Artikkeli: Uutiset 2013–2018

12.6.2016 klo 09:24

Puoluekokouksen puheenjohtajalta vaaditaan hyviä hermoja

Riikka_Taavetti_900x600_kuvaaja_Tiina_Heikkilä
Kokouksen puheenjohtajistossa on oltava valppaana, jotta jokaisen edustajan asia tulee tasa-arvoisesti käsitellyksi. Kuvassa puheenjohtajistoon kuuluva Riikka Taavetti ja Raisa Rasilainen, toinen kokouksen kahdesta sihteeristä.

 

Teksti ja kuva: TIINA HEIKKILÄ
Säätöä on jatkuvasti, syömään ei välttämättä ehdi ajoissa ja säännöistä löytyy kilpailevia tulkintoja. Puoluekokouksen puheenjohtaminen ei ole heikkohermoisen hommaa. Vasemmistoliiton puoluekokouksen puheenjohtajiston jäsen Riikka Taavetti on johtanut paljon isoja kokouksia.

– Puheenjohtajien tehtävä on varmistaa, että jokaisen edustajan asia tulee tasa-arvoisesti käsitellyksi. Tehtävä on mielenkiintoinen ja mielekäs, koska täällä pyrimme kuitenkin kaikki samaan eli hyvään kokoukseen.

Vuoden 2013 puoluekokouksessa Tampereella Taavetti toimi vastaavana puheenjohtajana.

Oulun puoluekokous alkoi lievällä teknisellä sekoilulla. Salissa oli myös muutama toimimaton äänestyskapula, eivätkä kaikki edustajat olleet salissa ajallaan. Tekniikan toimimattomuus kuumentaa kokoussalia nopeasti.

Punaisiin ja vihreisiin lappuihin Taavetti ei kuitenkaan vaihtaisi takaisin. Lappujen tulkitseminen ja laskeminen on haastavaa ja inhimillisille virheille altista. Vasemmistoliiton puoluekokouksessa puheenjohtajat ovat myös äänivaltaisia kokousedustajia. Punaista tai vihreää lappua heiluttava puheenjohtaja voi tahtomattaankin ohjata epävarmoja äänestäjiä kannallaan.

Puheenjohtajalla on yhä valtaa. Taavetin mukaan keskeinen vallankäytön paikka on eri muutosesitysten laittaminen äänestysjärjestykseen. Tapana on äänestää ensin pohjaesityksestä etäisin esitys. On melkoinen tulkintakysymys, mikä on milloinkin pohjasta kauimpana.

Hyvän puheenjohtajan pitää olla ”mahdollisimman selkeä omassa hankaluudessaan”.

– Jos olen tehnyt esityksen, että tehdään näin, ja kokous hyväksyy esitykseni ja sitten tajuan, ettei tässä olekaan järkeä, minun on osattava silti selostaa johdonmukaisesti ja vaiheittain mitä edustajien pitää tehdä.

Vaikuttamismahdollisuuksistaan epävarmalle rivijäsenelle Taavetti lähettää terveisiä, että kokousasioihin vaikuttaminen kannattaa tehdä ajoissa. Hän toivoo, että uudet kokousedustajat perehdytettäisiin piireissä huolella, koska muuten vanhat ja kokeneet jyräävät, eivätkä uudet näkökulmat nouse esille.

 

Lue lisää puoluekokouksesta:

Nuoret vasemmistoliiton johtoon (Vasen Kaista 11.6.2016)

Puoluekokous tehdään talkootyönä (Vasen Kaista 11.6.2016)

Ahponen ja Jaakkola halusivat lyhentää puoluekautta (Vasen Kaista 11.6.2016)

Vasemmistoliiton kokous käyntiin kostein silmin (Vasen Kaista 10.6.2016)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *