointia

Liban Sheikhin valtuustoaloite nimettömästä ilmoituskanavasta, jonka kautta koulun oppilaat voivat ilmoittaa heihin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä, lisää koulujen turvallisuutta. (Kuva: Sinikka Torkkola)

Valtuustoaloitteet irrottivat valtuutettujen kielenkannat maanantain valtuuston kokouksessa. Vasemmistoliiton valtuutetun Liban Sheikhin aloite ottaa kouluissa käyttöön nimetön ilmoituskanava, jonka kautta oppilaat voisivat ilmoittaa kohtaamastaan epäasiallisestä käytöksestä. Oppilaat voisivat kanavan kautta ilmoittaa sekä muiden oppilaiden että koulun henkilökunnan epäasiallisesta käytöksestä. Sheikhin lisäksi aloitteen allekirjoitti 30 muuta valtuutettua.

Liban Sheikh totesi puheenvuorossaan, että aloitteen tavoitteena on varmistaa lasten oikeuksien toteutuminen – että jokainen lapsi voi elää kiusaamisesta ja häirinnästä vapaassa koulussa.

– Tällaiselle anonyymille kanavalle on tarvetta omien koulukokemusteni perusteella – kyseessä on myös  asia, jota ei systemaattisesti edistetä koulutusasterajat ylittäen. Erillisestä, tietoturvallisesta, palautekanavasta huolimatta myös jatkossa on toivottavaa, että oppilaat ottaisivat ensisijaisesti  yhteyttä suoraan opettajaan, kuraattoriin, koulunuorisotyöntekijään, koulupsykologiin tai muuhun turvalliseen aikuiseen.

Aloitteeseen annetuissa vastauksissa todetaan, että peruskouluissa on tunnistettu tarve tietoturvalliselle sisäiselle ilmoituskanavalle, joka on avoin niin henkilöstölle, oppilaille kuin heidän huoltajilleenkin. Lukioissa nimetön ilmoittaminen on jo mahdollista, sillä lukioissa on ollut käytössä jo usean vuoden ajan sähköinen lomake, jolla voidaan ilmoittaa häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta.

Ammatillisen koulutuksen, Tredun vastauksessa todetaan, että opiskelijoiden käytössä on sähköinen ilmoituslomake, jolla opiskelija voi tehdä ilmoituksen oppilaitoksessa, työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana tai koulumatkalla kokemastaan tai havaitsemastaan häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta. Vastauksessaan Tredu perustelee nimeä vaativaa ilmoitusta opiskelijoiden, opettajien sekä muun henkilöstön oikeusturvalla todeten, että tapausten oikeudenmukaiseksi selvittämiseksi ilmoitusten on tärkeää olla riittävän täsmällisiä ja yksilöityjä.

Valtuustoaloitteet kaupunkikulttuurin ja ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisestä

Milka Hanhela (vas.) jätti valtuustoaloitteen tapahtumailmoitustauluja lisäämisestä. Nykyisi Tampereen kaupungin kaikki yhdeksän virallista tapahtumailmoitustaulua lukuunottamatta  Ahjolan ilmoitustaulua sijaitsevat keskustan alueella. Aloitteessa esitetään elävän kaupunkikulttuurin tukemiseksi ilmoitustaulujen sijoitettaisiin muuallekin kuin keskustaan.

Sinikka Torkkola (vas.) jätti valtuustoaloitteen hyvinvointiohjelman tekemisestä ikääntyville tamperelaisille. Aloitteessa ehdotetaan, että Tampereen kaupunki selvittää, millaisia toimintakykyä ja hyvinvointia tukevia palveluita on ikääntyneille tamperelaisille tarjolla, millaisia palveluita ikäihmiset tarvitsevat ja valmistelee näiden selvitysten pohjalta ikäihmisten hyvinvointisuunnitelman.

 

Jutun toimittaja on vasemmistoliiton varavaltuutettu ja osallistui kokoukseen sijaisena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *