Artikkeli: Pirkanmaa

10.9.2024 klo 12:46

Vasemmiston aluevaltuustoryhmä vaatii asiakasmaksu-uudistusta Pirkanmaalle

Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmä jätti ryhmäaloitteen maanantain aluevaltuuston kokouksessa. Aloitteessa vaaditaan muun muassa helpotusta maksuvapautusten hakemiseen ja myöntämiseen. Aloitteen jätti ryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela ja sen valmistelusta kantoivat vastuun Hanhela ja valtuutettu Kukka Kunnari. (Kuva: Anna Weckström)

Pirkanmaan vasemmiston aluevaltuustoryhmä jätti aluevaltuuston kokouksessa ryhmäaloitteen asiakasmaksu-uudistuksesta Pirkanmaan hyvinvointialueella. Aloitteessa vaaditaan mahdollisuutta hakea vapautusta ja huojennusta kaikista tasasuuruisista asiakasmaksuista ja helpotuksia maksuvapautusten sekä -huojennusten hakemiseen ja saamiseen. Aloitteen allekirjoitti yhteensä 36 valtuutettua, ja allekirjoituksia tuli yli puoluerajojen.

Uudistusta perustellaan aloitteessa muun muassa sillä, asiakasmaksut eivät saisi olla kenellekään este hoitoon hakeutumiselle tai muodostaa kohtuutonta taloudellista rasitetta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan asiakasmaksut ovat haitanneet noin kolmasosaa terveyspalveluiden käyttäjistä sekä puolia sosiaalipalveluiden käyttäjistä. Maksuja on mennyt vuonna 2023 ulosottoon kaksinkertainen määrä vuoteen 2011 verrattuna.

Aloitteessa vedotaan myös maksujen perinnästä ja laskutuksesta johtuviin henkilöstö- ja materiaalikuluihin, hoitoon hakeutumisen pitkittymisestä johtuviin kustannuksiin sekä asiakasmaksujen kasautumiseen pienituloisille.

– Tätä kasautumista kuvaa se, että kymmenesosa asiakkaista maksaa noin puolet kaikista tasasuuruisista maksuista. Paljon sairastavat ja heikkokuntoiset, jotka usein kuuluvat pienituloisten joukkoon, maksavat suuren osan asiakasmaksuista. Vaikka osa maksuista on tulosidonnaisia, pienituloiset maksavat niitä kuitenkin enemmän suhteessa tuloihinsa, aloitteessa todetaan.

Pirkanmaan hyvinvointialueella maksuvapautusten ja huojennusten hakeminen on mahdollista osaan maksuista. Aloitteessa nostetaan esille, että vapautuksen ja huojennuksen hakeminen on kuitenkin usein hyvin monimutkaista.

Pirkanmaan hyvinvointialueella korotettiin asiakasmaksuja tänä vuonna. Esimerkiksi perusterveydenhuollon lääkärikäynti maksaa 23 euroa ja erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksu 46 euroa. Maan hallitus on suunnitellut maksuihin suuria korotuksia: perusterveydenhuollon maksuihin 22,5 prosentin ja erikoissairaanhoidon maksuihin jopa 45 prosentin korotus.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *