AIRI KARJALAINEN
Sunnuntai-aamuna Hesaria lukiessani aamutee oli mennä väärään kurkkuun, kun luin Thomas Pikettyn tutkimuksen pohjalta tehdyn jutun. Tutkimuksen pääpointti oli se, että jo pari vuosikymmenen kuluessa pääoman tuotto ylittää kansantuotteen kasvun. Tämä tarkoittaa Thomas Pikettyn mukaan sitä, että palaamme Jane Austenin kirjojen aikaiseen maailmaan , jossa sosiaalinen nousu on naimakauppojen varassa.
Ilmarisen talousjohtaja Jaakko Kiander arvioi, että muutos on ollut nähtävissä myös Suomessa jo 1990- luvulta lähtien. Myös Suomen pankin tutkija-ekonomisti Markus Haavio on samaa mieltä, samoin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kansantaloustieteen professori Juuso Välimäki.
Yritetäänkö minua huijata, kun valtaeliitti ja nykyisen talouspolitiikan päällepäsmärit puhuvat työn autuudesta ja kasvattavasta vaikutuksesta? Työn tekeminen on kaiken elämän perusta, työpaikkoja pitää saada heti lisää vaikka verovaroin, palkankorotuksiin ei ole varaa mutta kuluttaa pitää, ja mitä vielä?
Lyhyellä aikavälillä tietenkin myös tavalliset kansalaiset tarvitsevat työtä, työstä kunnollisen palkan elättääkseen itsensä ja läheisensä. Mutta onko nykyisillä pääoman omistajilla edes kiinnostusta investoida esim. teollisuuteen tai muuhun tuotannolliseen toimintaan, kun sen tuottama voitto tulee hitaasti ja vaivalloisesti? Viime vuosikymmenten yksi nopeimmin kasvanut ala on rahoitus, eli rahaa tehdään rahalla ja nopeasti, globaalisti tietokoneella. Pääoman omistamiseen ja kasvattamiseen ei tarvita enää ihmisen tekemää työtä.
Mitä tässä tilanteessa auttaa 20 euron palkankorotukset ja kaikenlainen köyhien kyykyttäminen? Piketty näkee eriarvoisuuden kasvussa myös talouskasvua heikentäviä elementtejä, mikä on ollut nähtävissä jo jonkin aikaa. Myös pääoman neuvotteluvoima työehdoista neuvoteltaessa kasvaa, kun työvoimaa korvataan automaatiolla. Mikä on oikeasti työn tulevaisuus, kuka sitä tekee, mitä työtä tehdään, mikä sen arvostus on?
Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Ari Hyytinen arvioi, että Piketty on tulonjaon eriarvoisuutta kritisoivalla talouskäsityksillään ja perusteellisilla selvityksillään jo muuttanut tutkijoiden katsontakantoja. Koska nämä muuttuneet tutkijoiden katsontakannat näkyvät päätöksenteossa, valtamediassa ja korporaatioissa ? Ennen kaikkea, miten herätellään kansalaiset, joiden tulevaisuudesta tässä kehityksessä on kyse. Eivät pääoman omistajat tule välittämään, mitä suurimmalle osalle kansaa tapahtuu ja kuinka he elävät ja tulevat toimeen. Kansalaisyhteiskunta on heräteltävä aktiiviseksi ja ottamaan osansa yhteisestä varallisuudesta. Ensiksi olisi saatava progressiivinen verotus koskemaan kaikkia tuloja.
Lue lisää muualta verkosta: