Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

30.4.2024 klo 16:36

Pirkanmaan vasemmisto: yhdenvertaisuus sosiaali- ja terveyspalveluissa murenee

Pirkanmaan vasemmiston kevätpiirikokouksessa Nokialla sote-palvelut puhuttivat. Kokouksessa käsiteltiin myös tulevia vaaleja. Vaikka eurovaalit ovat vielä edessä, suunnattiin katsetta jo alue- ja kuntavaaleihin. (Kuva: Sanna-Maria Anttila)

Pirkanmaan vasemmiston kevätpiirikokouksessa sosiaali- ja terveyspalvelut ja erityisesti niihin kohdistuvat leikkaukset herättivät runsaasti huolestuneita puheenvuoroja. Huhtikuun kehysriihessä Petteri Orpon hallitus päätti uusista leikkauksista sote-palveluihin. Esimerkiksi hoitajamitoitusta lasketaan, hoitotakuun kiristyksiä puretaan ja sosiaalipalveluista leikataan peräti 100 miljoonan euron edestä. Leikkaukset osuvat myös erikoissairaanhoitoon.

Piirikokous laati kannanoton Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluiden eriarvoistumisesta. Kannanotossa Pirkanmaan vasemmistoliitto vaatii hallitukselta toimia hyvinvointialueiden riittävään rahoitukseen.

– Ilman omaa verotusoikeutta hyvinvointialueet ovat täysin valtionvarainministeriön ja hallitusvastuussa olevien puolueiden hallinnassa. Kun valtion taloutta ohjataan aggressiivisesti menoja supistaen, on säästöjä löydyttävä. Rajujen leikkausten pakottamana Pirkanmaan hyvinvointialue ajaa alas välttämättömiäkin palveluita sekä samaan aikaan korottaa asiakaspalvelumaksuja saadakseen lisärahoitusta toiminnalleen. Sosiaaliturvaleikkausten piirissä olevien ihmisten kynnys käyttää terveydenhuoltopalveluja nousee, kun taas varakkaammat ihmiset pääsevät hoitoon nopeasti, kannanotossa todetaan.

Kannanotossa tuodaan esiin, että hyvinvointialueiden alkuperäinen tarkoitus taata alueen asukkaille tasa-arvoiset palvelut ei käytännössä toteudu. Esimerkkinä kuvataan palveluliikenne Pali-busseja, joista hyvinvointialue lakkautti avustajatoiminnan. Tampereen kaupunki teki päätöksen palkata avustajat kaupungin rahoilla, mutta muilla Pirkanmaan kunnilla ei välttämättä taloudellisten resurssien puutteen vuoksi ole tähän varaa.

– Tasa-arvoisten sosiaali- ja terveyspalveluiden saaminen ei voi olla riippuvainen asiakkaan tai asuinkunnan taloudellisesta tilanteesta tai kulloisenkin hallituksen ideologiasta, kannanotossa sanotaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *