Artikkeli: Tampere

11.6.2024 klo 11:34

Vasemmistoliitto: selvitetään järjestöjen työn vaikutukset tamperelaisten hyvinvointiin

Ryhmäkuva
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä valmiina kevätkauden viimeiseen kokoukseen. Edessä oikealta valtuutetut Milka Hanhela, Mitja Tapio, Ulla-Leena Alppi, Minna Minkkinen, keskellä varavaltuutettu Kukka Kunnari, takana valtuutetut Mikko Aaltonen ja Jouni Sirén. (Kuva: Hanna Sareila)

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Ulla-Leena Alppi jätti maanantaina valtuustoaloitteen, jossa esitetään selvitettäväksi, miten järjestöt ja koko kolmas sektori vaikuttavat tamperelaisten hyvinvointiin. Selvitystyö ehdotetaan tehväväksi osana vuoden 2025 talousarvion valmistelua. Vasemmmistoliiton valtuutettujen lisäksi useat muut valtuutetut allekirjoittivat aloitteen.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä pitää selvitystyötä erityisen ajankohtainen juuri nyt, sillä Petteri Orpon hallitus leikkaa merkittävästi järjestöille vuosittain myönnettyjä valtionavustuksia. Hallitusohjelmassa päätetyn sadan miljoonan euron leikkausten lisäksi hallitus päätti kevään kehysriihessä leikata lisäksi 30 miljoonaa euroa. Hallitusohjelmassa päätettyjä leikkauksia myös aikaistetaan. Jo ensi vuonna avustuksia myönnetään 80 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna.

Valtionavustusten leikkaukset kasvattavat kaupungin myöntämien avustusten merkitystä. Vaikka Tampereella järjestöavustukset ovat euromääriltään pysyneet viime vuosina suunnilleen ennallaan, korotustarvetta on jo nyt, sillä inflaatio on syönyt avustusten arvoa.

– Joudumme Tampereellakin käymään arvokeskustelun siitä, miten merkittävää työtä useat sosiaali-, terveys-, lapsi-, nuoriso-, eläkeläis-, kulttuuri-, liikunta- ja muut järjestöt tekevät. Arvokeskustelun pohjaksi tarvitaan kunnolliset vaikutusarviot järjestöjen tekemän työn merkityksestä ja hyödyistä. Meillä ei ole varaa menettää kaupungin yhteistyökumppaneiden osaamista ja panosta tärkeänä osana kuntalaisten hyvinvoinnin edistämistä. Se on edelleen yksi kaupungin perustehtäviä, todetaan aloitteessa.

Palveluita yhä enemmän verkkoon, digitaalinen syrjäytyminen lisääntyy

– Monissa järjestöissä ja yhteisöissä leikkaukset osuvat aivan ydintoimintoihin ja tarkoittavat toiminnan supistamista ja työntekijöiden irtisanomisia. Supistusten kohteeksi joutuvat muiden muassa vertaistuki ja ennaltaehkäisevä työ, jonka nimeen kaikki päättäjät puheissaan vannovat, todetaan aloitteessa.

– Järjestöjen pitkäjänteinen kehittämistyö tulee kärsimään ja myös niiden tuottama tieto niin päätöksentekijöille kuin muillekin kansalaisille vähenee. Toimintojen pitkäjänteisyys ja ennustettavuus heikkenee. Merkittävää on myös se, miten monien keskeisten ongelmien hoitamisen erityisosaaminen vähenee. Aivan erityisen dramaattisesti leikkaus tulee vaikuttamaan lastensuojelujärjestöihin, toimijoihin, jotka pyrkivät auttamaan yhteiskuntamme kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia lapsia ja nuoria, kuvataan aloitteessa leikkausten vaikutuksia.

Aloitteessa muistutetaan, miten henkilöresurssien väheneminen siirtää yhä useammat järjestöjen palvelut verkkoon. Kaikki eivät kuitenkaan voi, osaa tai jaksa perehtyä digitaalisten laitteiden käyttämiseen ja muutos lisänneekin digitaalista syrjäytymistä.

Kommentteja: 1

  1. Nyt on Vasemmistoliiton valtuustoryhmä tehnyt todella hyvän aloitteen. Tiedetään, että kolmannella sektorilla, mukaanlukien järjestöt on merkittävä osuus kuntalaisten hyvinvointiin. Vauvasta vaariin monipuolista toimintaa. Niin psyykkisten kuin fyysisten sairausten lähes maksutonta ennaltaehkäisyä. Mielenkiintoista jäädä odottelemaan, miten aloite otetaan vastaan. Toivon että saa arvousensa käsittelyn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *