Artikkeli: Kulttuuri

4.9.2024 klo 17:21

Työväenkirjallisuuden päivässä tunnustellaan älyä

Työväenkirjallisuuden päivä järjestetään jo 15 kerran ensi lauantaina. (Kuva: Cai Melakoski)

Sadat yhteiskunnallisen kirjallisuuden ystävät tapaavat jälleen ensi lauantaina Työväenkirjallisuuden päivänä Työväenmuseo Werstaan tiloissa Finlaysonilla. Päivän järjestäjät onnistuvat taas kerran tarjoamaan ylen monipuolisen ja ajankohtaisen ohjelman.

Osallistujat joutuvat jälleen tekemään vaikeita valintoja, sillä ohjelma toteutuu samanaikaisesti kolmessa eri salissa. Tilaisuuksia on 31 ja niissä 52 esiintyjää. Puhujista ja keskustelijoista puolet on kirjailijoita, monet tutkijoita ja taiteilijoita.

Päivän avaa kello 11 sarjakuvataiteilija, kirjailija ja yhteiskuntakriitikko, tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2022 saanut Riina Tanskanen. Tanskasen uusin teos on Sami Kuopan kanssa toteutettu Kapitalismin suuri illuusio. Avajaisissa on esillä myös kuvataiteilija  Jussi Lahtisen tekoälyä hyödyntävää taidetta.

Miksi niinkin älykäs eläin kuin ihminen ei onnistu luomaan kestävää yhteiskuntaa?

Riina Tanskanen, kansalaisaktivisti Risto Isomäki, kirjailija Aleksanteri Kovalainen ja filosofi Teppo Eskelinen puheenjohtajana pohtivat teosten kautta suuria teemoja: Miksi ihminen ei osaa rakentaa yhteiskuntaa, joka olisi niin sosiaalisesti, poliittisesti, ekologisesti kuin taloudellisestikin tasapainossa?

Auttaako tekoäly luovaa työtä?

Toisessa paneelikeskustelussa pohditaan tekoälyä luovan työn tukena ja haasteena. Miten tekoäly muuttaa kirjailijoiden ja muiden luovan työn ammattilaisten työtä ja tulonmuodostusta? Keskustelun keskiössä on erityisesti kirjailijuus työnä, johon tekoäly tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa yhä voimakkaammin. 

Keskustelemassa ovat kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, sarjakuvataiteilija Tommi Musturi, kuvataiteilija Jussi Lahtinen sekä paneelin puheenjohtajana kirjallisuudentutkija ja kirjailija Juha Raipola.

Esillä myös työväenliikkeen lähihistoria

Päivän ohjelmaan mahtuu pääteeman lisäksi monta muutakin teemaa. Työväenliikkeen historiaan liittyvien kirjojen esittelyillä on aina ollut tärkeä sijansa Työväenkirjallisuuden päivässä. Esillä on tänäkin vuonna useita uusia kirjoja.

Hämeen Yhteistyö oli Suomen Kansan Demokraattisen Liiton (SKDL) pirkanmaalainen äänenkannattaja, jota seurattiin tarkkaan myös muualla maassa erityisesti 1960- ja 1970-luvuilla. Erityisen kiinnostuksen kohteena oli kahden lehden toimittajan, Taisto Harran ja Mauri Sirnön kirjoitukset, joissa arvioitiin persoonallisesti ja poleemisesti kulttuurielämän ja politiikan ilmiöitä.

Tutkija Pentti Raittilan kirjoittama, Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran julkaisema kirja Vasemman laidan toisinajattelijat avaa Harran ja Sirnön elämäntyön kautta näköalan muun muassa 1960-luvulla käynnistyneeseen kulttuuriseen murrokseen ja keskustelusta sosialismin tulevaisuudesta. Raittilan kanssa kirjasta keskustelee Toivo Autiosaari.

Anna Kontula ja Jukka Gustafsson päättävät kummiutensa kirjaesittelyin

Kansanedustaja Anna Kontula ja pitkäaikainen kansanedustaja Jukka Gustafsson ovat toimineet kymmenisen vuotta Työväenkirjallisuuden päivän kummeina. Nyt he jättävät luottamustehtävänsä kummeuden arvoisella tavalla, uutuuskirjojensa esittelyllä.

Anna Kontulan keskustelee uudesta esseekokoelmastaan Kadonneen järjen metsästys kirjallisuudentutkija Maria Mäkelän kanssa ja Jukka Gustafsson esittelee kirjansa Sivistyksen asianajaja.

Työväenkirjallisuuden päivän olennainen osa on myös tänä vuonna kustantajien ja yhteisöjen näyttely ja kirjamyynti. Näytteilleasettajia on tänä vuonna 28.

|||

Työväenkirjallisuuden päivä

Lauantaina 7.9.2024 kello 11–18

Työväenmuseo Werstas, Väinö Linnan aukio, Finlaysonin alue, Tampere

Vapaa pääsy

Allaolevista linkeistä saa lisätietoja

 

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *