Artikkeli: Uutiset 2013–2018

6.4.2016 klo 08:53

Kangasalan Vasemmistoliitto ottaa rahat pois Nordeasta

Nordean konttori Kangasalla.
Nordean konttori Kangasalla.

 

Teksti ja kuva: JORMA MÄNTYLÄ
Kangasalan Vasemmistoliitto siirtää rahansa pois Nordea-pankista. Yhdistys katsoo, ettei yritystoiminnan eettisiä arvoja korostava työväenliike voi tukea veronkiertoon osallistuvaa pankkia.

‒ Meidän ei tule tukea pankkia, joka aktiivisesti osallistuu asiakkaidensa verojen välttelyyn ja aiheuttaa näin valtiolle suuria tappioita menetettyinä verotuloina. Veroparatiisirahoilla olisi ollut monta käyttökohdetta huonompiosaisten auttamisessa kotimaassa, sanoo Kangasalan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Timo Rautanen. Jäsenistössä on kannatettu muun muassa osuustoiminnallista Osuuspankkia.

Jopa tuhansien vasemmistolaisten ja työväenjärjestöjen rahat ovat Nordea-pankissa. Muun muassa Kangasalan Vasemmistoliiton kunnalliset luottamusmiespalkkiot ja jäsenmaksut ovat päätyneet Nordean tilille. Taustalla ovat olleet 1990-luvun pankkikriisin aiheuttamat yritysfuusiot.

Työväenjärjestöillä oli aikoinaan oma pankki, Suomen Työväen Säästöpankki, josta vuonna 1989 tuli liikepankki STS-pankki OY. Ammattiyhdistykset ja vasemmistojärjestöt käyttivät laajasti sen palveluja 1970-80-luvuilla. SDP:n Ulf Sundqvistin johtama STS-pankki ajautui 1991-93 pankkikriisin aikana vararikon partaalle, jolloin omistaja STS-säätiö myi sen ale-hinnalla Kansallis-Osake-Pankille (KOP). Se lopetti STS:n toiminnan 1992. Pari vuotta myöhemmin KOP ajautui vaikeuksiin. Se fuusioitiin Suomen Yhdyspankin kanssa, jolloin syntyi Merita-pankki. Vuonna 1997 Merita yhdistyi ruotsalaisen Nordbankenin kanssa. Vuodesta 2001 se on käyttänyt nimeä Nordea.

Pankkifuusioiden sivutuotteena ammattiliittojen ja vasemmistopuolueiden sekä paikallisyhdistysten rahoja on Suomessa päätynyt laajasti Nordeaan ilman järjestöjen aktiivisia toimia.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *