Merkintöjä, Näkökulma, Tampere

JOUNI SIRÉN

31.5.2024 klo 15:30

Hervanta saa virikemäen, Tahmela uhkaa menettää Kurpitsatalon

Kurpitsatalo Isolähteenkadulla on päässyt huonoon kuntoon, koska kaupunki ei ole huolehtinut siitä. Tampereen yhdyskuntalautakunnan jäsen Jouni Sirén kehottaa allekirjoittamaan adressin talon säilyttämiseksi. (Kuva Jouni Sirén)

Jouni SirénTiistain yhdyskuntalautakunnassa tehtiin enimmäkseen hyviä päätöksiä. Hervannan laskettelurinne muuttuu liikuntapuistoksi, Peltolammi saa lisää palveluja ja asuntoja  ja Pispalan II-alueen suojelukaava etenee. Kokouksen ulkopuolelta on pakko mainita Kurpitsatalo Tahmelassa. Se on vaarassa.

Hyppyrimäen naapuriin tulee virikemäki

Hervannan muinainen laskettelurinne saa uuden elämän virkistysmäkenä. Onpa hieno termi! Rinteeseen tulee maastopyöräilyyn sopivia polkuja ja kuntoportaat. Alarinne kunnostetaan pulkkamäeksi. Rinteen yläosaan tulee näköalatasanne, jossa voi käydä vaikka piknikillä. Mäessä kulkeva polku kunnostetaan.

On hienoa, että rinnettä kehitetään vähän helpommin saavutettavaksi, mutta toivottavasti se saa silti olla mahdollisimman luonnontilainen. Uusi virikemäki on mainio lisä Pohjois-Hervannan ja Lukonmäen ulkoilumahdollisuuksiin.

Hervannan laskettelurinnettä aiotaan kehittää. (Kuva Jouni Sirén)

Peltolammi saa hyvinvointikeskuksen

Peltolammille vanhalle Valion tontille on tulossa uusi koulu, päiväkoti, ”hyvinvointikeskus” eli terveyskeskus ja kaksi asuinkorttelia. Asuntoja on luvassa 1 400 uudelle peltolammilaiselle.

Nykyisen Lempääläntien liikenne ohjataan enimmäkseen uuden alueen itäpuolelta niin, että vilkas liikenne ei erota uutta aluetta Peltolammin vanhasta keskustasta.

On hyvä, että käytöstä poistettu teollisuusalue saadaan uuteen käyttöön ja Peltolammille saadaan paremmat palvelut. Suunnitelmissa varaudutaan myös mahdolliseen ratikkalinjaan, mutta sitä saadaan kyllä vielä hetki odotella.

Asemakaavassa on määräyksiä myös rakennusten ulkoasusta: julkisivujen arkkitehtuuriin tulee kiinnittää erityistä huomiota, ja osa julkisivuista pitää olla muurattua tiiltä. Aivan ankeinta bulkkia ei siis ehkä tarvitse pelätä. Asemakaava määrää myös, että asuinkortteleissa pitää olla julkisia taideteoksia, mikä on erinomainen määräys!

Hyvää on tavoite rakentaa alueelle erikokoisia ja myös kohtuuhintaisia asuntoja. Toivottavasti tästä pidetään kiinni, kun rakennuttajia valitaan. Nykyisen Lempääläntien varren metsikkö säilyy, mikä on juuri oikein, sillä Peltolammin on hyvässä mielessä metsälähiö, ja kyselyjen mukaan peltsulaiset haluavat sen säilyvän sellaisena.

Kurpitsataloa ei saa tuhota!

Kokouksessa hyväksyttiin Pispalan II-alueen suojelukaava, josta jo kerroin aikaisemmin. Kurpitsatalon tapaus Pispalan naapurissa Tahmelassa osoittaa kipeästi, että pelkkä suojelukaava ei kuitenkaan riitä. Rakennusten kuntoa pitää valvoa ja vaatia omistajat huolehtimaan kulttuurihistoriallisista rakennuksia. Tampereen kaupunki itse on yksi pahimmista omien määräystensä rikkojista.

Kaupungin omistaman Kurpitsatalo Isolähteenkadulla Pyhäjärven rannan tuntumassa on ollut kulttuuri- ja yhteisötilana jo vuosikymmeniä. Sinä aikana kaupunki ei ole pannut tikkua ristiin talon kunnossa pitämiseksi. Nyt yhtäkkiä kaupungin viranhaltijat ovat keksineet, että talo on käyttökelvoton ja korjaaminen aivan liian kallista.

Mitään oikeita kuntotarkastuksia ei ole tehty, mutta silti kaupunki puhuu satojentuhansien eurojen kustannuksista. Kustannusarvio on täysin hatusta vedetty.

Rakennuskulttuurikeskus Piiru on tarjoutunut tekemään muutamalla tuhannella eurolla akuutit toimenpiteet mikrobivaurioisten kohtien – jos niitä on – eristämiseksi niin, että vahinko ei leviä. Sen jälkeen voidaan alkaa selvittää, miten talo voidaan kunnostaa. Piiru on vanhojen puutalojen asiantuntija. Kaupungin pitäisi ottaa sen tarjous vastaan ja tehdä kaikki tarvittava talon pelastamiseksi.

Jos talo on käyttökelvottomassa kunnossa, kaupunki on rikkonut omia määräyksiään ja laiminlyönyt rakennuksen ylläpidon.

Näyttää ikävästi siltä, että  kaupunki antaa tarkoituksellisesti rakennustensa lahota pystyy, jotta pääsee niistä eroon. Näin tehtiin viimeksi Selkeenkuja 5:ssä, jolle yhdyskuntalauta äänestyksen jälkeen helmikuussa antoi purkuluvan.

Niin ei saa käydä Kurpitsatalolle. Allekirjoittakaa adressi talon säilyttämiseksi ja pitäkää meteliä!

Kirjoittaja on vasemmistoliiton valtuutettu ja rakentamisesta ja kaupunkisuunnittelusta vastaavan yhdyskuntalautakunnan jäsen Tampereelta. Tällä palstalla hän kertoo kuulumisia lautakunnan kokouksista.

III

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *