Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

7.10.2014 klo 13:14

Suora kansanvaali sote-hallintoon!

Sote-uudistusta ei saa käyttää keinona vähentää tekeviä käsiä.  Mm. koko ajan kasvava ikääntyvien ihmisten ryhmä tarvitsee hoivaa ja hoitoa, korosti Rauno Kesseli puheessaan kuvan Ylöjärven valtuustosalissa eilen.
Sote-uudistusta ei saa käyttää keinona vähentää tekeviä käsiä. Mm. koko ajan kasvava ikääntyvien ihmisten ryhmä tarvitsee hoivaa ja hoitoa, korosti Rauno Kesseli puheessaan kuvan Ylöjärven valtuustosalissa eilen.

Teksti ja kuvat: RAUNO KESSELI
Tein Ylöjärven kaupunginvaltuustossa 6.10. sote-lausuntoa annettaessa esityksen, että sen yhteydessä käsiteltävään voimaanpanolakiin kirjataan lausuma, jonka mukaan sote-alueille siirtyvällä henkilöstöllä on viiden vuoden muutosturvasuoja, kuten on nykyisessä kuntarakennelaissakin.

Perustelin esitystäni näin:  – Muutostilanteessa on kuntien etu pitää kiinni kokeneesta työvoimasta silloinkin, kun työtehtävät muuttuvat. Sote-uudistuksen onnistumisen edellytyksenä on, että henkilöstö voi luottavaisin mielin lähteä toteuttamaan mittavaa uudistusta.

– Todennäköistä on, ettei uudistuksen myötä henkilöstöä ole mahdollista irtisanoa ns. tekevien käsien osalla, koska mm. koko ajan kasvava ikääntyvien ihmisten ryhmä tarvitsee hoivaa ja hoitoa. Henkilöstösääntöjä tulee lähivuosina syntymään lähinnä eläköitymisen myötä, kun siellä missä se on mahdollista, ei uutta työvoimaa palkata eläkkeelle jäävien tilalle.

– Jotta julkinen sektori voi kilpailla sote-aluella osaavasta ja motivoituneesta työvoimasta yksityisen sektorin kanssa on sen työnantajakuvan oltava hyvä ja luotettava. Tästä syystä katsomme, että tämä viiden vuoden irtisanomissuojalauseke luo turvallisuuden tunnetta henkilöstölle tässä muutostilanteessa ja motivoi heitä tekemään parhaansa, jotta uudistus onnistuu toivotulla tavalla.

Esitystäni kannatti koko vasemmisto ja muutama vihreä. Esitys kuitenkin kaatui äänin 32-18, 1 tyhjä. Kokoomuksen taholta kommentoitiin esitystäni varsin selvin sanoin, että soten myötä henkilöstömitoitusta tullaan tarkistamaan. Selkokielellä tämä tarkoittaa väen vähentämistä myös irtisanomisten muodossa.

Sote-hallinnolle 60 prosenttia kuntien taloudellisesta päätösvallasta

Sote-alueen hallintoa muodostettaessa sovelletaan siihen kuntalain 10 luvun säännöksiä. Tämän säännöksen mukaan sote-alueen ylin päättävä elin on yhtymäkokous tai yhtymävaltuusto. Valinta näiden kahden välillä tehdään kuntayhtymän perussopimuksessa. Tämä perussopimuksesta päättäminen on yksi tärkeimmistä vaiheista koko sote-asiassa. Ensimmäiseen kuntakokoukseen, missä tästä asiasta päätetään saavat kunnat sote-alueelta nimetä vähintään yhden ja enintään viisi edustajaa kunnallisvaalien tuloksen edellyttämässä suhteessa.

Rauno Kesseli
Rauno Kesseli

Pidän erittäin tärkeänä, että sote-valtuusto tai mikä se nyt tuleekaan olemaan nimeltään, valittaisiin suoralla kansanvaalilla, jotta kuntalaiset pääsisivät suoraan vaikuttamaan siihen ketkä päättävät heille ehkä tärkeimmistä palveluista. Sote-alueellehan siirtyy noin 60 prosenttia kuntien taloudellisesta päätösvallasta. Jos hallinto muodostuisi nykyisin voimasuhtein merkitsisi se sitä, että asioista päättäisivät käytännössä muutamien suurimpien puolueiden edustajat. Hallitustasolle tuskin vasemmistolla on mahdollista saada edustajaa, ellei kannatuksemme selvästi parane seuraavissa kuntavaaleissa.

Toivottavasti lakiesityksessä kiinnitetään vielä huomiota näihin esiin tuomiini asioihin ennen sen lopullista hyväksymistä.

Kirjoittaja on Ylöjärven Vasemmistoliiton valtuustoryhmän varapuheenjohtaja.

Kommentteja: 1

  1. Kutaliitoksissa 5-kutaliitoksen tapahtuessa kaikissa kunnissa joudutaan jatkamaan johtavien viranhaltioiden sopimuksia 5vuotta eteen päin .
    Suuri ongelma.Veronmaksajat maksaa.
    Paperiliitossa ei ole koskaan tunnettu 5vuoden työsuojelu sopimusta.
    Toivon kovasti ettei tuollaisia sopimuksia sovita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *