Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto linjasi maanantain seminaarissaan, että ikäihmisten päivätoiminnan tulisi säilyä lähipalveluna. Päätöksentekoon asia etenee huhtikuussa, kun aluehallitus käsittelee sitä kokouksessaan.
Seminaarissa aluevaltuustolle esiteltiin suunnitelmia ikäihmisten päivätoiminnan kehittämisestä. Suunnitelmien mukaan toiminta olisi etänä tapahtuvaa syyskuusta lähtien. Aluevaltuutetut eivät olleet etätoiminnaksi siirtämisen kannalla.
Pirhan aluevaltuusto oli viime vuoden talousarviokokouksessaan hyväksynyt vasemmistoliiton esityksen ikäihmisten päivätoiminnan säilyttämisestä lähipalveluna. Kuitenkin asian valmistelussa talousarviokokouksen jälkeen Pirkanmaan hyvinvointialue oli lopettamassa päivätoiminnan lähipalveluna kokonaan. Palvelun oli määrä jatkua ainoastaan etätoimintana, mikä on herättänyt laajaa kritiikkiä.
– Ihmettelen, miksi hyvinvointialuejohtajan asettama työryhmä on ottanut lähtökohdaksi sen, että nykyinen päivätoiminta lopetetaan ja tilalle tulee tietokoneen ruudulta katsottavaa etätoimintaa. 17. joulukuuta 2024 aluevaltuustossa hyväksyttiin äänin 77–1 vasemmistoliiton esitys, että normaalia päivätoimintaa jatketaan ja sen lisäksi kehitetään etätoimintaa, jos ikäihmiset sellaista haluavat, aluevaltuutettu, aluehallituksen varapuheenjohtaja Jouni Sirén ihmetteli seminaarissa.
Myös valtuutettu Anne Nyman nosti esiin valtuuston talousarviokokouksen tahtotilan ja kummeksui linjausta siirtyä etätoimintaan. Hän korosti, että etätoiminta ei palvele käyttäjien tarpeita lähipalvelua vastaavalla tavalla.
– Ei etätoiminta samalla lailla pidä yllä toimintakykyä, eikä se palvele sitä sosiaalista tarvetta, eikä se vähennä sitä yksinäisyyttä samalla lailla, huomautti Nyman.
Valtuutettu Minna Minkkinen vetosi palveluntarpeeseen ja sen arviointiin: hän korosti, että kun ammattilainen yhdessä asiakkaan ja läheisten kanssa arvioi asiakkaan tarvitsevan jotakin palvelua, siitä tehdään asianmukainen päätös. Kasvokkaista toimintaa olisi syytä tarjota, mikäli katsottaisiin asiakkaan hyötyvän siitä.
Valtuutettu Mervi Veijola kritisoi Pirhan aikeita siirtää päivätoiminta etätoimintaan ja perusteli kantaansa ikäihmisten tarpeilla ja päivätoiminnan merkityksellä. Hän painotti, että kohtaaminen etänä ei ole edes realistista kaikille ikäihmisille.
– Päivätoiminnan vähentäminen voi johtaa suurella todennäköisyydellä siihen, että yksilöt tarvitsevat muita, kalliimpia kuntoutuspalveluita. Tämä lisää kustannuksia yhteiskunnalle. Uskon, että keskustelu kasvokkaisesta kuntouttavasta päivätoiminnasta ei vieläkään lopu tähän, Veijola totesi.
– Pelkkä etäyhteys tabletilla ei ole inhimillistä eikä ikäihmistä kunnioittavaa eikä se ole vaikuttavaa ja tulee meille viimekädessä kalliimmaksi, kun toimintakyky heikkenee ja tarvitaankin kalliimpia kuntoutusmuotoja ja -jaksoja ja kalliita vuodeosastohoitoja, valtuutettu Leena Saarela kommentoi ja huomautti myös puheenvuorossaan päivätoiminnan muuttamisen etätoiminnaksi olevan valtuuston tahdon vastaista.