Näkökulma, Tampere

SINIKKA TORKKOLA

4.10.2024 klo 10:42

Luvassa lisää hyvinvointia tamperelaisille ikäihmisille

Sinikka Torkkola istumassa aluevaltuuston kokousalissa.
Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen pitää yhdessä varmistaa, että hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut vastaavat ikäihmisten tarpeita, kirjoittaa valtuustokolumnissaan Sinikka Torkkola. Kuva on otettu Pirkanmaan hyvinvointialueen syyskuun kokouksessa. (Kuva: Anna Weckström)
Sinikka Torkkola

Tamperelaisille Ikäihmisille kuuluu hyvää tai ainakin inasen parempaa kuin tavallisesti. Jos hyvin käy, Tampereella osa ikäihmisten hyvinvointipalveluista saattaa jopa palata. Näin ennakoi saamani vastaus valtuustoaloitteeseen ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisestä.  Aloitevastauksessa todetaan, että kaupunki on tänä keväänä käynnistänyt hyvinvoinnin kehitysohjelman, johon kuuluu myös ikääntyneiden terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.

Tampereen kaupunki valmistelee myös seuraavalle valtuustokaudelle hyvinvointisuunnitelman, jonka Ikäystävällinen kunta -osuus kohdistuu ikääntyvien kaupunkilasten tarpeisiin. Suunnitelman valmistelussa selvitetään järjestöiltä, vanhusneuvostolta ja asukkailta, millaisia palveluita ikääntyvät tamperelaiset tarvitsevat. Näiden tietojen perusteella määritellään hyvinvointisuunnitelman tavoitteet ja toteuttamisesta vastaavat.

Suunnitelmien mukaan ikäihmisten palvelut olisivat siis paranemassa. Syytä onkin, sillä sosiaali- ja terveyspalveluiden siirryttyä hyvinvointialueen vastuulle monet ikäihmisille suunnatut palvelut, kuten siivous ja muu kodinhoitoapu sekä alennus palvelukeskusten ruokailussa poistuivat. Pirkanmaan hyvinvointialue perusteli lopettamista yhdenvertaisuudella: palveluita ei voitu jatkaa, koska niitä ei ollut saatavilla muissa hyvinvointialueen kunnissa. Lakkauttamisen vaihtoehto olisi ollut palvelujen laajentaminen muihin Pirkanmaan kuntiin. Niille olisi ollut varmasti tarvetta, etenkin, kun yhä suurempi joukko vanhuksista asuu kotonaan.

Suunnitelmat vaikuttavat erinomaisilta, mutta niiden toteutus herättää huolta. Hyvinvointia ja terveyttä edistävistä toimista ei ole vastuussa mikään yksittäinen toimielin eikä toiminta selvästi kuulu yhdenkään apulaispormestarin tehtäväalueeseen, vaan asioista päätetään useissa lautakunnissa. Kaupunginhallitus lienee siis se toimielin, joka suunnitelmien toimeenpanoa ohjaa ja seuraa toteutumista. Vaarana onkin, että hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitelmat jäävät hyviksi aikeiksi. Jotta näin ei kävisi, on tarpeen nimetä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhden lautakunnan ja apulaispormestarin vastuualueelle.

Tamperelaisten ikäihmisten palveluiden heikkeneminen osoittaa myös, ettei kuntien ja hyvinvointialueiden työnjako, jossa terveyden edistäminen kuuluu kunnille ja sairauden hoito hyvinvointialueille, toimi, kuten pitäisi. Hyvinvointialueiden valmistelussa epäiltiinkin terveyden edistämisen sivuun jäämistä. On selvää, että kuntien on tiivistettävä yhteistyötään Pirkanmaan hyvinvointialueiden kanssa.

Ikäihmisten hyvinvointi ja terveys eivät saa epäselvien vastuiden vuoksi jäädä hunningolle. Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen pitääkin yhdessä varmistaa, että hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut vastaavat ikäihmisten tarpeita.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton varakaupunginvaltuutettu ja vara-aluevaltuutettu.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

 

 

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *