Artikkeli: Pirkanmaa

16.1.2024 klo 14:42

Aluevaltuusto päätti nostaa asiakasmaksuja – vasemmistoliitolta vahvaa kritiikkiä

Valtuutettu Kukka Kunnari kysyi aluevaltuustossa maanantaina, milloin raja maksujen korotuksissa tulee vastaan. Valtuusto hyväksyi korotukset yhden äänen enemmistöllä. (Kuva: Anna Weckström)

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi korotukset vuoden 2024 asiakasmaksuihin eilisessä kokouksessaan. Tiukassa äänestyksessä annettiin 38 ääntä korotusten puolesta ja 37 niitä vastaan. Kolme valtuutettua äänesti tyhjää. Vasemmistoliiton edustajat vastustivat korotuksia yhdessä SDP:n ja vihreiden kanssa. Keskustan edustajista kolme äänesti tyhjää ja loput olivat korotusten puolella. Muut ryhmät äänestivät korotusten puolesta.

Valtuuston hyväksymistä noin kymmenen prosentin korotuksista käytiin vääntöä jo  joulukuun aluehallituksen kokouksessa, jossa vasemmistoliiton aluehallituksen jäsenet Milka Hanhela ja Jouni Sirén sekä vihreiden Olga Haapa-aho vastustivat korotusehdotusta.

Aluevaltuustossa SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Joni Kumlander teki muutosesityksen asiakasmaksujen säilyttämisestä ennallaan avosairaanhoidon lääkäripalveluiden ja arkipäivien kiirevastaanoton asiakasmaksujen osalta. Vasemmistoliiton valtuutetut kannattivat esitystä.

– Monet asiakasmaksut ovat jo nyt todella korkeita pienituloisten ihmisten näkökulmasta. Asiakasmaksujen nostaminen edelleen tarkoittaa, että yhä useampi ihminen valitsee viivyttää avun hakemista taloudellisista syistä. Ja siinähän ei oikeasti ole mitään järkeä edes hyvinvointialueen talouden kannalta. Jos yhdeltäkin ihmiseltä jää maksujen korotusten takia vaikkapa syöpä diagnosoimatta ajoissa,  niin me menetämme paljon enemmän kuin sen 700 000 euroa, mitä tämä muutosesitys maksaa, Hanhela perusteli kannatuspuheenvuorossaan.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat perustelivat korotuksia pienellä merkityksellä yksittäisten ihmisten talouteen. 

– Julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista ovat erityisen riippuvaisia pienituloiset. Heistä monen tuloihin on maan hallitus joko tehnyt leikkauksia tai jättänyt indeksitarkistuksen tekemättä. En ihmettele oikeistolaista empatian puutetta, mutta ihan ajatusleikkinä: jos me täällä kerran vuodessa tai parissa tarkistamme maksuja muutaman euron ylöspäin, tuleeko koskaan vastaan rajaa, jossa se muutama euro alkaa olla meidän kaikkien mielestä liikaa? valtuutettu Kukka Kunnari kommentoi oikealta tulevia puheenvuoroja.

Valtuutettu Anna Kontula huomautti myös, että kun leikataan pienissä siivuissa, voi jokainen siivu tuntua kohtuulliselta, mutta kun leikkauksia tehdään paljon peräkkäin, on lopputulos kaikkea muuta kuin kohtuullinen.

Selvitykset asiakasmaksujen vaikutuksista puuttuvat edelleen

Valtuutetut Kontula ja Hanhela huomauttivat, että Pirkanmaan hyvinvointialue ei ole tehnyt minkäänlaisia selvityksiä asiakasmaksutasojen vaikutuksista huolimatta siitä, että aluevaltuusto hyväksyi vuonna 2022 vasemmistoliiton ponnen, jossa edellytetään asiakasmaksutasojen vaikutusten seurantaa. Hanhela kritisoi myös korotuspäätöksen ristiriitaisuutta sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen tavoitteiden kanssa ja päätöksen perustelua talouskurilla:

– Asiakasmaksujen korottaminen on nimenomaan ristiriidassa hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden kanssa ja sotii myös terveyserojen kaventamista vastaan, mikä oli yksi sote-uudistuksen valtakunnallisista tavoitteista. Ja maksumiehiksi tosiaan joutuvat nyt erityisesti paljon sairastavat ihmiset. Kurinalaista toimintaa asiakasmaksujen nostaminen ei ole, vaan kaoottista ja huonoa politiikkaa suhteessa meidän tavoitteisiimme.

Vihreät tekivät kokouksessa asiakasmaksupykälään yksimielisesti hyväksytyn ponsiesityksen asiakasmaksujen kohtuullistamisen ja perimättä jättämisen helpottamisesta. Lisäksi ponsi edellyttää, että maksukaton seurantaa helpotettaisiin. Vasemmistoliiton edustajat kannattivat esitystä.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *