Artikkeli: Maailma, Vasemmisto

10.5.2024 klo 18:01

Ehdokasnumerot julkaistiin: tässä vasemmistoliiton eurovaaliehdokkaat

Eurovaaliehdokkaat saivat ehdokasnumeronsa tänään. Vasemmistoliiton ehdokkaiden numerot ovat 62–81.

Vasemmistoliitto on saanut kaksi edustajaa Euroopan parlamenttiin vain kerran, vuoden 1996 vaaleissa. Nyt puolue pyrkii tosissaan palaamaan kahden europarlamentaarikon puolueeksi, miäkä näkyy jo ehdokaslistaa silmäilemällä. 

Edellisissä eduskuntavaaleissa vasemmistoliiton nyt ehdolla olevat ehdokkaat saiva yhteensä 26,2 prosenttia puolueen äänistä. Mukana on kolme kansanedustajaa, neljä varakansanedustajaa ja kolme eniten ääniä saanutta ehdokasta niistä vaalipiireistä, joista vasemmistoliitto ei saanut kansanedustajaa.

Puoluejohto näyttää esimerkkiä. Ehdokaslistalla on puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa, eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kolme puoluevaltuuston jäsentä. Myös Vasemmistonuorten puheenjohtaja ja Vasemmistonaisten varapuhenainen ovat ehdokkaina.

Ehdokkaista 11 on kotikuntansa valtuustossa ja 11 hyvinvointialueensa valtuustoissa. Ehdokkaita on kaikissa vaalipiireissä Satakunnan, Vaasan ja Ahvenanmaan vaalipiirejä lukuunottamatta.

Alle 30-vuotiaita ehdokkaita on seitsemän, 30–39 -vuotiaita ehdokkaita viisi, 40–49 -vuotiaita ehdokkaita kuusi ja 50 vuotta täyttäneitä ehdokkaita kaksi.

Tässä ehdokkaat lyhyesti esiteltynä

 • Mikko Aaltonen on 48-vuotias hallintotieteiden maisteri ja Euroopan alueiden komitean jäsen Tampereelta. Aaltonen on Tampereen kaupunginvaltuuston ja Pirkanmaan aluevaltuuston jäsen. Hän on toiminut myös Tampereen apulaispormestarina.
 • Li Andersson on 36-vuotias valtiotieteiden kandidaatti ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja Turusta. Andersson on kansanedustaja, Turun kaupunginvaltuuston ja Varsinais-Suomen aluevaltuuston jäsen. Hän on toiminut myös opetusministerinä ja Vasemmistonuorten puheenjohtajana.
 • Gashaw Bibani on 36-vuotias terveydenedistäjä (AMK), työvalmentaja (EAT), merkonomi ja projektipäällikkö Vantaalta. Bibani on Vantaan varavaltuutettu ja Vantaan-Keravan aluevaltuuston jäsen. Hän on myös Vasemmistonaisten varapuhenainen.
 • Paco Diop on 39-vuotias humanististen tieteiden kandidaatti ja varhaiskasvatuksen opettaja Turusta. Diop on Turun kulttuuri- ja nuorisolautakunnan jäsen ja valtuuston varajäsen. Hän on ihmisoikeusaktivisti, joka valittiin vuoden uusturkulaiseksi vuonna 2017.
 • Jessi Jokelainen on 27-vuotias Suomen kielen maisteri ja copywriter Oulusta. Jokelainen on Oulun kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen jäsen sekä varakansanedustaja. Hänen esikoiskirjansa, sarjakuvaromaani Femokratia, ilmestyy marraskuussa.
 • Jouni Jussinniemi on pyhäjärveläinen, 42-vuotias pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu Pyhäsalmi Mine Oy:n kaivoksella Pyhäsalmella. Jokelainen toimii Teollisuusliiton liittovaltuustossa, Pyhäsalmen metalli- ja kaivostyöväen ammattiosaston puheenjohtajana, Pyhäjärven kaupunginvaltuutettuna, kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja aluevaltuutettuna. Hän on Vasemmistoliiton 2. varapuheenjohtaja.
 • Piia Kilpeläinen-Tuoma on 41-vuotias kasvatustieteen maisteri, hallintotieteen maisteri ja opetustoimen ylitarkastaja Pellosta. Kilpeläinen-Tuoma on Pellon kunnanvaltuuston ja Lapin aluevaltuuston jäsen. Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa hän oli 2 128 äänellään vasemmistoliiton ääniharava Lapin vaalipiirissä.
 • Maija Kuivalainen on 25-vuotias ympäristöpolitiikan opiskelija Joensuusta. Kuivalainen on Savo-Karjalan vaalipiirin varakansanedustaja, Joensuun kaupunginvaltuutettu ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen valtuutettu sekä Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu. Hän oli Suomen nuorten ilmastodelegaatti vuosina 2021–2022. 
 • Merja Kyllönen on 47-vuotias bioanalyytikko (YAMK) ja kansanedustaja Suomussalmelta. Kyllönen toimi kansanedustajana vuosina 2007–2014 ja uudelleen heinäkuusta 2019 lähtien, Euroopan parlamentin jäsenenä vuosina 2014–2019 sekä liikenneministerinä vuosina 2011–2014. Hän on myös Suomussalmen kunnanvaltuuston ja Kainuun aluevaltuuston jäsen. Kyllönen oli vasemmistoliiton presidenttiehdokas vuoden 2018 vaaleissa.
 • Matleena Käppi on 28-vuotias luonnontieteiden kandidaatti ja muusikko (ammattitutkinto) Jyväskylästä. Hän opiskelee sosio-ekologista taloutta ja politiikkaa Itävallan Wienissä. Käppi on valittu Jyväskylän kaupunginvaltuustoon ja Keski-Suomen aluevaltuustoon. Hän oli 3 734 äänellään vasemmistoliiton ääniharava Keski-Suomen vaalipiirissä eduskuntavaaleissa 2023.
 • Lauri Lindén on 22-vuotias yhteiskuntatieteiden ylioppilas Tampereelta. Lindén on Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston jäsen. Hän oli viime vuoden eduskuntavaaleissa ehdokkaana Pirkanmaan vaalipiirissä. 
 • Ajak Majok on 26-vuotias vaatetusompelijan tutkinnon suorittanut tanssiohjaaja ja taiteilija Helsingistä. Majok on varakaupunginvaltuutettu Helsingin valtuustossa. Hän on kahdesti ollut vasemmistoliiton ehdokkaana eduskuntavaaleissa ja on nyt toista kertaa ehdokkana europarlamentin vaalissa.
 • Joona Mielonen on 38-vuotias medianomi, elokuvatyöntekijä ja apulaisohjaaja Kotkasta. Mielonen on Kotkan kaupunginhallituksen, Kymenlaakson aluevaltuuston ja Kymenlaakson aluehallituksen jäsen. Viime vuoden eduskuntavaaleissa hän sai suurimman äänimäärän, 2 084 ääntä, vasemmistoliiton listalta.
 • Minna Minkkinen on 40-vuotias lähihoitaja, sosionomi, lastensuojelun erityisasiantuntija ja varakansanedustaja Tampereelta. Minkkinen on Tampereen kaupunginvaltuuston ja Pirkanmaan aluevaltuuston jäsen. Hän on myös toista kautta Vasemmistoliiton varapuheenjohtajana.
 • Riku Nieminen on 37-vuotias teatteritaiteen maisteri, näyttelijä ja yrittäjä Helsingistä. Nieminen on muun muassa näytellyt pääosan elokuvissa Juice ja Spede. Hän oli vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaana vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.
 • Harri Pikkarainen on 51-vuotias ylilääkäri, erikoislääkäri ja varakansanedustaja Lahdesta. Pikkarainen on Päijät-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuutettu. Hän on toiminut eri tehtävissä rauhanturvaajana Balkanilla 1900-luvun lopulla.
 • Jussi Saramo on 44-vuotias kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Vantaalta. Saramo on Vantaan kaupunginvaltuutettu ja Vantaan-Keravan aluevaltuutettu ja toimi opetusministerinä vuosina 2021–2022. Hän on myös edustanut Suomea Euroopan Neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa 2019–2020.
 • Sami Säynevirta on 55-vuotias metsätalousinsinööri ja järjestöpäällikkö Helsingistä. Säynevirta on kokenut kansalaisjärjestövaikuttaja eläinsuojelujärjestöissä. Hän on vasemmiston maa- ja metsätalouspoliittisen työryhmän jäsen ja toimi puolueen eläinpoliittisen työryhmän puheenjohtajana 2020–2022.
 • Lotta Tuominen on 23-vuotias yhteiskuntatieteiden opiskelija ja toiminimiyrittäjä Mikkelistä, toisena kotikuntana on opiskelupaikka Jyväskylä. Tuominen toimi vuosina 2022–2023 Suomen EU-nuorisodelegaattina.
 • Pinja Vuorinen on 27-vuotias Vasemmistonuorten puheenjohtaja ja poliittisen talouden opiskelija Helsingistä. Reservin vänrikki Vuorinen on suorittanut alemman korkeakoulututkinnon Skotlannissa Glasgow’n yliopistossa taloustieteen ja politiikan tutkimuksesta. Hän on Vasemmistoliiton puoluevaltuuston jäsen.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *