Artikkeli: Uutiset 2013–2018

3.2.2016 klo 16:22

Paikallisen sopimisen varjolla puretaan neuvottelujärjestelmää

Metallin_vaikuttajat_Rosendahl_900x466_Raimo_Haverinen
Pirkanmaan Metallin Vaikuttajat tapasivat tammikuussa hotelli Rosendahlissa liittokokousvaalien tiimoilta.

 

Metallin vaikuttajatTeksti MINNA MINKKINEN, kuvat: RAIMO HAVERINEN
Reilut 60 Metallin Vaikuttajaa keskusteli ajankohtaisista työelämäpoliittisista asioista ja lämmitteli ehdokkaita kohti liittokokousvaaleja. Metalliliiton Vaikuttajat ryhmän vetäjä Turja Lehtonen alusti ajankohtaisista työelämäkysymyksistä.

Paikallinen sopiminen puhutti väkeä eniten, sillä tilaisuudessa oli mukana kymmeniä luottamusmiehiä, jotka ovat olleet itse sopimassa paikallisia sopimuksia.

Paikallinen sopiminen

Hallituksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton mantra on ollut jo vuosia paikallisen sopimisen lisääminen. Työntekijäpuoli on puolestaan vastustanut paikallista sopimista, mikäli se heikentää työehtosopimuksessa (TES) sovittuja asioita. Paikallisen neuvottelun tavoitteiden sisältöjä ei juurikaan keskusteluissa avata, eikä keskustella siitä, mistä ja miten paikallisesti nyt ja tulevaisuudessa sovitaan.

Turja Lehtonen on Metalliliiton sopimusasiantuntija ja Metallin Vaikuttajaryhmän vetäjä, työsarkana on koko Suomi.
Turja Lehtonen on Metalliliiton sopimusasiantuntija ja Metallin Vaikuttajaryhmän vetäjä, työsarkana on koko Suomi.

Metalliteollisuudessa on tehty paikallista sopimista niin kauan kuin liitto on ollut olemassa. Lehtosen mukaan paikallisesti on pystytty aina sopimaan työehtosopimusta paremmin.

– Paikallisesti on sovittu iät ja ajat palkkojenmaksun joustoista, jos firman kassa on ollut tyhjä. Tätä on tehty aina ilman suurta julkista keskustelua, Lehtonen kertoo.

Metalliliitolla ei ole tilastoa, kuinka monta paikallista sopimusta alan työpaikoilla on. Lehtosen arvio on, että metallialalla on tuhansia eritasoisia paikallisia sopimuksia. Suurinta osaa sopimuksista ei ole tehty kirjallisesti, vaan monista paikallisista sopimisista on tullut niin sanotusti talon tapa. Metalliliitosta arvioidaan, että lähes 80 prosentilla alan työpaikoista on paikallinen sopimus työajoista.

Työpaikoilla ei aina edes huomata tehdyn paikallista sopimusta. Paikallisesti sovitaan esimerkiksi lomarahojen maksusta ja työajan joustoista. Lehtosen mukaan työnantajapuoli haluaa nyt, että paikallisesti voitaisiin sopia työehtosopimusta huonommista työehdoista ja ilman luottamusmiestä. Lisäksi halutaan lisää kahdenkeskistä paikallista sopimista eli niin sanottua naamakerroin-sopimista.

Työ- ja elinkeinoministeriön teki selvityksen paikallisesta sopimisesta.  Selvityksessä annettiin kaksi vaihtoehtomallia, A ja B vaihtoehdot.

Lehtosen mukaan esitetyistä vaihtoehdoista A on parempi kuin B. B-vaihtoehdossa sidotaan sopiminen lakiin eikä paikallinen sopiminen olisi enää neuvottelua vaan paikallista pakottamista. Lisäksi poistuisi työehtosopimuksen perälauta eli voitaisiin sopia työehtosopimusta heikommista ehdoista.  

Lehtosen mukaan nyt on kyse suuremmista asioista kuin vain paikallisesta sopimisesta: nyt pyritään purkamaan neuvottelujärjestelmää.  Lehtosen mukaan kyse ei ole paikallisen sopimisen vastustamisesta, koska koko ajan sovitaan jo paikallisesta, vaan siitä, mistä ja miten sovitaan.

Paikallinen sopiminen Metalliliitossa

Metallin työehtosopimuksissa on monessa kohtaa annettu mahdollisuus sopia asiasta paikallisesti toisin.

Tällainen sopiminen tapahtuu työehtosopimuksen neuvottelujärjestyksen mukaisesti joko työnantajan ja työntekijän kesken tai luottamusmiehen ja työnantajan kesken. Luottamusmiehen kanssa tehty sopimus sitoo niitä työntekijöitä, joita luottamusmies edustaa.

Sopimus voidaan tehdä määräajaksi tai toistaiseksi voimassa olevaksi. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus voidaan irtisanoa kolmen kuukauden irtisanomisaikaa noudattaen ellei siitä ole muuta sovittu.

Sopimus on tehtävä kirjallisena, jos jompikumpi sitä vaatii. Näin tehty työehtosopimuksen tarkoittama paikallinen sopimus on voimassa olevan työehtosopimuksen osa.

 

Asiasta lisää työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta:  

Paikallista sopimista koskeva selvitys. (Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 62/2015)

|||

Metallin_info_300x500

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *