Artikkeli: Uutiset 2013–2018

29.5.2015 klo 16:04

Keskustorille lisää sosiaalityötä, ei poliiseja

(Kuva: Cai Melakoski)
Kaikki eivät usko, että poliisivalvonnan lisääminen on paras tapa rauhoittaa menoa Keskustorilla.

Teksti: JOUNI SIRÉN Kuvat: CAI MELAKOSKI

Poliisien palkkaaminen valvomaan Keskustoria ei ratkaise itse ongelmaa – paitsi, jos ongelmana pidetään ihmisiä. Pikemmin torilla tarvittaisiin sosiaalityön ammattilaisia, sanoo vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen.

Tampereen kaupunki aikoo maksaa kesä-syyskuun ajan kahden poliisin palkkakulut siitä hyvästä, että Keskustorin valvontaa lisätään. Järjestely maksaisi kaupungille 35 000 euroa. Pormestari Anna-Kaisa Ikosen (kok) mukaan rahalla ostettaisiin rauhaa, turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Kaupunginhallitus käsittelee pormestarin esitystä maanantaina.

– Parempia tuloksia saataisiin, jos rahalla palkattaisiin kaksi ihmistä tekemään sosiaalityötä, Minkkinen sanoo.

(Kuva: Cai Melakoski)
Minna Minkkinen on itse toiminut etsivässä sosiaalityössä.

Minkkisen mukaan kaupunki yrittää ostaa poliisilta ratkaisun yhteiskunnalliseen ongelmaan, jota se ei itse ole osannut ratkaista. Poliisi kyllä siivoaa juopottelevat ja muuten häiritsevästi käyttäytyvät ihmiset pois näkyvistä, mutta ihmiset ja heidän ongelmansa eivät katoa minnekään. Tarvitaan ammattilaisia auttamaan ihmisiä saamaan elämänsa raiteilleen.
– Sosiaalityön näkökulmasta ihmiset, joita nyt ollaan hätistämässä pois Keskustorilta, ovat avuntarvitsijoita.

Minkkinen puhuu kokemuksen rintaäänellä. Hän on ammatiltaan sosionomi ja tehnyt etsivää sosiaalityötä sekä nuorison että huumeongelmaisten parissa. Etsivässä sosiaalityössä tarjotaan apua niille tarvitsijoille, jotka eivät osaa etsiä sosiaalipalveluja virallista tietä.
– Työ on läsnäoloa, kuuntelua, puhumista ja palveluihin ohjaamista kadulla.

Joskus tietysti tarvitaan virkavaltaakin, mutta tuloksia voi syntyä myös ilman poliisin univormua.
– Pääsääntoisesti ihmiset suhtautuvat hyvin niihin, joilla on aito kiinnostus heidän elämäänsä ja jotka eivät yritä moralisoida.

Pitkän aikavälin ratkaisu on riittävän hoidon ja asuntojen tarjoaminen päihdeongelmaisille. Nykyisin hoitoonpääsy on osalle tarvitsijoista liian monen kynnyksen takana. Kysymys on kuitenkin myös ilmapiiristä ja erilaisuuden hyväksymisestä.
– Kaupunkielämään kuuluvat kaikenlaiset ihmiset, eikä sellaista kaupunkia olekaan, jonka keskustassa ei joskus joku juopottelisi julkisesti.  Siitä, milloin ihmisen käytös on niin häiritsevää, että tarvitaan pakkokeinoja, pitää päättää poliisi eikä kaupunki.

Kaikki poliisitkaan eivät ole innostuneet Tampereen aikeista. Nettipoliisina tunnettu Marko Forss toteaa Twitter-kirjoituksessaan, että vastuu poliisin resursseista pitää olla valtiolla.
– Kohta yritykset alkavat ostaa poliisin palveluja.

 

Asiasta muualla:

Miksi kunnan pitää maksaa poliisipalveluista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *