Artikkeli: Uutiset 2013–2018

29.10.2015 klo 09:00

Vitun virkkaus vapauttaa

Minna Jaakolan ja Merja Lehtosen malleja virkkaajille.
Minna Jaakolan ja Merja Lehtosen malleja virkkaajille.

 

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: PENTTI HÄNNINEN
– Käsitöiden tekeminen voimaannuttaa. Käsillä tekeminen vaikuttaa myös ajatteluun. Vitun virkkaajaksi ryhtyminen on syvällinen kokemus, jossa on iloa ja huumoria. Se vapauttaa keskustelua, kuvailee kädentaitojen ohjaaja Merja Lehtonen syitä siihen, miksi ryhtyi järjestämään virkkaustapahtumaa.

Sovinnnaiseksi ja söpöksi puuhasteluksi mielletyt käsityöt taipuvat radikaalien käsityöläisten käsissä yhteiskuntakritiikiksi. Tavaksi olla feministi ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistäjä.

Virkattua vittua voi käyttää vaikka korvakoruna-
Virkattua vittua voi käyttää vaikka korvakoruna.

– Vittua virkatessa kysymykset, mitä on olla nainen, mies, ihminen pääsevät uuteen lentoon, kuvailee Lehtonen virkkausta ajattelun kirvoittajana.

– Miksi joku ei olisi feministi, ihmettelee Villiä ja vapaata virkkausta -tilaisuuden toinen järjestäjä Minna Jaakola toimittajan kysymystä, miksi olet feministi.

Ristipistoja ja muuta radikaalia

Lehtosen ja Jaakolan idea vittujen virkkauksesta sai sysäyksen Kaija Papun teoksista.  Papu on tunnettu neulegraffiteistaan ja virkatuista taideteoksista, kuten virkatusta poliisiautosta. Pirkanmaan kuudenteen triennaaliin Papu osallistui kolmella jääkaapinovigallerialla. Gallerioista yksi, galleria Rezina järjestettiin Jaakolan kotona

Kädentaitojen ohjaajaksi opiskelevalle Jaakolalle käsityöt ovat yhteiskunnallisen osallistumisen tapa. Hän on ollut mukana järjestämässä radikaalit ristipistot ja neulotaan pakolaisille tapaamisia.

Feministinen ajatushautomo Hattu tuki virkkaustilaisuuden järjestämistä. Hatun verkkosivuilla on julkaistu myös kaksi vitun virkkausohjetta.

Hatun takana on kolme naista; kirjailjja Rosa Meriläinen, tutkija Saara Särmä  ja toimittaja Johanna Vehkoo. Ajatushautomo lupaa tarjota punnitun feministisen näkökulman asiaan kuin asiaan, vaikkapa aidanseipääseen. Ajatushautomo järjestää myös feministisiä kiroiluiltamia.

 

Saara Särmä ja Rosa Meriläinen
Saara Särmä ja Rosa Meriläinen esittelevät Hatun uusinta teosta Patriarkaatin paskaiset lait. Teos on käännetty myös englanniksi.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Naiset kyykkyyn mars  (11.9.2015)
Mitä feminismi on? (25.5.215)
Tamperelaistutkija lyö miesvaltaa Davis Hassekhoffilla (16.5.2015)
Äitikansalainen (10.5.2015)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Radikaalit ristipistot Facebookissa
Jääkaapinovigalleria
Ajatushautomo Hattu
Kaija Pavun verkkosivut 

 

 

Tekstiä korjattu 29.10. klo 13.50. Muutettu neulotaan pakolailsille tapahtuma tapaamiseksija lisätty tapaamisen FB-linkki.