Teksti: TERHI HAUKKA, kuva: RAUNO KESSELI
Paljon puhuttu ”digiloikka” on sinällään hyvä asia. Riskinä palvelujen digitalisoinnissa kuitenkin on, että iso osa ihmisistä ei pysty näitä palveluita hyödyntämään arjessaan. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyminen entistä enemmän verkkoon vaatii vahvaa tunnistautumista, jossa tällä hetkellä on useimmiten käytetään pankkitunnuksia. Kaikilla ei kuitenkaan ole verkkotunnuksia. Tunnuksia ei myönnetä muun muassa luottotietonsa menettäneille, joten siirtyminen verkkopalveluihin asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan.
– Palvelujen digitalisointia suunniteltaessa pitää ottaa huomioon, että kaikki eivät voi tai halua hoitaa asioitaan verkossa eikä kaikilla ole älypuhelimia, vaatii Ylöjärven vasemmisto.
Kunnallisten palvelujen järjestäminen ja saatavuus puhutti kokousväkeä. Vallalla on suuntaus palvelujen yksityistämiseksi. Kärsijöiksi joutuvat ne, joilla ei ole varaa valita palvelujen tuottajaa tai mahdollisuutta vaikuttaa valintoihin.
– Palvelujen yksityistäminen ei välttämättä tuo säästöjä kuntataloudelle. Laadun valvonta ja toiminnan seuranta voi olla hankalaa esimerkiksi osakeyhtiölain vuoksi. Toiminnan keskiössä pitäisi olla ihmiset, joille palveluja tuotetaan, pohti kokousväki.
Rauno Kesseli jatkaa puheenjohtajana
Ylöjärven kunnallisjärjestön vuosikokouksessa nousi esiin myös huoli tämänhetkisestä, varsin sekavasta poliittisesta tilanteesta. Vasemmisto on huolissaan asenteiden kovenemisesta yhteiskunnassa sekä julkisten palvelujen rapauttamisesta. Kunnallisjärjestön vahva näkemys on, että palvelujen pitää olla kaikkien saatavilla tasapuolisesti.
Vasemmistoliiton Ylöjärven kunnallisjärjestö vuosikokouksessa valittiin puheenjohtajaksi Rauno Kesseli ja varapuheenjohtajaksi Olavi Järvinen. Kunnallistoimikunnan varsinaisiksi jäseniksi valittiin Arja Uusikartano, Liisa Schali, Leena Mäkinen, Sami Vastamäki, Raimo Virtanen ja Terhi Haukka. Varajäseniksi valittiin Lasse Nurmi, Terhi Palander, Erkki Moisio ja Jari Lehti.