Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

17.9.2016 klo 17:52

Kiky turha ‒ Suomi jo Euroopan palkka-alekisan kärjessä

Väitteet Suomen kilpailukyvyn joutumisesta huonoon jamaan palkkakehityksen joutuu outoon valoon. Suomi johtaa Euroopan oikeistohallitusten kisaa palkkojen alentamisessa. (Kuvakaappaus Eurostatin tuoreesta raportista, johon linkki jutun lopussa.)
Väitteet Suomen kilpailukyvyn joutumisesta huonoon jamaan palkkakehityksen vuoksi joutuu outoon valoon. Suomi johtaa Euroopan oikeistohallitusten kisaa palkkojen alentamisessa. (Kuvakaappaus Eurostatin tuoreesta raportista, johon linkki jutun lopussa.)

 

CAI MELAKOSKI
Eurostatin eilen julkaiseman tilaston mukaan Suomi otti jo kesäkuussa kärkisijan Euroopan palkanalennuskilvassa. Työvoimakustannukset ovat laskeneet vain kolmessa EU-maassa. Työvoiman tuntihinta laski Italiassa ja Luxemburgissa 1,1 prosenttia ja Suomessa kaksi prosenttia. Suomen työvoimakustannuksista eniten laskivat palkat, 2,3 prosenttia.

Euroopan komission tilastotoimisto Eurostatin eilen julkaisemat tiedot koskevat vuoden 2016 toista vuosineljännestä, vertailukohteena on vuoden 2015 toinen vuosineljännes. Euroalueella työvoimakustannukset nousivat yhden prosentin, kaikissa Euroopan unionin jäsenmaissa nousun keskiarvo oli 1,4 prosenttia.

Kiky-sopimuksen perusteet romahtivat

Kilpailukykysopimus, jolla työntekijöiden ansioita ja muita etuja heikennettiin, valmisteltiin juuri toisen vuosineljänneksen aikana, Vahvana perusteluna sopimukselle esitettiin, että suomalaisen vientiteollisuuden kilpailukykyä heikentävät liian suuret työvoimakustannukset.

Vasemmistoliitossa kilpailukykysopimusta on kritisoitu ankarasti. Puolueen puheenjohtaja Li Andersson kirjoitti blogissaan viikko sitten:

‒ Kun ammattiliitot hyväksyivät palkansaajille epäedullisen sopimuksen hallitus pääsi sysäämään vastuun palkanleikkauspäätöksistä liitoille ja sai samalla käyttöönsä argumentin: jopa ammattiyhdistysliike myöntää, että palkat ovat liian korkeat!

‒ Sopimuksen seurauksena työaikaa pidennetään ja iso osa työn­antajien sosiaali­vakuutus­maksuista siirretään palkansaajien maksettavaksi. Työntekijöiden palkkoja leikataan ja rahat siirtyvät firmoille, kritisoi Andersson.

Oikeistohallitusta on kritisoitu siitä, että sen tekojen perustelut ovat ristiriidassa tosiasioiden kanssa. Eilen julkistetut tiedot vahvistavat tätä käsitystä.

Eurostatin tilastot perustuvat jäsenmaiden ‒ Suomen osalta siis Tilastokeskuksen ‒ antamiin tietoihin.

Lue lisää:

Annual growth in labour costs down to 1.0% in euro area (Eurostatin raportti työvoimakustannusten kehityksestä 16.9.2016)

Ovatko työttömät laiskoja vai eikö töitä ole tarpeeksi (Li Anderssonin blogi 9.9.2016)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *