Maailma, Näkökulma

MARKO HEIKKILÄ

26.3.2024 klo 09:10

Voiton tavoittelu vie tuhoon

Kukka lumisateen jälkeen
Ilmastonmuutos näkyy rajuina säänvaihteluina, kuten kesäisinä lumisateina. (Kuva: diadà Flickr-kuvapalvelu, lisenssi CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Sen lisäksi, että yhteiskunnat ovat keskinäisessä riippuvuussuhteessa, olemme osanneet luoda myös jotain yhteistä ja kaikille samaa. Tuo kaikille yhteinen asia, jota myös kapitalismiksi kutsutaan, näyttäytyy yhä selvemmin siten, että olemme tuhoamassa maapalloa vähitellen elinkelvottomaksi. Maapallon tuhoutumisen välttämiseksi tarvitsemme isoja muutoksia yhteiskuntiemme rakenteisiin. Tärkeää on saada globaali talousmalli muuttumaan siten, että ihmisten ja valtioiden toiminnassa lähtökohtana ei ole elintason jatkuva kasvattaminen vaan maapallon ja sitä kautta ihmisten hyvinvointi.

Ilmasto lämpenee edelleen

Tehokkuusajattelu ja yhtiöiden jatkuva voiton kasvattaminen on johtanut meidät tilanteeseen, jossa nyt olemme. Ilmasto lämpenee yhä nopeampaa tahtia ja EU:n rahoittaman Copernicus-palvelun mukaan vuonna 2023 vuoden jokainen päivä oli vähintään yhden asteen kuumempi kuin 1800-luvun lopussa. Saman Copernicus-palvelun mukaan olimme vuonna 2023 ilmaston lämpenemisen vakavien haittojen rajapyykiksi muodostuneen 1,5 asteen lämpenemisen rajalla ja ehkä jo osin ylittäneet sen. Ilmastonmuutoksen hidastuminen ei näytä toteutuvan, vaikka toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi onkin jo tehty. Ne eivät vain ole olleet riittäviä.

Niin kauan kuin yhteiskuntien talous perustuu jatkuvaan kasvuun, olemme tuhon tiellä. Meidän on pakko muuttaa ajatteluamme siitä, että voimme jatkaa talouden kasvattamista ilman seurauksia. Vihreä siirtymä ei riitä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Tuntuu siltä, että vihreästä siirtymästä puhutaan ongelmien ratkaisijana, mutta todellisuudessa se näyttää olevan tekohengitystä sille, että saamme vielä hetken aikaa jatkaa nykyisellä kulutustasolla. Tästä vinosta todellisuudesta kertoo sekin, kuinka yritykset ovat alkaneet puhua vihreästä bisneksestä. Pyrkimyksenä on yhä edelleen jatkaa yritysten jatkuvaa voiton tavoittelua, mutta siitä puhutaan nykyään uudella ja muodikkaalla termillä.

Tarvitaan täyskäännös ajattelussa

Se, mikä tehoaa ilmastonmuutokseen, on kulutuksen radikaali vähentäminen. Meidän on pakko muuttaa ajatteluamme ja huomata se, mitä vähemmän kulutamme, sitä paremmin maapallo ja ihmiset pärjäävät. Talouskasvu perustuu kulutuksen kasvuun ja tämä on ongelma ilmastonmuutoksen kannalta. Meidän tulee tuottaa tavaroita yhä vähemmän ja ostaa niitä yhä vähemmän. Me emme tarvitse 50 eri juustolaatua kaupan hyllyillä emmekä kymmeniä eri tavoin paahdettuja kahvipapuja. Lisäksi ilmastoystävällisiä tuotteita ja tavaroita ei kannata ostaa, jos niitä ei tarvitse. Paras tuote on se, joka jää kaupan hyllylle.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, kun lopulta tulee pakko vähentää kulutusta, muuttuu myös yhteiskuntien talousmalli siten, ettei tärkeää enää ole voiton tavoittelu. Tällöin tärkeäksi muodostuu se, että ihmiskunta pysyy elossa ja taloudesta tulee toisarvoinen asia. Olisi toivottavaa, että poliitikot ymmärtäisivät globaalisti kulutuksen ongelmallisuuden ja tekisivät päätöksiä, jotka oikeasti vaikuttavat ihmisen tulevaisuuteen.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton jäsen Kangasalta.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *