Näkökulma, Tampere

SOHVI SIRKESALO

3.4.2024 klo 09:48

Kauppahallin virastotalo, Tavara-asema, Eteläpuisto – vain vaikuttamalla voi voittaa!

Tampereen kansallismaisemaa. Sohvi Sirkesalo kirjoittaa kokemuksistaan rakennusten suojelusta. Vaikuttamistyöllä on hänen mukaansa ollut suuri merkitys. (Kuva: Sohvi Sirkesalo)
Sohvi Sirkesalo

Kesällä 1981 olin töissä Satamakadulla pitseriassa. Elokuun viides päivä odotin työvuoroni päättymistä kiiruhtaakseni Hämeenkadulle, kauppahallin virastotalolle. Oli käynnissä talonvaltaus. Tuttuja oli mennyt sisälle taloon, liityin tukijoukkoihin jakamaan lentolehtisiä, silloin ei käytetty sanaa flyer. Kadulla oli ihmisiä seuraamassa tilannetta, poliisit olivat jo menneet sisälle taloon, ilmassa oli intensiivistä vaikuttamisen huumaa: Me tehdään jotain! Osuuspankki perui purkamispäätöksen ja lupasi sopimuksella, että rakennusta ei pureta ainakaan kymmeneen vuoteen. Eikä 1901 valmistunutta, arkkitehti Hjalmar Åbergin suunnittelemaa virastotaloa ole purettu vieläkään.

Keväällä 2013 tarvittiin Pro Tavara-asema -yhdistystä. Kerättiin nimiä adressiin, järjestettiin tukikonsertteja, keskustelutilaisuuksia ja mielenilmauksia. Tavara-asema oli katusuunnitelman tiellä. Jälleen kaupunkilaisia huolestutti. Vanhaa taloa uhkasi tyly, maisemahistoriallisia kerrostumia vähättelevä ja kylmä kaupunkisuunnittelu. Tavara-aseman kohtalosta tuli yksi kuntavaalien teemoista 2017. Kansalaisvaikuttaminen kannatti, lopulta. Purkamisen sijasta Tavara-asema päätettiin säilyttää ja siirrettiin nykyiselle paikalleen kesällä 2020. Bruno Granholmin suunnittelema, vuonna 1907 rakennettu Tavara-asema on nykyisin täynnä tapahtumia ja ihmisiä ja on helsinkiläisille taas yksi syy kadehtia tamperelaisia. 

Vuoden 2017 kuntavaaleissa vaaliteemana oli myös Eteläpuiston alueen kaavoitus. Aktiiviset kaupunkilaiset kävivät Eläköön Eteläpuisto ry:n tilaisuuksissa, allekirjoittivat adressin, lähettivät kirjeitä yhdyskuntalautakunnan jäsenille ja osallistuivat kaupungin keskustelutilaisuuksiin. Moni epäili, johtavatko kaupungin järjestämät tilaisuudet ja nettikyselyt mihinkään. Onko ”osallistava päätöksenteko” aprillipila? Kannattaako osallistua? Kuullaanko meitä oikeasti?

Eteläpuiston kaavaa on pyöritelty vuositolkulla. Tammikuussa 2024 yhdyskuntalautakunnasta kuului positiivisia uutisia: asemakaavoitusohjelmassa lukee vuosille 2024–2028, että asuntorakentamista ei kaavoiteta Eteläpuisto-kadun etelänpuoleiselle alueelle, vaan sitä kehitetään virkistyskäytön lähtökohdista. Taas on aika osallistua, meiltä kysytään ideoita virkistyskäytön kehittämiseen.

On ollut myös Vanha värjäämö, mutta aina ei voi voittaa. Kauppahalli ja virastotalo, Tampella ilman pilvenpiirtäjiä ja Tavara-asema saavat kuitenkin hyvälle tuulelle ja muistuttavat vaikuttamisen mahdollisuudesta. Kärsivällisyyttä se vaatii, ja hyvää porukkaa. Kevät koittaa myös Eteläpuistoon!

Kirjoittaja on vasemmistoliiton varavaltuutettu Tampereen kaupunginvaltuustossa.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *