Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

18.4.2016 klo 09:08

Lapsen oikeus edellä

Ulla-Leena Alppi, kuva Markku BöökULLA-LEENA ALPPI
Aamun lehden (15.4.) etusivun otsikko on murheellinen. ”Nyt selvitetään, keillä on oikeus kokoaikahoitoon”. Juttu koskee Pirkkalan kuntaa, jossa lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen (kokopäivähoitoon päiväkodeissa) on päätetty rajoittaa hallituksen annettua siihen lakisääteisen mahdollisuuden elokuun alusta 2016 lähtien. Murheellista on nimenomaan se, että kyse on lapsen oikeuksien rajaamisesta. Siihen ei pitäisi antaa vaikuttaa vanhempien työmarkkina-aseman eikä kunnan taloudellisen tilanteen. Lyhytnäköiset säästöt kostautuvat.

Niin Suomessa kuin maailmalla on runsaasti tutkittua tietoa varhaiskasvatuksen merkityksestä lapsen kehitykselle, oppimiselle, hyvinvoinnille ja myös syrjäytymisen ehkäisemiselle esimerkiksi koulunkäynnin keskeyttämisen vähenemisen kautta. Tätä on painotettu muun muassa Euroopan komission varhaiskasvatusta koskevassa tiedonannossa. Hyvä varhaiskasvatus säästää.

 Päivähoito-oikeuden rajaaminen asettaa lapset ja perheet keskenään eriarvoiseen asemaan, ja kuten Aamulehden Pirkkalaa koskevassa jutussakin todetaan, teettää vanhempien työtilanteiden selvittäminen ja mahdolliset nopeatkin muutokset työtilanteissa paljon ylimääräistä työtä päiväkotien työntekijöille. Olen yhä tyytyväisempi siihen, että viime syksynä vein Tampereella lasten ja nuorten palveluiden lautakunnassa äänestykseen lasten subjektiivisen päivähoito-oikeuden säilyttämisen. Vaikka sain lautakunnassa tukea vain omasta ryhmästäni ja kahdelta demarilta, kaupunginhallituksessa tukijoukkoon liittyivät vihreät ja kaupunginvaltuustossa myös yhden perussuomalaisen tukiessa säilyttämistä lopulta voitimme äänestyksen täpärästi yhdellä äänellä. Kiitos tästä Tampereen kaupunginvaltuustolle. Kaikki perheet eivät kokopäiväoikeutta käytä, mutta kaikilla tulee olla siihen mahdollisuus.

Kunnissa valmistellaan jo ensi vuoden talousarvioita. Vaikka kuntien rahapula on todellinen, on jatkossakin turvattava kaikkien lasten oikeus subjektiiviseen varhaiskasvatukseen.

 

Kirjoittaja on tamperelainen vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu.

Kirjoitus on julkaistu myös Aamulehden yleisönosastossa 18.4.2016

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Päivähoito-oikeus kutistuu Pirkkalassa (22.2.2016)
Pirkkalan päivähoitopaikkoja lisätään (23.6.2015)
Päivähoito kriisiytymässä Pirkkalassa (11.5.2015)

Etusivun kuva

Vain kaksi kättä mielenosoitukset käynnistivät viime vuoden toukokuussa maanlaajuisen kampanjan päivähoidon puolesta. Kuva Tampereen mielenosoituksesta 10.5.2015. (Kuvaaja Karoliina Järvinen)

Lapsi_suojan_700x400_Karoliina_Jarvinen

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *