Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

30.4.2014 klo 11:40

Finlaysonin alueen oiva opas: faktaa ja hupia

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI

Kun James Finlayson vuonna 1820 perusti  konepajan Tammerkosken rannalle, oli Tampereella 956 asukasta. Kahdeksan vuotta myöhemmin tehdas otti valmistamansa koneet käyttöön, ja puuvillatehdas käynnistyi. Vuonna 1844 Finlayson oli Suomen ensimmäinen suuryritys palveluksessaan yli 500 henkilöä.

Ulla Rohusen kirjoittama ja Työväenmuseo Werstaan julkaisema Finlaysonin alueen opas kertoo olennaisen Finlaysonin alueesta monesta näkökulmasta.

FinlaysonPrima1

Kirjaa voi käyttää matkaoppaanaan Finlaysonin kiertokävelyllä: se antaa perustiedot jokaisesta rakennuksesta; nimen, arkkitehdin, käyttötarkoituksen, historian.

Mutta teos antaa paljon enemmän: se kuvaa teollista historiaa ja Tampereen kehittymistä Suomen tärkeimmäksi teollisuuskeskukseksi. Se kertoo miten puuvillasta eri työvaiheiden kautta tehtiin valmis tuote, ja miten monia ammatteja tehdasyhteisössä tarvittiin.

Kökkö-Eemeli, Punahilkka ja Paskarappu

Oppaan pääpaino on tunnontarkassa faktojen kuvauksessa, mutta kuivaksi ei sitä voi luonnehtia, siitä pitävät huolen monet värikkäät persoonat, tavat ja sattumukset, joita kirjaan on dokumentoitu kiitettävä määrä.

Monet kansalaisjärjestöt tarjoavat tapahtumia Väinö Linnan aukiolla, kuvassa käynnissä mahdollisuuksien tori. Vappuna työväen nuorisojärjestöt järjestävät aukiolla koko perheen riehan.
Monet kansalaisjärjestöt tarjoavat tapahtumia Väinö Linnan aukiolla, kuvassa käynnissä mahdollisuuksien tori. Vappuna työväen nuorisojärjestöt järjestävät aukiolla koko perheen riehan.

Teoksen sivuilta selviää keitä olivat laitosmies Väinö Linna, Soosin Heikki ja moni muu, ja miksi rakennuksille annettiin nimiä kuten Kongo, Seelanti ja Siperia. Saat myös tietää, miksi yksi kauneimmista rakennuksista oli työläisten suussa Paskarappu.

Lukijalle selviää myös miten Katuvapriikin kello pidettiin ajassa ja tehtaan äänien rooli päivän rytmittämisessä. Ja jos et tiedä mikä on völjari sivistyksesi kohentuu myös tältä osin.

Kirja on myös hieno tekniikan kehityksen kuvaus. Ei uuden tekniikan käyttöönotto 1800-luvullakaan aina merkinnyt työolojen parantumista: työpäivän pidentäminen 12 tuntiin onnistui vasta kynttilää tehokkaampien valaisimien kehittämisen myötä.

Nykyään Finlaysonin portista astuvat museo-, elokuva- ja ravintolavieraat, mutta päivittäisiä kävijoitä on likipitäen saman verran kuin sen toimiessa tehtaana: monet mediafirmat toimivat täällä, myös sairaala.
Nykyään Finlaysonin portista astuvat museo-, elokuva- ja ravintolavieraat, mutta päivittäisiä kävijoitä on likipitäen saman verran kuin sen toimiessa tehtaana: monet mediafirmat toimivat täällä, myös sairaala.

FINLAYSONIN ALUE – OPAS

Kirjoittaja Ulla Rohunen.

Sivumäärä 160.

Työväenmuseo Werstaan julkaisusarja. 2/2009.

Kirja on pehmeäkantinen ja mahtuu isohkoon taskuun Finlaysonin kiertokävelyllä.
Kaikki tekstit ovat myös englanniksi.

Hinta vain 12€ Werstaan museokaupassa.
(Tiesitkö muuten, että Työväenmuseo Werstaaseen on vapaa pääsy. Museoon kuuluu myös Finlaysonin Höyrykonemuseo)

Kirjan esimerkkejä Finlaysonin uraauurtavasta roolista:

1837 TR1 (Teollisuusrakennus 1, Kuusivooninkinen) ensimminen tehdasrakennukseksi rakennettu rakennus Suomessa edusti Pohjoismaiden edistyneintä teollisuusrakentamista. Voiman lähteenä oli halkaisijaltaan 8-metrinen vesipyörä, Suomen ensimmäinen rautainen vesipyörä.

1842 Suomen ensimmäinen kaasuvalaistus

1846 Suomen ensimmäinen sairaskassa

Finlaysonin kutomosali Plevna oli valmistuessaan 1877 Suomen suurin, saliin mahtui 1200 kutomakonetta. Plevnassa oli Suomen ensimmäiset kattoikkunat.

1882 Finlaysonin kutomosalissa sähkövalaistus ensimmäisenä Pohjoismaissa

Suomen ensimmäinen automaattinen sammutusjärjestelmä, (nk. Grinellin sprinkler), johon kuului 3882 sprinkleriä.

Vuonna 1900 tehtaan työväki perusti Suomen ensimmäisen työväen osuuskaupan.

Vuonna 1900 käynnistetty, tuolloin Pohjoismaiden suurin tehdashöyrykone on edelleen alkuperäisellä paikallaan Höyrykonemuseossa, joka on osa Työväenmuseo Werstasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *