Artikkeli: Uutiset 2013–2018

11.4.2016 klo 08:43

Puoluesihteeriehdokas Risto Kalliorinne

Vasen Kaista julkaisee tällä viikolla Kiti Neuvosen kirjoittamat viiden vasemmistoliiton puoluesihteeriehdokkaan haastattelut ja esittelyt. Kuvassa ehdokkaat esittäytymässä Tampereella viime viikolla, vasemmalta oikealle Niko Peltokangas, Sinikka Torkkola, Joonas Leppänen, Irma Taavela ja Risto Kalliorinne. (Kuva: Pentti Hänninen)
Vasen Kaista julkaisee tällä viikolla Kiti Neuvosen kirjoittamat viiden vasemmistoliiton puoluesihteeriehdokkaan haastattelut ja esittelyt. Kuvassa ehdokkaat esittäytymässä Tampereella viime viikolla, vasemmalta oikealle Niko Peltokangas, Sinikka Torkkola, Joonas Leppänen, Irma Taavela ja Risto Kalliorinne. (Kuva: Pentti Hänninen)

 

Teksti: KITI NEUVONEN   
Puoluesihteeriehdokkaiksi ovat ilmoittautuneet Risto Kalliorinne Oulusta, Joonas Leppänen  Helsingistä, Niko Peltokangas Raahesta, Irma Taavela Hämeenlinnasta ja Sinikka Torkkola Tampereelta.

Puoluesihteeri vastaa puolueen käytännön toiminnasta ja organisaation kehittämisestä sekä poliittisista linjauksista yhteistyössä muun puoluejohdon kanssa. Puoluesihteeri vastaa puolueen eri toimijoiden, puoluevaltuuston ja puoluehallituksen kokousten sekä puoluekokouksen valmistelusta ja niiden toimeenpanosta. Puoluesihteeri hoitaa puolueen yhteiskuntasuhteita. Hän toimii myös vaalipäällikkönä eri vaaleissa.

Esitimme kaikille ehdokkaille tasapuolisuuden vuoksi samat kysymykset ja pyysimme myös yhden läheisen ystävän suosituksen. Tänään esittelyvuorossa on Risto Kalliorinne.

Miksi haluat puoluesihteeriksi? 

Halu tehdä nykyistä enemmän konkreettista vasemmistolaisen arvomaailman edistämiseksi. Halu nähdä puolueen vaalivoitto. Halu hyödyntää oma osaaminen ja verkostot nykyistä paremmin.

Mitkä ovat vahvuutesi puoluesihteerin tehtävissä?

Kokemus ja osaaminen organisaatioiden johtajana. Laajat yhteistyöverkostot puolueessa ja puolueen ulkopuolella. Hyvät vuorovaikutustaidot ja työmoraali. Selkeä käsitys puolueorganisaation tilasta ja toimintakyvystä sekä poliittisen toimintaympäristön ja poliittisten asiasisältöjen tuntemus.

Minkälainen puoluesihteeri ja johtaja olisit?

Olen avoin, keskusteleva, reilu ja johdonmukainen. Tärkeää on hahmottaa kokonaisuudet ja tehdä realistiset ja toteuttamiskelpoiset toimintasuunnitelmat. Laitan itseni likoon ja luon hyvää tekemisen meininkiä porukkaan.

Miten kehittäisit Vasemmistoliittoa? Kerro kolme asiaa, joiden parantamisen ottaisit ensimmäisen puoluehallituksen kehityskeskustelun aiheiksi.

  • jäsenten osaamisen ja toimintahalun parempi hyödyntäminen (työryhmätyön organisointi)
  • yhteistyön tiivistäminen puolueen ja eduskuntaryhmän välillä (tässä jo menossa hyvää kehitystä)
  • puoluehallituksen strategiatyön edistäminen ja toimeenpano (on meneillään, mutta sovittu jatkettavaksi puoluekokouksen jälkeen)

Mitä muuttaisit Vasemmistoliiton politiikassa?

  • Pienituloisten, heikompien ja ympäristön puolella on oltava täysillä ja niin on oltukin. Minusta Vasemmiston perusarvot on kohdallaan ja myös teot esimerkiksi eduskunnassa ja valtuustoissa kestävät tarkastelun.
  • Tosiasioiden tunnustaminen on kuitenkin paikallaan. Emme saa hyviä ajatuksiamme ”myytyä” kansalle, koska näkyvyytemme on heikkoa, imagomme negatiivinen (= kokemamme torjunta kansan keskuudessa) ja myös oma toimintamme usein jakavaa (esimerkiksi keskustelu punavihreydestä tai hallituskysymyksestä).
  • Vasemmiston on vahvasti kamppailtava eriarvoistumista vastaan, toimittava ihmisoikeuksien puolesta, puolustettava julkisia palveluja ja yhteistä omaisuutta, luotava työtä ja poistettava työttömyyttä, estettävä ihmisten ja luonnonvarojen riistäminen, toimittava sotaa ja ilmastonmuutosta vastaan ja kansainvälisen solidaarisuuden puolesta. Eli ei minusta meidän poliittisessa linjassa ole vikaa, mutta tavat toimia pitää päivittää 2020-luvulle.

 

Justus Mollberg
Justus Mollberg

Suosittelijan puheenvuoro

Justus Mollberg, 24 vuotta, Helsinki. Työskennellyt eduskunnassa Vasemmistoliiton neljän eri kansanedustajan avustajana.

Työskentelin Riston kanssa eduskunnassa lähes kolmen vuoden ajan.

Risto on ahkera ja luotettava työkaveri, joka jaksaa ponnistella yhteisten tavoitteiden eteen.

Riston työskentelyä läheltä seuranneena huomasin kuinka vastuuntuntoinen ja työhönsä vakavasti suhtautuva ihminen Risto on. Ristolla ei mene sormi suuhun vaikeiden paikkojen edessä vaan hän keksii aina toimivat ja tasapuoliset ratkaisut mahdollisiin ongelmiin.

Ristosta tulisi erinomainen puoluesihteeri, joka olisi puoluetoimistolle hyvä esimies, joka tuntee puolueorganisaation täydellisesti, jolla on kattavat verkostot eri yhteiskunnan osa-alueisiin, joka tuntee politiikan erinomaisesti ja ennen kaikkea on loistava työntekijä.

Puolue tarvitsee nyt puoluesihteeriltä ennen kaikkea järjestötyön johtamista, erinomaisia esimiestaitoja ja kykyä puhaltaa yhteen hiileen puoluejohdon kanssa. Risto on tällainen henkilö.

 

 

Risto Kalliorinne (Kuva: Kiti Neuvonen)
Risto Kalliorinne (Kuva: Kiti Neuvonen)

Risto Kalliorinne

Ikä: 44 vuotta

Syntymäpaikka: Raahe

Kotipaikka: Oulu

Koulutus: ylioppilas, sosionomi (amk)

Ammatti: palvelupäällikkö

Tärkeimmät työsuhteet

Palvelupäällikkö, Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö 2007—2011, 2015—2016

Kansanedustaja 2011—2015

Erityistyöntekijä (lastensuojelu), Oulun kaupunki 1999—2005

Lisäksi työskennellyt pakolaisohjaajana, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) aluetoimitsijana ja Rautaruukin terästehtaalla

Tärkeimmät luottamustehtävät

Oulun kaupunginvaltuutettu ja yhdyskunta- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja.

Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja.

Vasemmistoliiton puoluehallituksen jäsen vuodesta 2001.

 

Harrastukset

Liikunta, mökkeily ja retkeily

Lempikirjailijat ja minkä kirjan luit viimeksi?

Mika Waltari, Väinö Linna, Miika Nousiainen

Poikani haastoi minut lukemaan Stephen Kingin Musta torni -sarjan ja nyt olen menossa viimeisessä eli 7. osassa (epätyypillistä kirjallisuutta minulle)

Mielimusiikki

Kauko Röyhkä, Red Hot Chili Peppers, Ismo Alanko ja perinteinen Hard Rock -tyylin Iron Maiden, Black Sabbath, AC/DC

Puolueeseen liittymisaika? Miksi Vasemmistoliitto?

Esko Ahon porvarimeininki aktivoi liikkeelle. Tausta työläisperheen lapsena auttoi valitsemaan puolueen. Olen ollut myös pikkupioneeri ja nuorisoliittolainen eli koko ”polku” on kuljettu puolueen jäsenyyteen.

|||

Vasemmistoliiton puoluesihteeriehdokkaiden esittelyt Vasen Kaistassa:
Risto Kalliorinne (11.4.)
Joonas Leppänen (12.4.)
Niko Peltokangas (13.4.)
Irma Taavela (14.4.)
Sinikka Torkkola (15.4.)

Vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokkaiden haastattelut Vasen Kaistassa:

Li Andersson (18.5.2016)

Jari Myllykoski (19.5.2016)

Anna-Kaisa Pekonen (20.5.2016)

*

Kommentteja: 1

  1. Puoluesihteerin ei tarvitse luetella n.s arvoja, ei myöskään eräitä selviä faktoja, kuten miten teet yhteistyötä sisarjärjestöjen, ja alueorganisaatioissa, mutta tietenkin arvojen perustalta on laadittava ohjeistukset, kuten vaalityön opas, ja jopa yhteistyön edellytykset – ranskalaisini viivoina – muiden puolueorganisaatioissa töitä tekevien kanssa.Hänen osaamisalueensa jo uudistunut, koska tietotekniikan hallinta kaikkineen on edellytys, kuten kepun nykyinen puoluesihteeri totesi: puolue on laitettava ajastimimeen. On tarkastettava kaikki menot, ei turhia kokouksia, vaan vain vaadittavat, koska puolueen ns. terävimmän kärjen on tiedettävä missä mennään – ns. ay-liikkeen konttorissa on jalka käytävä tiuhaan. Ja muutakin on, mutta tässä tärkeimmät. En tiedä kuka teistä on paras, mutta toivotan menestystä. Tämä työ ei ole n.s omintaan heille, joiden perus on minä itse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *