Artikkeli: Pääkirjoitus, Suomi

10.6.2024 klo 12:53

Vasemmistoliiton huikea vaalivoitto osoittaa suomalaisten tahtovan muuttaa politiikan suuntaa

Li Andersson sai Pirkanmaalla 27 412 ääntä, 14,8 prosenttia kaikista äänistä. Vasemmistoliiton kannatus Pirkanmaalla oli 18,9 prosenttia. (Kuva: Anna Weckström)

Vasemmistoliitto nosti kannatustaan 10,4 prosenttiyksikköä ja nousi eurovaaleissa Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Se on huikea tulos. Huikea on myös puheenjohtaja Li Anderssonin henkilökohtainen äänimäärä, 247604 ääntä. Andersson henkilökohtainen äänimäärä on myös suurin Suomessa yksittäiselle eurovaaliehdokkaalle annettu äänimäärä.

Li Anderssonin karisma ja ennen muuta kyky puhua vaikeiksikin koetuista poliittisista kysymyksistä ymmärrettävästi on yksi hyvää vaalitulosta selittävä tekijä. Toinen, olennaisempi selitys vaalitulokselle on vasemmistoliiton johdonmukainen toiminta ilmaston muutoksen torjunnan, ympäristösuojelun, ihmisoikeuksien, oikeusvaltioperiaatteiden ja työntekijöiden oikeuksia puolesta. Tämän puolesta suomalaiset ovat nyt äänestäneet.

Kokoomuksen vaalivoitosta huolimatta eurovaalien tulos osoittaa ovea myös Orpon ja Purran hallitukselle. Enemmistö äänestäneistä, yli 55 prosenttia äänesti oppositiopuolueita, mikä osoittaa kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisten ja ruotsalaisen kansanpuolueen politiikan kannatuksen hupenemista. Kokoomuksen vaalivoittoa selittää äänestysprosentin mataluus: hyvintoimeentulevat kokoomusäänestäjät ovat äänestäjistä aktiivisimpia. Perussuomalaisten romahduksen syykin on ilmeinen, puolueen todellinen poliittinen linja on paljastunut perussuomalaisia eduskuntavaaleissa äänestäneille eikä kannatusta enää tule.

Kolmas vasemmistoliiton huikeaa menestystä selittävä tekijä on vasemmistoliittolaisten yhteishenki ja tekemisen tahto. Ilman tuhansia vasemmistoliittolaisia vaalityöntekijöitä vaalitulos ei olisi ollut mahdollinen. Vaaleissa vasemmistoliiton voima ovat erinomaista työtä tekevät jäsenet ja kannattajat, sillä rahaa puolueella on vähemmän kuin muilla. Vasemmistoliiton eurovaalibudjetti 220 000 euroa oli vain neljännes vaalien voittajan kokoomuksen 800 000 euron vaalibudjetista. Perussuomalaisten vaalibudjetti oli 700 000, sosiaalidemokraattien 610 000, keskustan 250 000 ja vihreiden 200 000 euroa. (Yle 3.6.2024)

Eurovaalien henki ja innostus kantaa pitkälle ja siivittää valmistautumista ensi kevään alue- ja kuntavaaleihinkin. Suomalaiset ovat nyt näyttäneet, ettei oikeistohallituksen hyvinvoinnin leikkauspolitiikka kelpaa. Seuraavan kerran uutta tätä suuntaa päästään näyttämään ensi keväänä. Siihen valmistautuminen alkoi jo.

 Kirjoittaja on Vasen Kaista -verkkolehden päätoimittaja.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Kommentteja: 1

 1. Persujen tappion syyt (mielestäni):
  – syyttelivät muita, etupäässä edellistä hallitusta siitä, kuinka hallituksessa oleminen on nytkin niiiin vaaikeaaa.
  – tyhjänpäiväinen, jatkuva suunsoitto.
  – täydellinen kyvyttömyys löytää minkäänlaisia ratkaisuja erilaisiin ongelmiin.
  – edellisestä johtunut äänestäjien pettäminen.

  Tappio oli äärimmäisen tervetullut, terve järki ei ollutkaan kadonnut Suomesta möyhäämisestä huolimatta. Suunsoitto ei politiikassa auta, vaan yhteistoiminta muiden kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *