Näkökulma, Tampere

ULLA-LEENA ALPPI

6.9.2024 klo 11:18

Kunnilla on vastuu hyvinvointityöstä

Valtuutettu Ulla-Leena Alppi muistuttaa kirjoituksessaan kuntien vastuusta hyvinvointia tukevissa tehtävissä. (Kuva: Markku Böök)
Ulla-Leena Alpin kasvokuv
Ulla-Leena Alppi (Kuva: Markku Böök)

Elokuun 21. päivä ilmestyneessä Tamperelainen-lehdessä on kaksikin tärkeää artikkelia Pispan ja Pohjolan lähitoreilla toimivista kädentaitopajoista, joiden tulevaisuus huolestuttaa. Pirkanmaan hyvinvointialue (Pirha) on lopettamassa pajoja, joiden toiminta siirtyi niille kaupungilta ja perustelee päätöstään sillä, ettei se katso pajojen kaltaisen avoimen toiminnan kuuluvan sen vastuisiin. 

Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirryttyä hyvinvointialueille jäi kunnille kuitenkin vastuu terveyttä ja hyvinvointia edistävästä ennaltaehkäisevästä toiminnasta, jota myös kädentaitopajat ja kuntosalitoiminta ovat. Käyttäjien mukaan toiminta on ennaltaehkäisevää toimintaa parhaimmillaan. Se pitää yllä niin henkistä kuin fyysistäkin kuntoa, vähentää yksinäisyyttä ja luo merkityksiä yhteisöllisyydellään.

Tätä korosti myös eläkeläisjärjestö pormestarille osoittamassaan kirjelmässä, joka käsiteltiin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa kuntalaisaloitteena. Kuten Tamperelainen-lehden jutustakin käy ilmi, kaupunki ei katso voivansa ottaa itselleen uudelleen tehtävää, jonka rahoitus on siirtynyt Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Uusiin menokohteisiin ei ole varaa.

Pajojen toiminnan rahoittamista ei kuitenkaan tulisi ajatella pelkkänä menoeränä.Iäkkäiden ihmisten toimintakyvyn säilyminen ja vireys olisi juuri sitä mitä ennaltaehkäisevällä työllä voidaan saavuttaa.

Kun kaupunginvaltuusto päivitti pormestariohjelmaa, se päätti kartoittaa, mitkä hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut poistuivat sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen myötä tamperelaisilta. Kuulin, että kyseistä kartoitusta ollaan kaupungin johdossa aloittamassa. Vaikka kartoitus tuotaisiin vain tiedoksi valtuustolle, pitäisi sillä olla merkitystä, kun tulevia toimintoja suunnitellaan. Esitinkin lautakunnassa käsittelemämme kädentaitopajoja koskevan kirjelmän jättämistä pöydälle. Pidin ja pidän edelleen tärkeänä kokonaiskuvan saamista siitä, miten kaupunkina hoidamme vastuumme hyvinvoinnin edistämisestä. En saanut esitykselleni kannatusta, mutta toivon tulevalla kartoituksella olevan  ohjaavaa merkitystä hyvinvointityölle.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton valtuutettu Tampereen kaupunginvaltuustossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *